Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny ![]()
Chci se zeptat, kdo stejně jako my, uspává v autosedačce?
( Tohle uspávání začalo zhruba kolem čtvrtého měsíce věku našeho syna, když přestal usínat sám v postýlce ).
Bude mít devět měsíců a chceme se toho zbavit. Večer probíhá každý den stejně - koupání, večeře, pohádka. Máme zaběhlý každovečerní systém, v autosedačce usne většinou během pár minut, ale při přendání do postýlky se vzbudí a je křik - můžeme začít nanovo. ![]()
Maminky, které uspáváte stejně hrozným způsobem jako my, kolik měsíců je vašim dětem? A ty, které jste tohle dítě odnaučily - v jakém věku a hlavně jak? ![]()
Děkuji předem za tipy a těm, kdo mají stejný problém jako my, přeji pevné nervy u houpání. ![]()
Bez breku to nepůjde=)
On se probudí, protože každý člověk se při spánku občas tak napůl probere a zkontroluje okolní podmínky - teplo, zima, světlo, poloha, zvuky…
Malý usíná, je v polosedě, houpe to s ním, je mu to příjemné, usne. Po chvilce první kontrola stavu - HA! Leží, nehoupe to! Jakto? Spustí se „alarm“ a on se probudí úplně a brečí, vy mu opět poskytnete to, co chce, on je spokojený, usne… A tak dokola?
Takže ho dejte do postýlky, nějakého mazlíka na přitulení, drž ho, nebo hlaď, třeba zpívej… On nakonec usne.
(Pro drsnější povahy metoda kontrolovaného pláče, tzn. odejdete a budete se vracet pohladit a dát dobrou noc).
Pohladit je jednodušší, než houpat v sedačce a postupně se toho zase dá zbavit…
Myslím, že jinak to nepůjde
(a do autosedačky se za chvíli asi nevejde, takže stejně by se to muselo nějak vyřešit…)
tyyjo nechtěla bych..malej má 5 měsíců a usíná jedině u prsa s náma v posteli,někdy se zadaří a usne i v kočárku takže sem na tom ještě dobře
a jak ho dáte teda do postýlky,když pokaždý řve?nebo se nakonec nechá?:)
Taky ti přeju pevný nervy,snad se to brzo zlepší ![]()
Bohužel jak psala Pipet,načti Každé dítě může dobže spát a až budete odhodláni pusťte se do toho,dřív ne.My odnaučovali uspávání v deseti měsících a byl to boj,ale do týdne se naučil usínat sám bez nás,ale musíš vydržet.Držím palce
U prsa usíná taky - u nás v posteli přitulený, v kočáře taky bez problému. Potřebuje buď tulení, nebo houpání.
Pokud ho dáme na usnutí do postýlky začne šílený amok. Mám docela obavy, že u něho začná ta separační úzkost, je na mě hodně fixovaný. Zkoušíme tu Estivillovu metodu, ale jak začne křičet, má na sobě rudé fleky, třepe se a je šíleně zpocený a na to srdce vážně nemám
.
@hanzbl00 Až usne úplně tvrdě, přesunutí nepostřehne.
@verjanku
Pokud nedokážeš Estivilla dovést do konce, ani to nezkoušej…
Tak uspávej u sebe v posteli, pak postupně se od něj „odlepovat“ (pokud nechcete společné spaní), až třeba ho budeš jen držet za ruku a pak zkusit postýlku ![]()
dvojčata jsem takhle uspávala taky tak nějak..cca do těch 8-9ti měsíců. pak jsem prostě tvrdě nechala vyplakat - už stály v postýlkách, tak u toho pochodovaly a řádily. ale měli jsme to možná o něco jednodušší v tom, že když bylo jo zle a do 20ti minut neusnuly, tak jsem jim pustila bílej šum a to zabralo - bílej šum jsem cca v roce vyměnila za ukolébavky a ty jedem do dneška
ale i dneska se stane, že usínají hodně dlouho a s pláčem! ale ty habánky fakt nemůžu ani houpat ani chovat ![]()
@verjanku píše:
U prsa usíná taky - u nás v posteli přitulený, v kočáře taky bez problému. Potřebuje buď tulení, nebo houpání.
Pokud ho dáme na usnutí do postýlky začne šílený amok. Mám docela obavy, že u něho začná ta separační úzkost, je na mě hodně fixovaný. Zkoušíme tu Estivillovu metodu, ale jak začne křičet, má na sobě rudé fleky, třepe se a je šíleně zpocený a na to srdce vážně nemám.
@hanzbl00 Až usne úplně tvrdě, přesunutí nepostřehne.
tak to joo..přesně jak unás,když ho dám do postýlky tak řve a je na tom stejně,zčervená a třepe se..mě je ho hrozně líto pak tak snad se časem naučí spát sám ![]()
ještě mě napadlo - když jsou dvojčata třeba nemocný nebo jim rostly zoubky a byly nějaký horečky a pláč v noci, tak jsem si k nim dala na zem matraci (postýlky už jsou hodně nízko, skoro u země, proto ta matrace na zemi) a chytla je za ručky a zpívala jim…to taky dobře zabírá! ![]()
@verjanku nikdy jsem neudělal tuhle CHYBU a to mám 3 děti ..... A to musím uznat,že ta třetí je zhýčkaneček. Každopádně- vše má svůj smysl a čas. Takže i když s námi do 4 měsíců spala v posteli, následoval přechod do postýlky-cca 2-3 dny s protesty před usnutím,ovšem nic dramatického,od cca 8 mi měsíců postýlka bez problémů přestěhovaná do samostatného pokoje a tam spí se sestrou.
Jediná moje rada zní- musíš to vydržet, jen přicházet k postýlce, utěšit,jakmile se uklidní,odejít,při pláči někoik minut vydržet,zase přijít,v klidu hladit,dát jemným ale důsledným hlasem povel spinkat a zase odejít a časy prodlužovat.
V tomto věku to asi bude na víc dní a o nervy,ale věř,že jde jen o jeho sobečkovost a nutnost pochopit,kde je ted´jeho místo.
Musíš se naučit být důsledná a to nejen v tomhle.
Evidentně ti to doted´bohužel chybělo a problémy jsi řešila tou nejjednosuší a nejhorší možnou cestou.
@Pipet
Společné spaní, to je u nás taky kámen úrazu, já totiž v noci kojím a jsem líná u toho sedět ( snad mě trochu omlouvá devátý měsíc nevyspání
) - kojím v noci co dvě-tři hodiny , radši ho vezmu do postele a usnu u toho. V noci je to pak jednodušší. Takže většinu noci spí v podstatě s náma. - od prvního vzbuzení cca v 23 hodin.
Tak my měli podobný problém. Ale uspávalo se houpáním na míči.
Jenže bobík měl v 7.měs 10kg, takže to začalo být neúnosný. Nakonec jsem se odhodlala a vychytala tu největší únavu, aby „spolupracoval“. Vykoupala, udělala malou masáž na posteli, pak oblíkla, dala s flaškou do postýlky, pustila projektor a nazdar.
Vracela jsem se první večer 3×, druhý 2×, třetí vůbec. Pak se manželovi otočila směna, začal se účastnit a máme úpravu režimu - flaška do postýlky, lehnout vedle, čapnout ručičku, postupně usneme.
Ale na to, jak strašně špatně usínal a spal od narození to šlo teda rychle. Tenhle režim máme zhruba měsíc a je to teda pohoda. Hlavně to, že neusíná v deset, ale nejpozději v osm!
Bez toho řevu to asi nepůjde. ![]()
@MuffinkaM píše:
Tak my měli podobný problém. Ale uspávalo se houpáním na míči.Jenže bobík měl v 7.měs 10kg, takže to začalo být neúnosný. Nakonec jsem se odhodlala a vychytala tu největší únavu, aby „spolupracoval“. Vykoupala, udělala malou masáž na posteli, pak oblíkla, dala s flaškou do postýlky, pustila projektor a nazdar.
Vracela jsem se první večer 3×, druhý 2×, třetí vůbec. Pak se manželovi otočila směna, začal se účastnit a máme úpravu režimu - flaška do postýlky, lehnout vedle, čapnout ručičku, postupně usneme.
Ale na to, jak strašně špatně usínal a spal od narození to šlo teda rychle. Tenhle režim máme zhruba měsíc a je to teda pohoda. Hlavně to, že neusíná v deset, ale nejpozději v osm!
Bez toho řevu to asi nepůjde.
Náš taky občas usne houpánim nebo nošenim..jenže on má 10kg a 5 měsíců ![]()
@hanzbl00 Taky kus chlapa.
Takže víš, o čem mluvím. Já už měla náběh na zánět šlach! ![]()