Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@berry4 píše:
Dámy nebudu se s vámi přít,není důvod,proč by dítě nemohlo po 8 mém měsíci chléb,natož pak plátek kvalitního 45 % sýra.
Jen tak namátkou výtah z webu :
8. Strava po 8. měsíciPo 8. měsíci je výživa stejná pro obě skupiny dětí, tj. pro plně kojené do 6. měsíce i pro živené náhradním mlékem.
Lze přidávat další druhy zeleniny, rýži místo brambor (ale brambory vždy preferujte kvůli vit. C - zejména v zimním období), postupně je možno občas zařadit těstoviny, z luštěnin červenou čočku (je lépe stravitelná), dále květák, brokolici apod.
Lze již přidat celé vejce, ale dobře provařené. Lépe je do 1 roku věku dítěti podávat pouze žloutek.
Můžete také na oběd zařadit omáčky, stačí 1× týdně, nezahušťujte však jíškou, ale troškou solamylu, např. zeleninové - rajská, koprová, nikdy ne játrová či houbová.
Na svačinku dejte opět ovoce, popřípadě s přidáním bílého jogurtu, lze přidat i dětské piškoty. Tvarohovým výrobkům je lépe se do 1 roku vyhýbat, z důvodu vysokého obsahu bílkovin.
Večer pak různé mléčné kaše včetně obilninových- nabídka je poměrně široká.Dítě v této době většinou již pevně sedí, proto je vhodné využívat zmíněné dětské stoličky. Je-li neposedné, klidně držte dítě na klíně a učte ho jíst v klidu, povzbuzujte ho, nikdy nepoužívejte hraček.
Již od 8. měsíce učte dítě pít z hrnečku, doma používejte běžně tvarovaný hrneček, na vycházku s sebou berte hrneček s pítkem, je to výhodnější - má jednak kryt a dítě si tolik nezvyká na dudlík.
Zkoušejte ke snídani nebo ke svačince dávat kousek celozrnného pečiva s máslem, nakrájejte na kousky a dítěti nabízejte. Velmi rychle pochopí, že má žvýkat. Na máslo pak můžete nastrouhat tvrdý sýr, ředkvičku nebo položit kousky oloupaného rajčete.
Mějte dále na paměti, že do 12. měsíce se strava dětem nesolí!
Toto je výtah rad pediatrů maminkám
Trošku si to protiřečí,když píšou nesolit a přitom radí sýr. Já jsem postupovala jinak, zřejmě podle rad jiných odborníků ![]()
@Pipet
Díky!
Já do půl roku jen kojila, příkrmy jsem začala dávat až od ukončeného šestého měsíce. Teď už jí ovocné přesnídávky, občas čerstvé jablko, hrušku, zkoušeli jsme i banán, ale ten nechce, dětské sušenky, bílý jogurt Holandia, brambory, rýži, bezvaječné těstoviny, mrkev, petržel, cuketu, brokolici, rajče bez slupky a zrníček, kuřecí a krůtí maso, večer mléčné kaše, plus pije čaje Sunárek.
Já právě toho mléka už moc nemám, v noci když kojím, tak občas už i z obou prsou, tak proto si myslím, že když přestanu v noci, jedno kojení denně se bude rovnat konec kojení.
Ano,ted´ jsem si toho všimmla,že tam paní píše celozrnné,no to bych taky neriskovala,já psala původně za sebe o chlebu jako takovém (ovšem nejvíc se mi osvědčil toustový světlý,dobře se dá žvýkat i bezzubému) a opravdu nevím,proč bych měla dítěti upírat to,nač má už ke svému věku nárok.
@verjanku píše:no vidíš, to je super!
@berry4
Díky za výživové okénkoAkorát mě zarazilo to celozrné pečivo, všude se říká a píše, že pro děi je celozrné pečivo nevhodné
@ivuska.h
Taky děkuji. Matyáška jsem právě uspala během deseti minut - první cca tři minuty u prsa, jak začal přivírat očka, vyměnila jsem to za dudlík a spinká - přendala jsem ho z postele do postýlky a je to ok
@ivuska.h všeho s mírou. nemá se solit cíleně,ovšem v plno potravinách sůl je bud´ v přirozeném stavu,nebo uměle. Tím bylo myšleno,že tak to stačí ![]()
@verjanku
Já jsem to skoro obrečela, že už to není moje miminko a nepotřebuje mě a blábláblá a podobné splašenohormonové pocity, ale zpětně si myslím, že to bylo fakt dobře. Žádný pláč, já žádné problémy, ona si teda Sunar vzala bez potíží a vyžahla na první pokus 210ml - už jí to asi opravdu moc neteklo.
Takže tak.
@berry4 píše:
Ano,ted´ jsem si toho všimmla,že tam paní píše celozrnné,no to bych taky neriskovala,já psala původně za sebe o chlebu jako takovém (ovšem nejvíc se mi osvědčil toustový světlý,dobře se dá žvýkat i bezzubému) a opravdu nevím,proč bych měla dítěti upírat to,nač má už ke svému věku nárok.
Jaký nárok? Každé dítě je jiné, má jiná rizika (např. alergie), kiné tempo, jakým akceptuje nové potraviny atd., takže proto mi tvé „zaručené a jednotné“ rady přijdou nemístné. Piš „já jsem to tak dělala“ a neprezentuj to jako univerzální a nutnou pravdu. Já jsem např. vejce nedávala ještě v roce, nepřijde mi na nich nic tak super. Lepek jsem zaváděla až po 10. měs. Prostě je na toto spousta názorů a žádný není ten jediný správný.
@Pipet píše:
@verjanku
Já jsem to skoro obrečela, že už to není moje miminko a nepotřebuje mě a blábláblá a podobné splašenohormonové pocity, ale zpětně si myslím, že to bylo fakt dobře. Žádný pláč, já žádné problémy, ona si teda Sunar vzala bez potíží a vyžahla na první pokus 210ml - už jí to asi opravdu moc neteklo.
Takže tak.
Mě nějak uniká, proč cpát děcku Sunar, když má matka vlastní mléko ![]()
@Pipet
Právě jsem už taky uvažovala o UM, ale zatím se tomu pořád bráním a snažím se prodloužit kojení, jak to jen jde. V noci když ho totiž dám k prsu a přisaje se, chvíli pije a pak začne plakat, dám ho k druhému, chvilku pije a potom taky pláče, takže už to asi žádná sláva nebude.
@ivuska.h píše:
Mě nějak uniká, proč cpát děcku Sunar, když má matka vlastní mléko
Jen že já už ho neměla… a nepíšu, že zakladatelka to má tak udělat, jen jak jsem se cítila já.
@Pipet píše:
Jen že já už ho neměla… a nepíšu, že zakladatelka to má tak udělat, jen jak jsem se cítila já.
OK, promiň, špatně jsem to pochopila ![]()
@ivuska. nepsala jsem,že to tak MUSÍ být,ale že to tak LZE. Plus přidávám vlastní zkušenosti. Možná pro někoho podnětné,pro někoho popuzující (ostatně koukám,že tebe tak nějak popuzuje leccos
)
Cstč alergií,co je špatného na tom zařadit pečivo před 10 tým měsícem? Nebo rokem?
Doporučuji nastudovat podstatu,vznik a původ třeba celilakie, když tu píšeš o alergiích - tím,že zařadíš lepek později nic nevyřešíš,ta nemoc se jen eventuelně posune na později,nic víc,nic mín´. V důsledku tak akorát ochudíš dítě o živiny.
Cst reakce na @Pipet , občas je lepší mít doma spokojené dítě na UM,než věčně se probouzející polosyté nervozní dítko ,hlavně že kojím za každou cenu a můžu se pyšně chvástat,kolikátý měsíc jsem to dala .....
ahoj tak my mame teprve 6tydnni miminko,ale jsme na tom stejne usne jen v naruci a kdyz ji polozim do postylky zacne rvat,takze jedu znova..... Vycerpavajici… Napred jsem ji uspavala v houpacim lehatku,ale tmuz rve taky potrebuje asi byt u me v naruci…musim s tim zacit co nejrychleji neco delat…;)
@berry4 píše: @ivuska. nepsala jsem,že to tak MUSÍ být,ale že to tak LZE. Plus přidávám vlastní zkušenosti. Možná pro někoho podnětné,pro někoho popuzující (ostatně koukám,že tebe tak nějak popuzuje leccos)
Cstč alergií,co je špatného na tom zařadit pečivo před 10 tým měsícem? Nebo rokem?
Doporučuji nastudovat podstatu,vznik a původ třeba celilakie, když tu píšeš o alergiích - tím,že zařadíš lepek později nic nevyřešíš,ta nemoc se jen eventuelně posune na později,nic víc,nic mín´. V důsledku tak akorát ochudíš dítě o živiny.
Cst reakce na @Pipet , občas je lepší mít doma spokojené dítě na UM,než věčně se probouzející polosyté nervozní dítko ,hlavně že kojím za každou cenu a můžu se pyšně chvástat,kolikátý měsíc jsem to dala .....
Nemáš nějaký komplex? Mě nepopouzí leccos, mě popudilo, žes psala, že společné spaní je špatné (jak pro koho), pak jsi tvrdila, že zakladatelčino dítě neprospívá (blbost), teď zas cosi o nervózním dítěti a kojení za kažnou cenu a chvástání ![]()