Nárok jen na 4letou variantu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nárok jen na 4letou variantu?
Dobrý den. Vím, že na toto téma zde bylo napsáno již hodně, ale potřebovala bych poradit a myslím, že tady tomu bude určitě některá z vás dobře rozumět. Čekáme s přítelem první miminko, já byla oficiálně zaměstnaná, ale chybělo mi dopracovat nějakých 18 dní, mimo jiné jsem také pracovala jako OSVČ, ale nebyla jsem účastna dobrovolného nemocenského pojištění. Zkrátka mi bylo řečeno, že mám nárok akorát na 4letou variantu.
S tím počítám, ale pokud bych si chtěla zvolit 3letou variantu přes otce dítěte, kolik by musel mít ve smlouvě uznáno jako hrubou mzdu, abychom si tuto variantu mohli zvolit? U současného zaměstnavatele je zhruba nějakých 3,5 roku a přiznal mu do smlouvy pouhých 10 000,– hrubého.
Lze s tímto něco dělat nebo i přes to, že je přítel zaměstnaný a má řádně placeno zdravotní pojištění, ale má příliš málo napsáno ve smlouvě?
Děkuji za každou odpověď, která by mi mohla objasnit můj konkrétní případ. Moc mi to pomůže. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já myslím, že u té 3leté varianty je jedno, kolik má muž příjem.
Příspěvek upraven 02.02.12 v 15:26
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ted nejak nechapu proc resis jeho prijem.....pokud ty nemas narok na triletou, rotoze ti nevznika narok na PPM, ale pouze prim na rodicak, lze si zvolit tri roky pouze v pripade, ze otci ditete teoreticky narok na PPM vznika, coz znamena ma odpracovano 270dni…jakou mzdu mu priznal zamestnavatel ve smlouve nehraje zadnou roli
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
přesně tak buď v klidu, tz máš nárok na 3letou bariantu páč je přítel zaměstnán déle než 270 dní. Jen když bude mateřská menší než následný rodičák sociálka ti to do výše rodičáku doplatí a od půl roka dítěte budeš brát normálně rodičák na tři roky.
př. já měla malý příjem mateřská by byla 4000 kč tak mi sociálka doplácela 3600 a pak už mi chodil rodičák normálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
malamamca píše:
Ted nejak nechapu proc resis jeho prijem.....pokud ty nemas narok na triletou, rotoze ti nevznika narok na PPM, ale pouze prim na rodicak, lze si zvolit tri roky pouze v pripade, ze otci ditete teoreticky narok na PPM vznika, coz znamena ma odpracovano 270dni…jakou mzdu mu priznal zamestnavatel ve smlouve nehraje zadnou roli
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže to znamená, že bych brala normálně celou dobu 7 600,– ? Omlouvám se, že se ptám jako blb, ale opravdu se v tom nevyznám a více jsem se nepátrala, jelikož jsem byla smířená s tou 4letou variantou.
Můžu se ješě zeptat, co tedy budu potřebovat k vyřízení toho všeho?
cica píše:
přesně tak buď v klidu, tz máš nárok na 3letou bariantu páč je přítel zaměstnán déle než 270 dní. Jen když bude mateřská menší než následný rodičák sociálka ti to do výše rodičáku doplatí a od půl roka dítěte budeš brát normálně rodičák na tři roky.
př. já měla malý příjem mateřská by byla 4000 kč tak mi sociálka doplácela 3600 a pak už mi chodil rodičák normálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
cica píše:
Ale o tomhle u ní nemůže být řeč. Ona na mateřskou nárok mít nebude. Bude brát od narození prcka rovnou rodičák. A díky tomu, že přítel splnil podmínky pro nárok na PPM, tak si ona rovnou může volit. Podle nového se ale už nevolí délka, ale měsíční částka, kterou chce brát. Takže pokud chce být doma do 3 let, tak je nutné si rozpočítat jednotnou částku (220 tisíc), která je už vyplácená ve všech variantách stejně. Nikdo víc nedostane!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě, že jsem si myslela, že tomu tam rozumí asi nejvíc, jsou informovaní a tudíž mi poradí… Proto, jak už jsem psala, jsem se smířila s rodičovskou na 4 roky a dále jsem nepátrala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na mateřskou nárok nemáš! Ale díky příteli si můžeš zvolit délku rodičáku - 3 roky, na dvouletou nárok nemáte a budeš pobírat ode dne porodu - vyplácí se měsíc zpětně. Kolik budeš brát si můžeš spočitat: 220 tisíc děleno 36měsíci, takže je to 6111,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud to chceš řešit přes přítele, který je zaměstnán a zaměstnavatel za něj řádně odváděl „sociální pojištění“ (to je myslím 6,5% z hrubé mzdy + to co ještě platí zaměstnavatel sám za sebe) tak má určitě nárok i na peněžitou pomoc v mateřství, která činí těch 70% ze mzdy…a pokud těch 70% činí méně než těch 7600,– tak to tuším doplácí do těch 7600,– a až vyčerpá PPM, zažádáte si o rodičák do 3 let věku dítěte.....a je to
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
fantagiroo píše:
Pokud to chceš řešit přes přítele, který je zaměstnán a zaměstnavatel za něj řádně odváděl „sociální pojištění“ (to je myslím 6,5% z hrubé mzdy + to co ještě platí zaměstnavatel sám za sebe) tak má určitě nárok i na peněžitou pomoc v mateřství, která činí těch 70% ze mzdy…a pokud těch 70% činí méně než těch 7600,– tak to tuším doplácí do těch 7600,– a až vyčerpá PPM, zažádáte si o rodičák do 3 let věku dítěte.....a je to
Fantagiroo, jsi úplně mimo.
Mateřská nezáleží na sociálním, ale na nemocenském!
Pokud má otec nárok na mateřskou, tak ji stejně nedostane, protože by na ni musel nastoupit on a to od konce 6. nedělí a musel by na ní být po celou dobu a ona by šla do práce. 7600,– brát nebude, protože se rodičák na 3 roky snižoval o 15 tisíc a jelikož nemá nárok na mateřskou, tak bude pobírat pouze 6 tisíc něco, protože to bude mít ode dne porodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pettulle píše:
Na mateřskou nárok nemáš! Ale díky příteli si můžeš zvolit délku rodičáku - 3 roky, na dvouletou nárok nemáte a budeš pobírat ode dne porodu - vyplácí se měsíc zpětně. Kolik budeš brát si můžeš spočitat: 220 tisíc děleno 36měsíci, takže je to 6111,–
Jojo, je to tak, upřesním jen jednu věc, pokud by to vyplácení mělo být stejné jako u bývalého 3 letého rodičáku, tak to je 220 000 : 37 = 5950,– protože první rodičák je už za měsíc, kdy se dítko narodilo a poslední za měsíc kdy dovrší 3 roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
helenkka píše:fantagiroo píše:Já myslím, že na PPM (mateřskou) má nárok pouze matka…
To si myslíš špatně, nárok na PPM má i otec, rozdíl je pouze v tom, že otec může na PPM nejdříve po šestinedělí ženy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to sice ano, ale nemocenská je součástí sociálního pojištění, neee?
Copak zaměstnanec si platí nějaké „nemocenské pojištění“ z hrubé mzdy? to je nějaká novinka.....
Nejdříve si prosím nastuduj pojmy, co to znamená atd…ze mzdy se ti strhává „SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ“ rozhodně ne nemocenské......
- načítám...
- Citovat
- Zmínit