Nárok na PPM
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
No, do 180 dní máš nárok ze zaměstnání, pokud to bude víc, tak musíš to nemocenské platit alespoň 180 dní, abys měla nárok jako OSVČ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
No, do 180 dní máš nárok ze zaměstnání, pokud to bude víc, tak musíš to nemocenské platit alespoň 180 dní, abys měla nárok jako OSVČ.
Takze to vyjde tak jako tak. Diky.
- Citovat
- Upravit
Nárok na PPM
Chtěla bych se zeptat, v prosinci 2011mě skončila prac. smlouva od ledna 2012 do konce unora jsem byla na nemocenské. Od 1.března jsem nastoupila do nového zamětnání které trvá do ted koncem dubna jsem zjistila že jsem těhotná a od 16 května jsem opět na nemocenské. Termín porodu mám 20.12.2012.Budu mít nárok na nějaké peníze a s jaké doby se to bude počítat? Děkuji za odpověd.
- Citovat
- Upravit
Zdravím, chtěla jsem se zeptat termín porodu mám začátkem března. Nárok na PPM mám, ale bohužel je nízká. Chci si zvolit dvouletou variantu. Nevíte někdo jak mi to vypočítají? A kdy bych si měla zažádat o PPM? Moc děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tína 74 píše:
Chtěla bych se zeptat, v prosinci 2011mě skončila prac. smlouva od ledna 2012 do konce unora jsem byla na nemocenské. Od 1.března jsem nastoupila do nového zamětnání které trvá do ted koncem dubna jsem zjistila že jsem těhotná a od 16 května jsem opět na nemocenské. Termín porodu mám 20.12.2012.Budu mít nárok na nějaké peníze a s jaké doby se to bude počítat? Děkuji za odpověd.
Tak pokud to zaměstnání stále trvá, tak nárok na PPM mít budeš a bude se počítat z platu za tu dobu, kterou si odpracovala v tom novém zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nicool píše:
Zdravím, chtěla jsem se zeptat termín porodu mám začátkem března. Nárok na PPM mám, ale bohužel je nízká. Chci si zvolit dvouletou variantu. Nevíte někdo jak mi to vypočítají? A kdy bych si měla zažádat o PPM? Moc děkuji
Pokud máš nízkou PPM, tak si nemůžeš zvolit dvouletý rodičák, na ten musí být PPM alespoň 11500,– takže pokud ji budeš i přesto chtít, tak musí vzniknout nárok na PPM i partnerovi a musí se doložit i jeho příjmy a pokud budou dostatečné, tak teprve ten krátký rodičák můžeš zvolit.
A jinak na PPM se nastupuje 8 - 6 týdnů před termínem porodu, požádat stačí chvilku předtím než nastoupíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo to manžel má:-) Ale zajímalo by mě jak se to vypočítává. Dejde tomu, že dostanu tu nízkou mateřskou v lednu někde ke konci, ale co pak? Někde jsem četla, že mi to nějak dorovnají z těch 220tis. Kdybych šla hned na rodičák od narození tak bych si zvolila jen délku přes manžela, ale je škoda tu mateřskou nebrat i když to není nic extra:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nicool Tak můžeš si požádat o to dorovnání do zvolené výše rodičáku, ale jelikož si tím už čerpáš ten objem 220 000,– tak to znamená, že ti pak vyjde na kratší dobu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PPM - porod v cizine
Ahoj, nevite prosim, jestli je problem, kdyz tehotenske prohlidky absolvuji v zahranici - v Nemecku a asi tady taky porodim? Mam narok na penezitou pomoc v materstvi, kdyz splnuji podminku nemocenskeho pojisteni v CR, ale muj osetrujici lekar je v zahranici a ne v Ceske republice? Dekuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A to jde dorovnat do jaké výše? Byla jsem se na to ptát, ale řekli mi, že od r.2013 to má být zase jinak:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@szaboovak Ne, pokud si účastna nemocenského pojištění - opravdu nemocenského, nikoliv zdravotního, na to pozor - v ČR, tak nikoho nezajímá, kde chodíš k doktorovi. Akorát mi tedy napadá, že by mohl být problém s žádankou na PPM, protože tu potvrzuje doktor a existuje pouze v čestině ![]()
Akorát pak tedy tipuju, že bude nutné vybavit i český RL, protože ten se dokládá, že se dítko opravdu narodilo.
Plus budeš mít po PPM problém s rdičákem, pro ten je potřeba skutečně žít tady, což podle popsané situace nesplňuješ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nicool Dorovnává se do výše zvoleného rodičáku, jedná se vlastně o to, že o rodičák požádáš rovnou po porodu a pak bereš PPM, plus tu část rodičáku do zvolené částky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jsem zvědavá jak to bude probíhát když mi dá doktor ten papír 6 týdnů přes porodem kolik mi pošlou než se narodí mimčo. Pak si to nějak rozpočítám. Tak kdybych brala jen rodičák od narození na 2 roky z manželova příjmů těch 11500 tak mi to nebude dělat takový chaos, ale zase je zbytečné o to přijít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nicool Tak ono hlavně těch 11500,– nebude na dva roky, ale na 19 měsíců, cca, plus tedy 1-2 měsíce, podle toho kolik bude ta mateřská
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jasne, to myslim hypoteticky… ale kdybych rodila pozdeji, narok mit budu? Nebo musim platit tech celych 180 dni?