Nárok na oběd
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nárok na oběd
Dobrý den,
dotaz je trochu speciální. Pracujeme ve zdravotnictví, směna začíná v 7hod a končí v 15.30 (pokud je ranní), dále tam je odpolední - začíná v 11hod. Vždy to bylo tak, že když přišla odpolední kolegyně na směnu, hned se najedla (zabralo to cca 20minut) a vystřídala tu ranní směnu, toto nám řekla i naše nadřízená. Před rokem nastoupila jiná kolegyně a že se jí to nelíbí, že přece nárok na oběd je až po 6ti odpracovaných hodinách (výjimečně prý po 4hodinách) a že ta odpolední ji má vystřídat hned v těch 11hodin. Mě (a dalším) přijde logická ta již dříve zavedená varianta, protože kdyby to mělo být podle nové kolegyně, tak by odpolední směnu nikdo nevystřídal, protože by na směně už nikdo nebyl a odpolední by prakticky hladověly. Nová kolegyně to zatím řeší ústní formou, žádnou oficiální stížnost nepodala, mi osobně se zdá krapet cáklá. Máte v tomto někdo nějakou zkušenost, jak to tedy má být? Navíc, jestli je tedy skutečně nárok až po 6ti hodinách, tak by tu ranní směnu měly ty odpolední vystřídat až ve 13hod a ne v 11, že.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Na přestávku na oběd (nezáleží, jestli pracuješ na směny nebo ne) máš nárok nejpozději po 6 hodinách nepřetržité práce a má trvat minimálně 30 minut. Takže pokud to zaměstnavatel umožní, můžeš se naobědvat třeba už po 4 hodinách, nejpozději ale po 6.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kolegyně to má očividně popletený… Nárok na pauzu je když pracuješ více jak 6 hodin denně… Ne až máš odpracovaných 6 hodin… Takže když například úřad otvírá v 8 tak by ty ženský chodily na oběd až ve 2? Všude je přece pauza ve 12…a už se mi taky stalo že jsem přišla do práce a měla hned pauzu protože jsem tam byla zbytek dne sama… Jaké řešeni má ta kolegyně? Jet 8 hodin bez pauzy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano správně je nárok na oběd po odpracovaných 6 hodinách. Takže příklad. Když budu dělat 5 a půl hodiny denně, tak nemám nárok na oběd. Ale to neznamená, že až po 6 hodinách se můžeš jít najíst.
Všude normálně funguje to, že když někdo pracuje 8 hodin, tak se jde najíst dřív jak o odpracovaných 6 hodinách. Ale tohle na nás v práci taky jednu dobu zkoušeli.
Problém tedy nastane, když například chodím do práce od 8 a ve 12 jdu na jídlo a ve 13:00 se mi třeba udělá zle a odejdu z práce. Tak třeba vím, že tohle vždycky u nas pak řešila účetní co a jak.
No kolegyně je asi dobrá slepice.
co k tomu jiného říct. Myslim, že si s ní ještě užijete.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepracuji ve zdravotnictví, ale ve školství - taky státní sféra. Bylo mi řečeno účetní, že nárok na oběd je, když pracovní doba trvá nejméně 3 hodiny a nárok na přestávku až když pracovní směna trvá 6 hodin, ale dobu té přestávky určuje zaměstnavatel. Neznamená to, že má být až po 6 hodinách.
Také chodím na odpoledne - družina. Na oběd mám nárok, na přestávku nikoliv, protože tolik hodin denně nepracuji. Nicméně nikdo to neřeší a když chci, můžu se najíst s dětmi, se kterými v té době jsem. Preferuji ale druhou možnost - oběd si beru do jídlonosiče domů. Nevím, jestli je to tak úplně správně a jestli je možné denně jídlo takto denně vydávat stran hygieny. Nám, co máme kratší úvazky, to ale vedení povolilo, jinak to vyřešit prostě nejde. Končím později, než zavírají jídelnu. Na začátku pracovní doby mám být k dispozici dětem, ne se sama cpát.
Ta druhá varianta u vás je dost cáklá, nehledě na to, že nespotřebované jídlo by se mělo do určité doby zlikvidovat. Neznám předpisy v tomto směru, ale určitě dřív než za 6 hodin, uchovávat pro někoho se nesmí, i když se to taky někdy tajně dělá. Takové příklady znám zase ze sociálních služeb, kde se slouží dvanáctky. Když někdo jde na klasickou odpolední, tak přece jde rovnou na oběd a potom si odslouží směnu. Tak to funguje i v soukromých firmách na vícesměnném provozu.
- Citovat
- Upravit
@Jemako no přesně, vidíte, taky jste měla pauzu už když jste přišla do práce, stejně to funguje u nás, akorát té kolegyni se to nelíbí (a vlastně ji může i vystřídat i jiný člen týmu než ta odpolední kolegyně), prostě se mi zdá, že v tomto zbytečně vyrýpáva nebo se ji nelíbí, že musí čekat 20minut?! Ale co už, naše vedoucí něco řekla a dosud to tak funguje…zase nevím, jestli by si šla kolegyně stěžovat výš ![]()
K řešení - že chce být vystřídána v 11hod tou odpolední směnou a víc ji nezajímá…no s takovou moc ale nepochodí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja asi potrebuju dalsi kafe
, ale pokud odpoledni smena ji hned po prichodu do prace v 11, tak uz pak neji po zbytek sichty, nebo ma jeste dalsi prestavku pred tim, nez skonci dopoledni smena v 15:30?
