Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Počítají se kalendářní dny a pouze do nástupu do PPM? Pokud jsi ale otěhotněla v té nové práci, tak máš ol, ale jen po dobu trvání zaměstnání. Tzn.cca 3 měsíce a kousek.
@P4ja Podle termínu porodu otěhotněla až v tomhle zaměstnání, takže ochranná lhůta je 98 a to stačit nebude.
Nárok nemáš, ale žádost o PPM stejně budeš potřebovat, aby ti ji OSSZ zamítla a na základě zamítnutí tě mohl doktor nechat na neschopence do konce šestinedělí.
Ahoj holky, prosím o radu.
V roce 2019 jsem do března marodila a pak byla až do konce roku jako samoplátce zdravotní pojišťovny (nebyla jsem na UP) od 1.1.2020 jsem zaměstnána na hlavní pracovní poměr jako učitelka v MŠ. Teď jsem zjistila, že jsem v 7.tt a pokud vše půjde jak má, měla bych cca začátkem února nastoupit na MD.
Ráda bych se zeptala, zda budu mít nárok na MD. Ředitel určitě bude chtít, abych nastoupila k 1.1.2021 na neschopenky, aby mohl nabrat novou paní učitelku ( teď to tak udělal kolegyni) zároveň k 31.12.2020 mi končí smlouva, takže mi ji neprotahne.
Děkuji ![]()
Příspěvek upraven 19.08.20 v 09:29
Na mateřskou dovolenou ne. Tu mají zaměstnaní. Ale nárok na PPM mít budeš.
@Mart11na píše:
Ahoj holky, prosím o radu.
V roce 2019 jsem do března marodila a pak byla až do konce roku jako samoplátce zdravotní pojišťovny (nebyla jsem na UP) od 1.1.2020 jsem zaměstnána na hlavní pracovní poměr jako učitelka v MŠ. Teď jsem zjistila, že jsem v 7.tt a pokud vše půjde jak má, měla bych cca začátkem února nastoupit na MD.
Ráda bych se zeptala, zda budu mít nárok na MD. Ředitel určitě bude chtít, abych nastoupila k 1.1.2021 na neschopenky, aby mohl nabrat novou paní učitelku ( teď to tak udělal kolegyni) zároveň k 31.12.2020 mi končí smlouva, takže mi ji neprotahne.
splnis podminku delky nemocenskeho pojisteni. Od 1.1. 2021 budes nezamestnana, mas moznost do 7 dnu od konce pracovniho pomeru nastoupit na nemocenskou a zustat na ni, dokud ti nevznikne narok na penezitou pomoc v materstvi (8-6 tydnu pred terminem porodu). Nebudes mit materskou ani rodicovskou dovolenou, budes cerpat davky souvisejici s materstvim. Vsechny zmeny musis do 8 dnu nahlasit zdravotni pojistovne.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na mateřskou pokud jsem déle jak rok bez práce
@Zuzanku píše:
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na mateřskou pokud jsem déle jak rok bez práce
nezamestnani narok na materskou dovolenou (volno od zamestnavatele) a penezitou pomoc v materstvi (davka z nemocenskeho pojisteni, ktere nezamestnani neplati) nemaji
@matkabagristy rodičovskou nebudu mít? Takže po celou dobu mě bude vyplácet socialka?
@Mart11na píše:
@matkabagristy rodičovskou nebudu mít? Takže po celou dobu mě bude vyplácet socialka?
rodicovskou dovolenou mit nebudes (to je volno od zamestnavatele). Po narozeni ditete zazadas o socialni davku rodicovsky prispevek.
@matkabagristy ja že od zaměstnavatele je mateřská dovolená a ten rodičák (balíček s těmi dnes už 300tis) že je od státu ![]()
Jsem z toho zmatená
@Mart11na píše:
@matkabagristy ja že od zaměstnavatele je mateřská dovolená a ten rodičák (balíček s těmi dnes už 300tis) že je od státu
Jsem z toho zmatená
rodicovka dovolena-volno od zamestnavatele-maji narok zamestmami
rodicovsky prispevek-socialni davka (300 000)-maji narok vsichni.
Budes nezamestnana a pobirat socialni davku rodicovsky prispevek.
Dobrý den, může mi prosím někdo poradit
Předem dekuji
Od 1.11.2019 jsem nastoupila do nové práce, otěhotněla jsem, a 23.1.2020 šla na nemocenskou. Z práce mi přišel dopis o ukončení pracovního poměru ve zkušební době ke dni 6.2.2020 (v prosinci jsem měla 2 týdny nemocenskou proto se mi zkušební doba posunula).
Předtím jsem pracovala v jiné firmě 4roky.
Termín porodu mam 25.8.2020
Zajímá mě zda mam nárok na mateřskou, vím že ochranná lhůta je 180 jen nevím jak se počítá, počítají se pouze pracovní dny, a odpočítává se i těch 8-6 týdnu před porodem? Jsem z toho jelen. Nevím zda mam vůbec o mateřskou žádat nebo raději zůstat na nemocenské. Prosím poradí mi někdo, nebo kam můžu volat aby mi poradili?