Narcismus ve vztahu

2
18.12.23 16:09

Narcismus ve vztahu

Zdravím. Rada bych se zeptala, zdali jste se setkali s narcistou ve vztahu a jak se to projevovalo. Případně po dlouhodobém vztahu jaké bylo vaše chování pod vlivem narcisty?
Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
18.12.23 16:50

Tchan asi je narcis. Znicil tchyni totalne, hlavne teda psychicky.

• Citovat
  • Upravit
661
18.12.23 17:10

Narcis neprijíma kritiku, každý s ním musí súhlasiť. V prípade, že narcisa kritizujete, pomstí sa. Ale toto by bolo asi lepšie prebrať s psychológom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.23 20:03
@Lumerika píše:
Narcis neprijíma kritiku, každý s ním musí súhlasiť. V prípade, že narcisa kritizujete, pomstí sa. Ale toto by bolo asi lepšie prebrať s psychológom.

Toto přesně toto sedí na mou matku. A opravdu je to takový hnůj, že pokud je o vztah, který si člověk může dobrovolně vybrat, tak narcise nikdy.

• Citovat
  • Upravit
Snowie23
18.12.23 20:21
@Kajinka8 píše:
Zdravím. Rada bych se zeptala, zdali jste se setkali s narcistou ve vztahu a jak se to projevovalo. Případně po dlouhodobém vztahu jaké bylo vaše chování pod vlivem narcisty?
Děkuji.

Narcista dělá všechno nejlíp, vlastní chybu neuzna, hodí to na tebe. Omluva neexistuje. Neustále v tobě vyvolává pocit viny, pocit, že něco děláš špatně, měla by ses omluvit. A hlavně…pořád v tobě vyvolává pocit, že bez něj jsi nic, potřebuješ ho. Ruinuje ti sebevědomí, častokrát vydírá a zkrátka ničí. Nikdy ho nezajímají tvoje potřeby, praní, názory. Cokoli mu vytkneš, neexistuje. Když mu něco nejde, dokáže ti vyčíst, že tobě to jde. Prostě taková šikana.

• Citovat
  • Upravit
533
19.12.23 03:44

Tak za prvé nepiš Zdravím, ale Dobrý den, Dobré odpoledne. Za druhé si neber do pusy narcisty, jsou to skvělí lidé a vědí všechno nejlíp. Jednoho takového znám a je to nejlepší člověk na světě. Za třetí není pravda, že by o sobě mluvili ve třetí osobě. A za čtvrté jim beztak závidíš, protože jsme lepší než ty! :mrgreen:

Prostě jsou to ko..ti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18013
19.12.23 04:59

Narcis je… NIC. Jeho „JA“ je konstrukce, za kterou je nic.

Narcista se nejvic boji toho, ze bude jeho skutecna vizaz odhalena, grandiozni narcis potrebuje potlesk, potrebuje byt obdivovanej, dava rad na obdiv svuj dokonalej zivot, je talentovany lhar a manipulator, okoli vubec nemusi tusit, kto ve skutecnosti je, narcista muze byt okouzlujici clovek… oni tito psychopati mavaji sarm, ktery na lidi funguje.

Koho narcista potrebuje, toho si hycka, kto mu tlapka, toho si drzi, kto vi co je zac, toho nici, kto mu prekazi, toho nici.
Zavist je jeho motor, zavidi vsechno, inteligenci, vzhled, rozhled, zamestnani, ale i to, ze ten druhej ma a on nikdy mit nebude, senzibilitu, skutecnou, emocionalni empatii, to narcis napodobnuje, privlastnuje si myslenky jinych a vydava je za sve, napodobuje
emoce a umi to mistrovsky. `

Narcista miluje hry a vystupuje tak, aby mu to prineslo obdiv, pujde s vetsinovym nazorem, pokud mu to zabezpeci respekt a obdiv, bude rebel, pokud mu to prinese obdiv a respekt, je herec, lhar a manipulator a je v tom mistr. Lidi si posouva jak sachove figurky tam, kde je chce mit.

Zhromazduje kolem sebe slabsi jedince, typicky priklad je kralovna skoly obkolesena hejnem svych podrztasek, lidi ma pod kontrolou, obkolesuje se slabsimi jedinci, mava kolem sebe sve hejno tlapkacu, nabidne jim pomoc, da jim co potrebuji, komplimenty, dulezitost, utechu, poradi, narcis muze byt oblibeny, obdivovany, jen chybi koherence s tim, jak vystupuje, protoze se potrebuje narcisticky sytit z bolesti jinych, potrebuje ublizovat, ponizovat obet, coz je v protikladu s tim, jak vystupuje.

Ve vztazich dokaze by ze zacatku naprosto oslnujici, umi kreativni love bombing, umi „zdiagnostikovat“ obet a dostane ji tam, kde ji chce mit, dava ji pocit vyjimecnosti, nastupuje zavist, kontrola, ovladani okoli obeti, modeluje si obet dle svych predstav a prichazi niceni obeti.
Narcis se nikdy nezmeni, nema absolutne zadny smysl narcise kofrontovat s jeho chovanim, otoci to proti obeti, pouzije proti ni, nema smysl vysvetlovat okoli, co je zac a prosit o pomoc, okoli muze byt narcisem zmanipulovano, nema smysl s narcisem cokoli resit, prosit, vysvetlovat, jedina fukcni strategie s narcisem je UTEK a ZADNA KOMUNIKACE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
19.12.23 07:18

Je tady par dlouhych diskuzi o narcismu, tak si to precti. Zkusenosti i popis jsou jak pres kopirak, tak uvidis, jestli zazivas to same.
Jedina rada je zdrhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
19.12.23 08:22

@My Melody Při vašem popisu, mimochodem brilantním, jsem si vzpomněla na ShopaholicAdel, protože právě ona je ukázkový narcista. Holka (spíš zrůda) s iq 71, která už tolik lidí (i zvířat) zničila a jede si vesele dál…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
19.12.23 09:05
@LOBODLAK píše:
Tak za prvé nepiš Zdravím, ale Dobrý den, Dobré odpoledne. Za druhé si neber do pusy narcisty, jsou to skvělí lidé a vědí všechno nejlíp. Jednoho takového znám a je to nejlepší člověk na světě. Za třetí není pravda, že by o sobě mluvili ve třetí osobě. A za čtvrté jim beztak závidíš, protože jsme lepší než ty! :mrgreen:Prostě jsou to ko..ti.

