Nárok na PPM

3
13.12.09 14:14

Nárok na PPM

Ahoj,
už jsem četla několik diskusních příspěvků ve smyslu nároku čerpání PPM, ale chci se zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s podobnou (mojí) situací :nevim: .
Nyní jsem se od 1.11.09 vrátila k dřívějšímu zaměstnavateli (v prac. poměru od roku 2001) po skončení 4-leté RD. Od ledna příštího roku se opět budeme snažit o mimčo a když by to vyšlo :potlesk: , tak budu muset být asi na nemocenské - rizikovém těhotenství (letos mám bohužel zkušenost s kyretáží v 7tt) :cry: . Tzn. fyzicky opět v práci budu např. 4 měsíce = cca 120 dní a pak do porodu na nemocenské.
Když nesplním „odpracovaných“ 270 dní pro nárok PPM, tak se bude vyměřovací základ pro výpočet počítat pouze z odpracované doby po návratu z RD nebo fakt PPM vůbec nedostanu? A jak je to pak s nástupem a výší RD? Ovlivní ji to taky nějak?
Pozn.: Nevím, zda to tak něco mění, ale během posledního roku na RD jsem si taky přivydělávala s příjmem kolem 5 tis. čistého.
Moc Vám všem děkuji za info a mějte se :palec:
 Verča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101702
13.12.09 14:39

Ahojky,
na PPM určitě nárok máš, nejde o to, jak dlouho budeš fyzicky v práci, ale jak dlouho trvá pracovní poměr. Ale budeš mít jiný problém, doba neplaceného volna se ti normálně počítá do dnů pro výpočet nemocenské, takže když půjdeš v lednu na nemocenskou, tak ji budeš mít hodně nízkou. Pro PPM už to takový problém nebude, ta se bude počítat z posledního roku a tam už to neplacené volno zasahovat nebude, nebo jen méně. Ten přivýdělek nevím zda něco ovlivní, napiš zda to bylo pro stejného zaměstnavatele nebo pro jiného, od kdy do kdy a na jakou smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
13.12.09 14:45

Verčo - do doby 270 dnů pojištění se počítá i doba na RD, pokud pracovní poměr trvá :wink: Takže to budeš mít určitě splněno.
Ten přivýdělek jsi měla z práce, ze které jsi byla na mateřské, nebo z jiného zdroje? Tady se přiznám, že si nejsem moc jistá, asi by záleželo, co bylo jako hlavní činnost… Ale pokud zaměstnání trvalo a tohle by bylo jakoby navíc, tak by se ten odvod na nemocenském měl jakoby sčítat, takže spíš zvyšovat. Ale opravdu to nevím jistě.

a ještě OT: pokud jsi byla posledně v 7.tt na kyretáži, tak to nemusí automaticky znamenat rizikové těhu. Já měla vloni a předloni zamlklá těhotenství taky takhle na začátku, obě s následnou revizí :-? A následující těhotenství bylo naprosto pohodové, fungovala jsem až do samého závěru, nebyl jediný problém 8-) Takže držím moc palce,aby to taky bylo všechno podle Tvých představ :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
13.12.09 15:41

Doplnění:
Přivýdělek k RD byl u jiného zaměstnavatele, pracovní smlouva na dobu určitou od 1.9.08 do 30.10.09.
 V.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
13.12.09 15:49

No tak pak to je v pohodě - povinnou dobu pojištění splňuješ a ten přivýdělek výši PPM buď neovlivní vůbec, nebo zvýší (to fakt přesně nevím) - každopádně nesníží :wink:
A klidně bych řekla, že zvýší, protože pokud se z toho přivýdělku platilo nemocenské pojištění, tak by se mělo nasčítat, co jsi do systému takto přidala a podle toho součtu se pak vypočítá denní dávka PPM
Třeba o někdo bude vědět s určitostí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
13.12.09 16:39
domi píše:
Verčo - do doby 270 dnů pojištění se počítá i doba na RD, pokud pracovní poměr trvá :wink: Takže to budeš mít určitě splněno.
Ten přivýdělek jsi měla z práce, ze které jsi byla na mateřské, nebo z jiného zdroje? Tady se přiznám, že si nejsem moc jistá, asi by záleželo, co bylo jako hlavní činnost… Ale pokud zaměstnání trvalo a tohle by bylo jakoby navíc, tak by se ten odvod na nemocenském měl jakoby sčítat, takže spíš zvyšovat. Ale opravdu to nevím jistě.a ještě OT: pokud jsi byla posledně v 7.tt na kyretáži, tak to nemusí automaticky znamenat rizikové těhu. Já měla vloni a předloni zamlklá těhotenství taky takhle na začátku, obě s následnou revizí :-? A následující těhotenství bylo naprosto pohodové, fungovala jsem až do samého závěru, nebyl jediný problém 8-) Takže držím moc palce,aby to taky bylo všechno podle Tvých představ :-)

Moc díky za podporu :wink: . První těhotenství s naší holčičkou bylo naprosto O.K. bez jakýchkoliv komplikací, nevolností atd. - pouze se nám malá narodila asi o 3 týdny před plán. termínem 8-o a napodruhé nám to těhu pak nevyšlo :cry: .
Necháme se překvapit příští rok…
 Verča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101702
13.12.09 16:49

Tak to ten přivýdělek nic neovlivní :-( takže vše se bude počítat jen z pracovního poměru… tak ať na tu neschopenku nemusíš a povede se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
16.12.09 18:13

Nárok a výše PPM

Ahoj, prosila bych o radu. Od 1.10.2009 jsem nastoupila do práce na tzv. dohodu o pracovní činnosti. Na sociálce mi řekli, že pokud budu pracovat 270 dní, tak bych i při tomto pracovním poměru měla mít nárok na PPM. Nemáte někdo zkušenost s tím, jak vysoká je PPM? Pracuji totiž jen 80 hodin měsíčně. Děkuji za radu. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101702
16.12.09 21:06

Nejde o to. kolik hodin pracuješ, ale za kolik :-) prostě vem plat za měsíc a hoď to na netu do kalkulačky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
17.12.09 14:58

PPM

Děkuji za radu. Tak jsem si to tak nějak zhruba spočítala a vyšlo mi hodně nízké číslo :( Tak nevím, jestli není lepší jít na nemocenskou za nějaký ten měsíc než pracovat až do doby než to půjde dle zákona:) Chtěla jsem se vyhnout rodičovské dovolené na 4 roky,ale asi s tím nic nenadělám, když nechci brát 7 měsíců 4000,–Kč :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101702
17.12.09 18:14

Teď to nějak nechápu… jak si pomůžeš neschopenkou? Vždyť to budeš brát ještě míň, a to by pro ní ještě měl být nějaký zdravotní důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
18.12.09 15:45

Nemyslela jsem to nijak zle, pořád přemýšlím co a jak, v těch všech příspěvcích od státu se moc nevyznám,tak v tom tápu :( Známá mi říkala, že šla marodit od 7. měsíce těhotenství do konce šestinedělí a pak přešla na rodičovskou na 3 roky. Nevím, jestli je to možné, ale ona mi to tvrdila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101702
18.12.09 20:43

Já to taky nemyslela zle, jen z faktické stránky, nevím kolik na tu pracovní činnost bereš, ale vždycky budeš mít víc, když budeš v práci, než na neschopence. A pro nárok na PPM je úplně jedno jestli budeš do té práce chodit, nebo budeš na nemocenské… jen nevím jak přesně je to s pracovní činností, tam myslím není ta ochrana proti ukončení smlouvy. Jo a pokud ty 4000,– byly vypočtená PPM, tak by ti to od data porodu dorovnávali do 7600,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
10.4.12 12:06

Nárok na MD na ŽL

Tak zkusím oživit téma, abych nemusela zakládat nové.

Mám teď smlouvu na dobu neurčitou u zaměstnavatele, zatím mám RP do dvou let, RD taky tak hlasenou. Rada bych ji prodlouzila do tri let. Vedle toho pracuju na ŽL. I když mám smlouvu na dobu neurčitou, nepředpokladám, že se budu moct vrátit, firma prosla velkou restrukturalizací, cele moje oddeleni bylo zruseno. Ted jde o to, ze planujeme dalsiho prcka, ale nevim moc, kdy to casove bude. Kdyz v rijnu 2013 dostanu vypoved a zacnu si platit nemocenske pojisteni, budu mit narok na MD? (S tim, ze by prcek se narodil treba v lednu 2014?)

Nevim, jestli to pisu srozumitelne. :)

Díky.

A.

• Citovat
  • Upravit
101702
10.4.12 14:55

Pokud bys v říjnu dostala výpověď a v lednu rodila, tak nemá smysl si platit nemocenské, neb nárok na PPM by měla ještě z titulu ochranné doby ze zaměstnání.
Nemocenské má cenu platit v případě, že by od ukončení zaměstnání do nástupu na PPM bylo víc jak 180 dní a pak musíš to nemocenské platit alespoň těch 180 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat