Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den, chtěla bych trochu více informací, jsem cizinka a rodila jsem zde v ČR, žiji zde 9 let. můj partner je černoch, ale má českou národnost. Zajímalo by mě vzhledem k tomu, že otec má národnost, mají ji automaticky i děti?
Příspěvek upraven 15.01.24 v 11:54
Narodnost muze mit kazdy jakou chce a klidne kazdy rok jinou, neni to zadny oficialni udaj.
Muj deda si zasadne psal do scitani lidu jako narodnost Eskymak
![]()
Nemyslis statni prislusnost?
@Merv píše:
Dobrý den, chtěla bych trochu více informací, jsem cizinec a rodila jsem zde v ČR, žiji zde 9 let. můj partner je černoch, ale má českou národnost. Zajímalo by mě vzhledem k tomu, že otec má národnost, mají ji automaticky i děti?
Tak snad vis, jake maji deti obcanstvi, predpokladam, ze to maji v rodnem liste.
@vokishka píše:
Tak snad vis, jake maji deti obcanstvi, predpokladam, ze to maji v rodnem liste.
Občanství a národnost není to samé. Jaké občanství je dané zákonem, národnost je záležitostí vlastní volby.
@beruska9 píše:
Narodnost muze mit kazdy jakou chce a klidne kazdy rok jinou, neni to zadny oficialni udaj.
Muj deda si zasadne psal do scitani lidu jako narodnost Eskymak![]()
![]()
Nemyslis statni prislusnost?
Tady zakladatelky partner bude zřejmě psát národnost = černoch. ![]()
Zakladatelko, nic ve zlém, jen mě ta nesouvisející zmínka pobavila.
Národnost a státní příslušnost jsou dvě rozdílné věci. Vím, že někde se to nerozlišuje, resp. koncept národnosti neřeší (možná zrovna v zemi, odkud jsi?), tak posílám link.
https://www.e15.cz/…ni-obcanstvi
@Kasandra159 píše:
Občanství a národnost není to samé. Jaké občanství je dané zákonem, národnost je záležitostí vlastní volby.
To vim, ale ona zrejme ne. Predpokladam, ze se pta na občanství.
Jinak pokud bys tim mysela opravdu obcanstvi tak ano, pokud byl alespon jeden z rodicu v dobe narozeni deti statnim obcanem CR, deti automaticky ziskavaji taky obcanstvi CR.
@vokishka píše:
Občanství s rodným listem nesouvisí
ten údaj se podle mě v rodném listu nevyskytuje.
@Merv píše:
@vokishka jak to poznat? prosím?
Zakladatelko, co chceš poznávat? Pokud byl jeden rodič dětí v době narození dětí občanem ČR, tak jsou děti také občané ČR. Pokud jsou k tomu i narozené v ČR, tak dostaly rovnou český rodný list, na základě kterého pro ně můžete žádat i o další doklady, třeba pas. Možná mají i občanství od tebe, to si musíš zjistit, jak funguje s tvou zemí.
Mmch, máte už pro děti nějaké doklady?
@Hibou všichni máme, zdravotní průkaz, dopravní průkaz, rodný listy.
@Merv píše:
@Hibou všichni máme, zdravotní průkaz, dopravní průkaz, rodný listy.
No a na tom rodnem liste je, ze je obcan CR, v nejake formulaci, ne.