- Citovat
- Upravit
U nás je to tak, že odpolední směna vystřídá ranní na oběd a pak jde opět k pultu ranní směna a odpolední jde na oběd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ťarbík01 píše:
Ano správně je nárok na oběd po odpracovaných 6 hodinách. Takže příklad. Když budu dělat 5 a půl hodiny denně, tak nemám nárok na oběd. Ale to neznamená, že až po 6 hodinách se můžeš jít najíst.
Všude normálně funguje to, že když někdo pracuje 8 hodin, tak se jde najíst dřív jak o odpracovaných 6 hodinách. Ale tohle na nás v práci taky jednu dobu zkoušeli.
Problém tedy nastane, když například chodím do práce od 8 a ve 12 jdu na jídlo a ve 13:00 se mi třeba udělá zle a odejdu z práce. Tak třeba vím, že tohle vždycky u nas pak řešila účetní co a jak.
No kolegyně je asi dobrá slepice.co k tomu jiného říct. Myslim, že si s ní ještě užijete.
No a jak s tim jde dohromady jist hned po prichodu do prace, kdyz mas odpracovanych 0 hodin?
Z hlediska dopoledni smeny by mi bylo jedno, jestli me nekdo strida v 11 nebo v 11:30, ale prijit na odpoledni a rovnou jit na obed mi prijde zvlastni.
- Citovat
- Upravit
Pauza na oběd musí být nejdéle po 6 hodinách, může být i dřív, ale nedává se na začátek ani konec pracovní doby. Takže nová kolegyně to říká správně. Ty, co přijdou do práce, nemají co hned čerpat pauzu, to je blbost, jelikož pak samozřejmě by museli čerpat pauzu další po jejich 6 hodinách práce.
Kolegyně přijde v 11 hodin do práce, ty můžeš odejít na oběd hned nebo nejpozději ve 13 hodin. Pokud ty končíš v 15:30, kolegyně si udělá pauzu v 15 hodin než ty odejdeš, abyste se mohly zastoupit. Nevím, co je na tom složitého.
Pokud by si kolegyně udělala pauzu hned v 11 hodin, tak pak po 6 hodinách musí mít další a jaksi by musela být v práci o půl hodiny déle, aby splnila pracovní dobu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak logicky by ty co jsou tam od rana měly mít na nějakou pauzu nárok dříve, než ty, co prijdou později. Čili odpoledni přijde, ranní jdou na obed, až prijdou, jde odpolední. Třeba ve 12:30 nebo ve 13. Aby ten obed stihli všichni, jistě tam bude nějaký interval, kdy se vydává. A ne ze přijdu v 11, jdu se hned nafutrovat a ty, co tam hakuji od rana, na mě musí hladové cekat
pokud má odpolední hlad, muže se najíst i cestou do práce třeba v 10 nebo v 10:30, aby pak vydržela ty dvě hodiny počkat, než se naobedvaji všechny ranní. To by mi přišlo logické a správné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Semtex píše:
Tak logicky by ty co jsou tam od rana měly mít na nějakou pauzu nárok dříve, než ty, co prijdou později. Čili odpoledni přijde, ranní jdou na obed, až prijdou, jde odpolední. Třeba ve 12:30 nebo ve 13. Aby ten obed stihli všichni, jistě tam bude nějaký interval, kdy se vydává. A ne ze přijdu v 11, jdu se hned nafutrovat a ty, co tam hakuji od rana, na mě musí hladové cekatpokud má odpolední hlad, muže se najíst i cestou do práce třeba v 10 nebo v 10:30, aby pak vydržela ty dvě hodiny počkat, než se naobedvaji všechny ranní. To by mi přišlo logické a správné.
Taky to tak vidim. Taky predpokladam, ze vetsina lidi, co jdou az na odpoledni nebudou vstavat a snidat tak brzo, jak kdyby sli na ranni, takze i z tohoto hlediska mi prijde pozdejsi obed logicky. Jsem rada, ze to nekdo vidi stejne, protoze z komentaru ze kolegyne je cakla a jeste si s ni uzijete jsem byla zmatena jak lesni vcela. ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak ono záleží i na tom jak se domluví kolektiv.. Manžel chodí na 6 a pauzu má v 9..taky to není optimální ale když si to ostatní odhlasovali tak co..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás je to v práci, že na oběd mám nárok po třech odpracovaných hodinách. Což není problém, když dělám denně 8,5h. V jídelně beru oběd do jídlonosiče. Nikdy ho tam nejím, protože mám denně dohledy a nemůžu během něj jíst.
Vychází mi letos okno pátou vyučovací hodinu, když mi tam nedají suplování 🙏. Tak to chodím domů na rychlý oběd a zas běžím zpět do práce. Teď zrovna žvýkám. Jen mi nedošlo, že dneska nejde elektrika doma celý den. Takže jsem si nepomohla. Mám studený oběd 🙈 😂.
Loni jsem neměla okno mezi úvazky. Prostě to nevycházelo. A padala jsem pak hlady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás je to na domluvě.
děláme 12tky já třeba 7-20, kolegyně 8-21 a další 10-23.
já chodím na pauzu jako poslední kolem 13-13:30, protože mi to tak vyhovuje a kolegyně zase mají hlad dříve.
Nikdy mě nenapadlo to nijak řešit
odpolední pauzu má paradoxně nejdřív ta kolegyně, co má 10-23
a fakt to tady nikdo neřeší.
Já spíš nechápu, že ty, co jdou na odpoledne už mají v 11 hlad
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit