Nárok na PPM
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nárok na PPM
Ahoj,
už jsem četla několik diskusních příspěvků ve smyslu nároku čerpání PPM, ale chci se zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s podobnou (mojí) situací
.
Nyní jsem se od 1.11.09 vrátila k dřívějšímu zaměstnavateli (v prac. poměru od roku 2001) po skončení 4-leté RD. Od ledna příštího roku se opět budeme snažit o mimčo a když by to vyšlo
, tak budu muset být asi na nemocenské - rizikovém těhotenství (letos mám bohužel zkušenost s kyretáží v 7tt)
. Tzn. fyzicky opět v práci budu např. 4 měsíce = cca 120 dní a pak do porodu na nemocenské.
Když nesplním „odpracovaných“ 270 dní pro nárok PPM, tak se bude vyměřovací základ pro výpočet počítat pouze z odpracované doby po návratu z RD nebo fakt PPM vůbec nedostanu? A jak je to pak s nástupem a výší RD? Ovlivní ji to taky nějak?
Pozn.: Nevím, zda to tak něco mění, ale během posledního roku na RD jsem si taky přivydělávala s příjmem kolem 5 tis. čistého.
Moc Vám všem děkuji za info a mějte se ![]()
Verča
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky,
na PPM určitě nárok máš, nejde o to, jak dlouho budeš fyzicky v práci, ale jak dlouho trvá pracovní poměr. Ale budeš mít jiný problém, doba neplaceného volna se ti normálně počítá do dnů pro výpočet nemocenské, takže když půjdeš v lednu na nemocenskou, tak ji budeš mít hodně nízkou. Pro PPM už to takový problém nebude, ta se bude počítat z posledního roku a tam už to neplacené volno zasahovat nebude, nebo jen méně. Ten přivýdělek nevím zda něco ovlivní, napiš zda to bylo pro stejného zaměstnavatele nebo pro jiného, od kdy do kdy a na jakou smlouvu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Verčo - do doby 270 dnů pojištění se počítá i doba na RD, pokud pracovní poměr trvá
Takže to budeš mít určitě splněno.
Ten přivýdělek jsi měla z práce, ze které jsi byla na mateřské, nebo z jiného zdroje? Tady se přiznám, že si nejsem moc jistá, asi by záleželo, co bylo jako hlavní činnost… Ale pokud zaměstnání trvalo a tohle by bylo jakoby navíc, tak by se ten odvod na nemocenském měl jakoby sčítat, takže spíš zvyšovat. Ale opravdu to nevím jistě.
a ještě OT: pokud jsi byla posledně v 7.tt na kyretáži, tak to nemusí automaticky znamenat rizikové těhu. Já měla vloni a předloni zamlklá těhotenství taky takhle na začátku, obě s následnou revizí
A následující těhotenství bylo naprosto pohodové, fungovala jsem až do samého závěru, nebyl jediný problém
Takže držím moc palce,aby to taky bylo všechno podle Tvých představ ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Doplnění:
Přivýdělek k RD byl u jiného zaměstnavatele, pracovní smlouva na dobu určitou od 1.9.08 do 30.10.09.
V.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak pak to je v pohodě - povinnou dobu pojištění splňuješ a ten přivýdělek výši PPM buď neovlivní vůbec, nebo zvýší (to fakt přesně nevím) - každopádně nesníží ![]()
A klidně bych řekla, že zvýší, protože pokud se z toho přivýdělku platilo nemocenské pojištění, tak by se mělo nasčítat, co jsi do systému takto přidala a podle toho součtu se pak vypočítá denní dávka PPM
Třeba o někdo bude vědět s určitostí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
domi píše:
Verčo - do doby 270 dnů pojištění se počítá i doba na RD, pokud pracovní poměr trváTakže to budeš mít určitě splněno.
Ten přivýdělek jsi měla z práce, ze které jsi byla na mateřské, nebo z jiného zdroje? Tady se přiznám, že si nejsem moc jistá, asi by záleželo, co bylo jako hlavní činnost… Ale pokud zaměstnání trvalo a tohle by bylo jakoby navíc, tak by se ten odvod na nemocenském měl jakoby sčítat, takže spíš zvyšovat. Ale opravdu to nevím jistě.a ještě OT: pokud jsi byla posledně v 7.tt na kyretáži, tak to nemusí automaticky znamenat rizikové těhu. Já měla vloni a předloni zamlklá těhotenství taky takhle na začátku, obě s následnou revizíA následující těhotenství bylo naprosto pohodové, fungovala jsem až do samého závěru, nebyl jediný problém
Takže držím moc palce,aby to taky bylo všechno podle Tvých představ
Moc díky za podporu
. První těhotenství s naší holčičkou bylo naprosto O.K. bez jakýchkoliv komplikací, nevolností atd. - pouze se nám malá narodila asi o 3 týdny před plán. termínem
a napodruhé nám to těhu pak nevyšlo
.
Necháme se překvapit příští rok…
Verča
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to ten přivýdělek nic neovlivní
takže vše se bude počítat jen z pracovního poměru… tak ať na tu neschopenku nemusíš a povede se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok a výše PPM
Ahoj, prosila bych o radu. Od 1.10.2009 jsem nastoupila do práce na tzv. dohodu o pracovní činnosti. Na sociálce mi řekli, že pokud budu pracovat 270 dní, tak bych i při tomto pracovním poměru měla mít nárok na PPM. Nemáte někdo zkušenost s tím, jak vysoká je PPM? Pracuji totiž jen 80 hodin měsíčně. Děkuji za radu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejde o to. kolik hodin pracuješ, ale za kolik
prostě vem plat za měsíc a hoď to na netu do kalkulačky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PPM
Děkuji za radu. Tak jsem si to tak nějak zhruba spočítala a vyšlo mi hodně nízké číslo
Tak nevím, jestli není lepší jít na nemocenskou za nějaký ten měsíc než pracovat až do doby než to půjde dle zákona:) Chtěla jsem se vyhnout rodičovské dovolené na 4 roky,ale asi s tím nic nenadělám, když nechci brát 7 měsíců 4000,–Kč ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď to nějak nechápu… jak si pomůžeš neschopenkou? Vždyť to budeš brát ještě míň, a to by pro ní ještě měl být nějaký zdravotní důvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemyslela jsem to nijak zle, pořád přemýšlím co a jak, v těch všech příspěvcích od státu se moc nevyznám,tak v tom tápu
Známá mi říkala, že šla marodit od 7. měsíce těhotenství do konce šestinedělí a pak přešla na rodičovskou na 3 roky. Nevím, jestli je to možné, ale ona mi to tvrdila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to taky nemyslela zle, jen z faktické stránky, nevím kolik na tu pracovní činnost bereš, ale vždycky budeš mít víc, když budeš v práci, než na neschopence. A pro nárok na PPM je úplně jedno jestli budeš do té práce chodit, nebo budeš na nemocenské… jen nevím jak přesně je to s pracovní činností, tam myslím není ta ochrana proti ukončení smlouvy. Jo a pokud ty 4000,– byly vypočtená PPM, tak by ti to od data porodu dorovnávali do 7600,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na MD na ŽL
Tak zkusím oživit téma, abych nemusela zakládat nové.
Mám teď smlouvu na dobu neurčitou u zaměstnavatele, zatím mám RP do dvou let, RD taky tak hlasenou. Rada bych ji prodlouzila do tri let. Vedle toho pracuju na ŽL. I když mám smlouvu na dobu neurčitou, nepředpokladám, že se budu moct vrátit, firma prosla velkou restrukturalizací, cele moje oddeleni bylo zruseno. Ted jde o to, ze planujeme dalsiho prcka, ale nevim moc, kdy to casove bude. Kdyz v rijnu 2013 dostanu vypoved a zacnu si platit nemocenske pojisteni, budu mit narok na MD? (S tim, ze by prcek se narodil treba v lednu 2014?)
Nevim, jestli to pisu srozumitelne. ![]()
Díky.
A.
- Citovat
- Upravit
Pokud bys v říjnu dostala výpověď a v lednu rodila, tak nemá smysl si platit nemocenské, neb nárok na PPM by měla ještě z titulu ochranné doby ze zaměstnání.
Nemocenské má cenu platit v případě, že by od ukončení zaměstnání do nástupu na PPM bylo víc jak 180 dní a pak musíš to nemocenské platit alespoň těch 180 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit