Nárok jen na 4letou variantu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
No to sice ano, ale nemocenská je součástí sociálního pojištění, neee?
Copak zaměstnanec si platí nějaké „nemocenské pojištění“ z hrubé mzdy? to je nějaká novinka.....
Nejdříve si prosím nastuduj pojmy, co to znamená atd…ze mzdy se ti strhává „SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ“ rozhodně ne nemocenské......
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc vám všem děkuji, udělaly jste mi radost. Byla jsem přesvědčená, že to je skutečně jinak. Díky moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:helenkka píše:To si myslíš špatně, nárok na PPM má i otec, rozdíl je pouze v tom, že otec může na PPM nejdříve po šestinedělí ženy.fantagiroo píše:Já myslím, že na PPM (mateřskou) má nárok pouze matka…
Pokud to chceš řešit přes přítele, který je zaměstnán a zaměstnavatel za něj řádně odváděl „sociální pojištění“ (to je myslím 6,5% z hrubé mzdy + to co ještě platí zaměstnavatel sám za sebe) tak má určitě nárok i na peněžitou pomoc v mateřství, která činí těch 70% ze mzdy…a pokud těch 70% činí méně než těch 7600,– tak to tuším doplácí do těch 7600,– a až vyčerpá PPM, zažádáte si o rodičák do 3 let věku dítěte.....a je to
Jani, jen tě poprosím jěště o rozšíření odpovědi. Musí být otec celou dobu na mateřské nebo to lze nějak převést po nějaké době? A jak se řeší těch prvních 6 týdnů? Děkuji Aneta ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, po celou dobu co chce otec PPM pobírat, tak na ni musí být on, převádět PPM nelze. Takže se to vyplatí ve dvou případech:
- žena má větší plat a jsou na tom finančně špatně, takže jde do práce ona
- potřebují být doma oba a muž má vyšší plat
Prvních 6 týdnů je na PPM žena, pokud na ni má nárok, pokud nemá, tak bere rodičák.
Jo a pokud ti jde pouze o volbu rodičáku, tak otec na PPM vůbec nastupovat nemusí, stačí když vznikne nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji, já už na PPM jsem, ale četla jsem tady v jiné diskuzi o nějakém převádění přes otce po týdnu a bylo mi to divné… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Romanetka píše:
Děkuji, já už na PPM jsem, ale četla jsem tady v jiné diskuzi o nějakém převádění přes otce po týdnu a bylo mi to divné…
Jo, to je fáma, která se tu šíří z jedné poradny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
fantagiroo píše:
No to sice ano, ale nemocenská je součástí sociálního pojištění, neee?Copak zaměstnanec si platí nějaké „nemocenské pojištění“ z hrubé mzdy? to je nějaká novinka.....
Nejdříve si prosím nastuduj pojmy, co to znamená atd…ze mzdy se ti strhává „SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ“ rozhodně ne nemocenské......
já myslela že se odvádí sociální a zdravotní. Na zdravotním pak záleží, jestli dostane PPM. Jinak si myslím, že ona na PPM nárok mít nebude. Měl by ho manžel, pokud by nastoupil na mateřskou. Ale aby se počítalo jeho zaměstnání a ona byla na mateřské, to asi nejde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, ano, z hrubé mzdy se odvádí zdravotní i sociální…ale PPM máš právě z toho sociálního.....zdravotní slouží zjednodušeně řečeno pro ošetření lékařem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
fantagiroo píše:
Ano, ano, z hrubé mzdy se odvádí zdravotní i sociální…ale PPM máš právě z toho sociálního.....zdravotní slouží zjednodušeně řečeno pro ošetření lékařem…
Jojo, u zaměstnance je nemocenské součástí toho odvodu co odvádí zaměstnavatel, kdežto u OSVČ se to platí zvlášť.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
helenkka píše:fantagiroo píše:Já myslím, že na PPM (mateřskou) má nárok pouze matka…
Pokud to chceš řešit přes přítele, který je zaměstnán a zaměstnavatel za něj řádně odváděl „sociální pojištění“ (to je myslím 6,5% z hrubé mzdy + to co ještě platí zaměstnavatel sám za sebe) tak má určitě nárok i na peněžitou pomoc v mateřství, která činí těch 70% ze mzdy…a pokud těch 70% činí méně než těch 7600,– tak to tuším doplácí do těch 7600,– a až vyčerpá PPM, zažádáte si o rodičák do 3 let věku dítěte.....a je to
Má nárok i otec, ale pokud by chtěl vyčerpat ty prachy, tak by na ni opravdu musel nastoupit ![]()
Ale ve vašem případě na ni nastupovat nemusí, jen stačí, že mu vznikne nárok a ty už máš pak díky tomu možnost volby měsíční částky RP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
podle nového zákona stačí když je zaměstnán otec a tím pádem už vzniká nárok na volbu varianty matky, aby se to nemuselo složitě převádět jak to bylo dosud. Tak mi to bylo vysvětleno na sociálce, já nárok nemám přítel si neplatí nemocenské připojištění, ale pokud je zamětnán, zaměstnavatel mu to platí automaticky. neni nic jednoduššího než se stavit u vás na sociálce a oni ti vše poví
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
cica píše:
podle nového zákona stačí když je zaměstnán otec a tím pádem už vzniká nárok na volbu varianty matky, aby se to nemuselo složitě převádět jak to bylo dosud. Tak mi to bylo vysvětleno na sociálce, já nárok nemám přítel si neplatí nemocenské připojištění, ale pokud je zamětnán, zaměstnavatel mu to platí automaticky. neni nic jednoduššího než se stavit u vás na sociálce a oni ti vše poví
Je to přesně tak. Já si to nedávno takhle vyřizovala. Manžel je zaměstnaný, splnil podmínku (placení nem.pojištění 270 dní v uplynulých 2 letech) pro PPM, takže jsme jen na sociálce (příslušné pracoviště ÚP v místě bydliště) vyplnili POTVRZENÍ O DENNÍM VYM. ZÁKLADU
https://formulare.mpsv.cz/…orm/edit.jsp?…
Já tam hned vyplnila volbu částky, kterou chci měsíčně čerpat. Podle toho kolik si zvolíš, tak tak dlouho dostáváš prašule (max. částka je 220 000).
To manželovo potvrzení oni odeslali na OSSZ dle jeho pracoviště, aby mu to potvrdili a schválili a pak mi volala pracovnice u které jsem to sepisovala, že je to schválené a že dle mé volby mi rodičák bude naposledy vyplacen tehdy a tehdy. Není na tom nic složitého ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, můžu se zeptat, jak se řeší rodičák přes manžela? Máme první dítě - půl roku, ale mně už během těhotenství skončila smlouva v práci, pobírala jsem PPM a teď rodičovský příspěvek. Chtěli bychom druhé dítě za dva roky, ale protože už nejsem zaměstnaná, mám prý nárok jen na 4letou variantu. Poradíte? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Manžel doloží nárok na PPM a výši denního vyměřovacího základu a ty vybereš rodičák. Nic složitého, ale kdo ví, jak to za 2 roky bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky maminky oživuju diskuzi. Prosím mám přítele ale není zapsán V RL. A pracuje brigádně pač chodí do školy a už pracuje 3 roky a ma 270 dní odpracovaných. Mohu si dle jeho práce zvýšit rodičovský přispěvek nebo ne? Mám zatím 4 letou variantu a chtěla bych na 3.
- Citovat
- Upravit