Já jsem na to „zdravím“ taky alergická :D Co to je za pozdrav..? :think: To je jak dobrej, nebo brej den.. hrůza. Jak kdyby člověk zdravil nějakou lůzu podřadnou :P

• Citovat
  • Upravit
18013
19.12.23 14:31
@korast píše:
@My Melody Při vašem popisu, mimochodem brilantním, jsem si vzpomněla na ShopaholicAdel, protože právě ona je ukázkový narcista. Holka (spíš zrůda) s iq 71, která už tolik lidí (i zvířat) zničila a jede si vesele dál…

Neziju v Cechach, netusim kto je ShopaholicAdel, neumim proto odpovedet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
15.1.24 18:40

Dobrý večer,
Mám velmi čerstvou a ošklivou zkušenost s narcistou, jestli chcete mám příspěvěk na Pes64.
Mějte se hezky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.24 20:05

Žila jsem ve vztahu s narcisem 8 let. Na začátku vztahu pohádka, až příliš dokonalá. Měla jsem pocit, že neexistuje člověk, který by se ke mně více hodil. Poté přišly nejprve jen „dobré rady“, protože to se mnou „myslel dobře“ a chtěl mi pomoct. Postupně ale rostla kritika směrem ke mně…ke konci už jsem byla dle jeho slov hloupá, dementní, blázen, hysterka, neschopná ve všem, líná, nic jsem neuměla- opravdu nic, v podstatě si ani dobře obout boty, jíst příborem. On naopak nesnesl kritiku vůbec žádnou a vyžadoval neustále chválit, za vše…Někdy mě trestal několikadenním či týdenním mlčením, kdy dělal že neexistuju, taky mi odpíral sex, rušil naše dohody atd. Často lhal a když jsem mu dala důkazy o lži, říkal, že jsem cvok… Neuměl se omlouvat, dělal že se nic nestalo a já jsem citlivka. Urážel mě stále častěji a já už dopředu přemýšlela, co můžu a nemůžu říct. Byl neuvěřitelně náladový, arogantní, chyběla mu empatie k druhým. Nevím, co se se mnou stalo, že jsem v tomto vztahu byla tak dlouho. Asi to, že když se blížil rozchod, vždy mě zpět stáhnul nějakým krátkým hezkým obdobím a já pořád doufala, že zase bude jako dřív. Dlouho jsem netušila, že je to psychická porucha a že s tím nejde nic dělat. Dnes po letech, když už mám normálního partnera, to nechápu…

• Citovat
  • Upravit
185
23.2.25 19:57

Život s narcistou

@Snowie23 píše: Více

Já žila s narcistou 2 roky a jak je tu již zmíněno, přesně tak to bylo. Hodný, ochotný, ale vše musel mít pod kontrolou a nakonec byla chyba ve mě, a tak jsem ho „vykopla“. Protože jsem se nedala ovládat a to on nesnášel. :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.25 22:30
@Kajinka8 píše: Více

Ahoj, ja mam narcistniho manzela. Ma na to papir od psychiatra (v kombinaci s paranoidnimi tendencemi), u nej je to jasne a oficialne stanovena dg, ne jen muj odhad.

On ma podtyp „zranitelny“, ktery je dle meho daleko nebezpecnejsi nez ten grandiozni, protoze je ho slozitejsi rozpoznat. Nema smysl se asi rozepisovat, vse je zde. Toto je vice mene temer stopro muj manzel.

https://www.katrinamurphycoaching.com/…-narcissist/

Ja jsem hodne silna osobnost, takze on me nedostal, navic jsem v zivote o hodne uspesnejsi, on vice mene akorat seka dluhy a pracuje stylem, ze spis nepracuje. Jeho neskutecne stve, ze se mu nepodarilo me zlomit. Vi, ze na to nema, i kdyz to zkousi. Momentalne se rozvadime a on chyta paniku, protoze mu dochazi, ze zabava konci.

Love bombing byl celkem ukazkovy, ale vzhledem k tomu, ze jsem se nikdy predtim s narcistou nesetkala, jsem to nedokazala rozpoznat. Vydrzelo mu to dlouho, projevovat se tou fazi devalvace zacal zhruba 3 roky po svatbe, kdyz uz jsme meli ditko. Ze zacatku jsem tomu nerozumela, byl to takovy drobny gashlighting. Po case se zacal chovat jako pako a me doslo, ze je nekde u nej problem. Zel jsme meli ditek uz vice a ja musela pockat, nez odrostou z batolat, abych je sama uzivila. Kazdopadne po jedne jeho eskapade skoncil hospitalizovany na psychiatrii (protoze zauradovaly ty paranoidni tendence) a od te doby ja vim a mam ho uz uplne na salamu, coz on fakt blbe nese. A hodne se tesim, az tuhle hru „najdi si sveho narcise“ budu mit uspesne za sebou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky