Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím o radu, mám téměř půlroční holčičku, která je úplně úžasná, ale strašně mě vysiluje, že nedokáže sama usnout a nestačí jí, když bych u ní byla, hladila, držela za ručičku.., musím jí někdy i přes hodinu chovat, než sama usne. Nevím, jak jí to odnaučit, už mě hrozně bolí záda a dál to tak dělat nejde. Nechaly byste dítě vybrečet, až by usnulo? Má to nějaký efekt? Já si teda stejně myslím, že bych to nevydržela, ale nevím, jak jinak
děkuju!
Ahoj,
doporučuji knihu „Každé dítě může dobře spát“ dá se stáhnout z uloz.to a tam ti moc hezky vysvětlí vše o spaní a jak dítě naučit usínat samotné. Bez pláče se to asi úplně neobejde, ale stojí to za to.
Ahoj @annnie
![]()
Třikrát jsem nechala malého vyplakat (ne do hysterie, to bych nedala) a Matýsek mi od dvou měsíců usíná sám v postýlce, teď už i ve svám pokojíčku. Jak v noci, tak přes den..Do té doby jsme museli houpat s postýlkou a všemožně ho uondávát. Takže ano, za mě to smysl mělo..
A pomohla swaddle me ![]()
Ahoj já asi moc neporadím, jsme na tom stejně, teda spíš hůř, malému je už 9 měsíců. Dcerka mi krásně spala od dvou měsíců, usínala sama - tenkrát jsem jí nechala vybrečet. Teď s malým je to jiné, ale spíš ve mně, nechci ho nechat brečet. Sám neusne, jen při tom kolébání na rukou. Nechám ho vzhůru, dokud na něm nevidím únavu, pak ho šoupnu do zavinovačky - teď už to má jen kolem ručiček, nožky mu dávno koukají ven. Stočí se ke mně, já ho houpu ze strany na stranu a za chviličku spí. Nevadí mi to, snažím se zhubnout, tak to beru jako dobrou posilovnu, i se u toho houpu tak, aby to bylo příjemné i mně. Takto uspávám i ve dne a zatím to tak asi zůstane. Malý je v pohodě, evidentně se na tu chvilku těší a já docela taky. Jinak ho bez problémů uspí i manžel, takže to zatím nevadí. Nějak to zkrátka nehrotím. Jak to bude dál, to nevím, ale myslím, že v pohodě, zatím se vše v pohodě naučil, i spaní v kočárku, později přes den i v postýlce, tak uvidíme. Ještě k té zavinovačce, je to hlavně proto, že se mi tak líp drží při tom houpání, většinou, když ho pak položím do postýlky, za chvíli mu to rozvážu, on se přetočí na bok a spí spokojeně dál.
Ne, v tomto věku bych nenechala vybrečet. Ty jsi udělala chybu (nebrat prosím osobně, každý je někdy děláme
) a dítě by to mělo odnést?
U nás se dlouho usínalo s luxem, zkrátka jsem zapla lux a dítě bylo za chvíli tuhé. V cca 5m jsem začla opětovně zavinovat, rval si dudlíka z pusy a nemohl usnout, zavinovala jsem do 8m, kdy to přestalo fungovat. (zavinutím myslím pevné zavinutí dle Karpa, do tetraosušky, ruce k tělu, pevně zavinout, cíp pod zadek, aby se z toho nemohla dostat).
Neříkám, že si malé mimino nemůže jednou dvakrát před usnutím hejknout, ale nenechám ho hodiny řvát.
Doporučuju nedržet se staré blbé rady o nevyndavání z ppstýlky, hystericky ječící dítě neusne, v tomhle věku s tím nebude ještě umět nějak kalkulovat a je lepší uklidnit a zkusit to za chvilku znovu.
Uspávala jsem staršího u prsa a byla to pohodička a rychle hotové, v 9m jsem snadno odnaučila.
Jinak prvorozený mi zaručeně usnul v šátku nebo manduce a při troše opatrnosti jde spící dítě přeložit do postýlky s jen minimálním probuzením, pokud je místnost zatemněná, tak jen přeložit, přikrýt, nenavazovat oční kontakt, rychle odejít a dítě často pokračuje ve spánku.
Na každé dítě platí něco jiného, je třeba pátrat a neuchylovat se k „líným“ řešením.
@Gladys Líné řešení? Pokud to dobře chápu, tak jsem líná, protože jsem nechtěla mít zánět šlach od dvouhodinového chování 10kg dítěte a nechala ho 30min vyřvat tři dny a pak byl klid.
Z postýlky opravdu nevyndaváme a taky to pomohlo. Teď stačí jen přítomnost v ložnici než usne.
Místo v deset usne v sedm. Takže holky, já LENOCH si jdu udělat kafe, protože mám chvilku klid. ![]()
Tak každé dítě je jiné a na každé platí něco jiného. Zkus a uvidíš, pokud by hystericky řvalo, tak bych k němu šla.
@MuffinkaM vidíš, já jsem nebyla líná přemýšlet o uspávání dítěte od začátku, tudíž jsem nikdy chovat nemusela a nemusela pak nechávat dítě vřeštět…
Naučit si dítě na něco a pak mu říct „hele, jseš už moc těžký, takže změna, místo náruče maminky hezky samota a řev“, to je podle mě jen lenost zapojit mozek.
@MuffinkaM také mně to „líné“ řešení tak nějak ..... udivilo? ![]()
@Gladys raděj vem děcka a běž s něma ven, tam to bude " aktivní" řešení ![]()
@berry4 můžu vědět, proč mě posíláš ven? Takže mám jít vzbudit mimino spící nahoře v postýlce, po cestě se stavit v děcáku a vzbudit staršího a jít ven? No děkuju za radu, fakt bych si tím zpříjemnila den, dva rozespalé uřvance tahat po venku ![]()
@Gladys No já ho to neučila dobrovolně, ale dovedlo nás k tomu kojení. Dát mu rovnou flašku, tak jsem ho taky učila usínat líp. Ne vždycky je dítě takový, jak si ho namalujeme. Takže plánovat jsem mohla desetkrát a bylo to stejně jinak. Ale to tvůj hyperaktivní mozek nepobere, protože jako my slepice přece nemyslíš. ![]()
u nás nepomohlo nic malá má 3 roky a až někde odpadne tak jí akorát dáme do postele přes den nespala snad nikdy dokonce jako miminko baštila od dr homeopatika a taky to bylo k ničemu ![]()
@Gladys píše:
@berry4 můžu vědět, proč mě posíláš ven? Takže mám jít vzbudit mimino spící nahoře v postýlce, po cestě se stavit v děcáku a vzbudit staršího a jít ven? No děkuju za radu, fakt bych si tím zpříjemnila den, dva rozespalé uřvance tahat po venku
S tvojí odbornou znalostí uspávání si poradíš!!!
![]()
no asi máš permanentní spáče,vidno podle frekvence příspěvků
Má to někdo štěstí ![]()
Jinak nemyslím si,že to není o lenosti,tak,jak je každé dítě jiné,tak je i maminka,některým halt nedojde zavčas,že takhle teda ne,že chyběl celou dobu řád a nějaké ty rituály, pak pozdě bycha honí,bohužel ten pláč ( nemyslím hodiny) je tam už jako průvodní jev.
Taky bych se mohla chlubit,že mi děti samostatně bez usínání u prsa usínají v postýlce klidně od narození,tohle ale už nejspíš pro zakladatelku přínosem k nápravě nebude. ![]()
Nic,valím s děckem ven,dokud neprší ![]()
No když Gladys má svým způsobem fakt pravdu. Mně taky nevadilo uspávat na ruce, a vpodstatě by mi to nevadilo nadále, ale malej už má 9 kg a najednou je to fakt náročný s ním tajtrlíkovat, a říkám si že se musí naučit usínat nějak sám.