Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera 16 let má ucpaný nos. A teď si stříkala do každé dírky tak 6-8 vstriku. Vždy jsme měli kapky a tam to nevadilo. Až ji bolel nos. Když jsem přečetla přívalovy leták zhrozila jsem se. Potřebuji uklidnit, ze se nepredavkovala. Děkuji.
@k.a.c.k.a.1 píše:
Dcera 16 let má ucpaný nos. A teď si stříkala do každé dírky tak 6-8 vstriku. Vždy jsme měli kapky a tam to nevadilo. Až ji bolel nos. Když jsem přečetla přívalovy leták zhrozila jsem se. Potřebuji uklidnit, ze se nepredavkovala. Děkuji.
a stříká si dlouhodobě?
@Veru1987 ne první dávka. Vždy predtim jsme měli doma kapky. Až teď ten sprej. Kapek si prý vždy dala tak tak pět, šest do dírky
@k.a.c.k.a.1 píše:
@Veru1987 ne první dávka. Vždy predtim jsme měli doma kapky. Až teď ten sprej. Kapek si prý vždy dala tak tak pět, šest do dírky
Dávej bacha at se nevypěstuje závislost. Max. týden v kuse a konec. Myslím že i kapky se dáva 2 kapky do nosu. To že si stříkla vícekrát ji nic neudělá, to je stejné že si kame šest kapek… Horší je že jak bude kapat, nebo stříkat… to je fuk co, ale déle než týden, pak už otiká sliznice a už ji nepomůže nic než znovu stříknout… a pak je pocit že je stále rýma a už je to závislost. Já kapala několik let. až mi hrozila operace.
@Doctus píše:
Předávkování nehrozí ani při zvýšené frekvenci dávkování, musí tam být dostatečná rezerva pro případ nechtěného omylu. Kdybyste vypotřebovala půl lahvičky, tak neřeknu. Horší by bylo, kdyby došlo k vypití přípravku, tam by účinná látka měla systémové účinky (při aplikaci do nosu má v největší míře účinky pouze lokální).
vidim, ze se vyznas. Mne by u nasivinu zajimalo, zda to dela nejakou neplechu, kdyz se cloveku podari toho trosku vdechnout do plic?
@warita
Vdechnout jakou formu? Kapky, nebo „sprej“? Nedovedu si představit to množství, které by bylo nutné zavést do nosu tak, aby se nějaký významnější podíl dostal až do plic. ![]()
@Doctus píše:
@warita
Vdechnout jakou formu? Kapky, nebo „sprej“? Nedovedu si představit to množství, které by bylo nutné zavést do nosu tak, aby se nějaký významnější podíl dostal až do plic.
Sprej. Nevim, jaka davka je „kriticke“ mnozstvi. Mne se uz par krat stalo, ze striknu nasivin do nosu, potahnu smerem nahoru, aby se sprej dostal uplne vsude a kdyz nos neni 100% ucpany, tak se mi uz stalo, ze davka castecne vyletela z nosu do krku a ja ji budto lehce vdechla, nebo mi to steklo do krku a ja ji spokla. Tak vzdy premyslim, co to v tech plicich muze napachat za skody, nebo jestli castecne spolknuti muze zpusobit nejakou paseku. Zatim to nasledky teda zadne nemelo, az na trosku divny pocit v plicich, coz ale muze byt i docela normalne dusledek nadmerneho pozorovani se.
@warita
Do plic se to určitě nedostalo, mohlo to však podráždit (max) průdušnici.