Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Aneta.Berg píše:
Mysli si co chces. Ale ver tomu, ze laskyplna vychova neni blud, ale skutecne existuje![]()
Láskyplnou výchovu tu nikdo nespochybnil. Aspoň jsem si nevsimla ![]()
@Pdoctor ![]()
Tvoje názory jsou úplně mimo. Ty razíš špatný styl výchovy. ![]()
Dítě bije jiné lopatkou a nechce přestat a ty mu tu lopatku necháš? Správné je mu ji vzít. Toto není potlačení dítěte. Dítě má vědět, že nemůže druhé bít.
A @unuděná to má ve výchově naprosto v pořádku.
Co přijde příště? Nechal by si i tvé dítě, aby třeba kopalo do jiného dítěte? Nebo si řekl, nechám to být, nechci poškodit jeho osobnost.
@unuděná píše:A to, že děti odmalička měly odpor k fyzickému násilí považuješ za důsledek mé výchovy?
![]()
Hele, jsou oba už skoro v pubertě a věř mi, že se sebevědomím opravdu problém nemají. Kolik dětí jsi vychovala ty?
Jedine, co te porad napada je fyzicke nasili
Vytahne situaci, argumentacne to neustojis a pak napadas ostatni s tim, ze se odkazuje na sve starsi deti, coz z tebe asi dela nekoho s patentem na spravnou vychovu.
@topazio píše:
@Pdoctor
Tvoje názory jsou úplně mimo. Ty razíš špatný styl výchovy.
Dítě bije jiné lopatkou a nechce přestat a ty mu tu lopatku necháš? Správné je mu ji vzít. Toto není potlačení dítěte. Dítě má vědět, že nemůže druhé bít.A @unuděná to má ve výchově naprosto v pořádku.
Co přijde příště? Nechal by si i tvé dítě, aby třeba kopalo do jiného dítěte? Nebo si řekl, nechám to být, nechci poškodit jeho osobnost.
Nic takoveho jsem nikde nerekla!
@Pdoctor píše:
Jedine, co te porad napada je fyzicke nasiliVytahne situaci, argumentacne to neustojis a pak napadas ostatni s tim, ze se odkazuje na sve starsi deti, coz z tebe asi dela nekoho s patentem na spravnou vychovu.
Ano, protože to fyzické násilí je jedna z věcí, kterou já mám v sobě nastavenou jako hranici a nenechám nikdy s klidem dělat své děti. A taky nikde nepíšu, že mám patent na správnou výchovu, naopak. Vadí mi krátkozrakost lidí, kteří mají své děti ještě maličké a myslí si, že si nastudují nějaké poučky a ony budou navždy a na všechny děti fungovat.
Je vtipne, jak zastance „prisne“ vychovy nebo jak to nazvat, porad napadaji jen situace, kde se nekomu fyzicky ublizuje
Asi nahoda, ze?
@Pdoctor píše:
Je vtipne, jak zastance „prisne“ vychovy nebo jak to nazvat, porad napadaji jen situace, kde se nekomu fyzicky ublizujeAsi nahoda, ze?
Třeba proto, že nevidím důvod jakkoli trestat dítě, které třeba ze zvědavosti rozpatlá zubní pastu po umyvadle nebo z nudy kreslí po stole. O tom to je, nastavit hranice tam, kde je považuješ za důležité.
@unuděná píše:
Ano, protože to fyzické násilí je jedna z věcí, kterou já mám v sobě nastavenou jako hranici a nenechám nikdy s klidem dělat své děti. A taky nikde nepíšu, že mám patent na správnou výchovu, naopak. Vadí mi krátkozrakost lidí, kteří mají své děti ještě maličké a myslí si, že si nastudují nějaké poučky a ony budou navždy a na všechny děti fungovat.
Uprimne ti rikam, ze ja zadne poucky neaplikovala. Vetsina jich je tak univerzalnich, nebo zvlastne vysvetlenych nebo stoji na divnych konceptech. Vzdy jsem dala na svou intuici a moje motto je - nedelej druhym, co nechces aby delali tobe - ani detem a to se snazim predavat i dal. To je cele.
@Aneta.Berg A když se ti batole blokne, že si třeba nechce čistit zuby, tak uděláš co? Necháš to být, protože ty bys jistě taky nechtěla, aby ti někdo čistil zuby proti tvé vůli?
Jo počkej, já už vím, ty budeš dokola vysvětlovat, proč je to potřeba, a předpokládáš, že když ty své dítě přesvědčíš, dokáže to každý rodič s každým dítětem ![]()
@Aneta.Berg píše:
Mysli si co chces. Ale ver tomu, ze laskyplna vychova neni blud, ale skutecne existuje![]()
Jo, pokud máš štěstí a dostaneš to správný dítě. Úplně mě děsí, kolik matek vydává za svoje úspěchy prostý štěstí na dítě a pak mají neutuchající puzení kázat druhým o správné výchově. A hlavně těm matkám, co dostaly děti povahou tvrdohlavý a náročný.
@Pdoctor píše:
Je vtipne, jak zastance „prisne“ vychovy nebo jak to nazvat, porad napadaji jen situace, kde se nekomu fyzicky ublizujeAsi nahoda, ze?
Já jsem celkem lenivá a pohodlná matka, s dítkem jsem od mala byla schopná se domluvit a ječela jsem jen v jeho pubertě, ale pokud by na jiné dítě bylo fyzicky agresivní, tak bych tomu taky okamžitě zabránila
Od mala slyšelo, že fyzické násilí není řešení, s jedinou výjimkou, pokud se nejedná o ochranu před násilníkem, šikanátorem a podobně.
Například u zde řešeného lezení do výšek, platilo jediné pravidlo od okamžiku, kdy se začalo do výšek hrabat, pokud chceš někam vylézt, musíš taky slézt, matka tě sundávat nebude ![]()
@unuděná píše:
Podle mě by stálo za to se nad názorem protistrany aspoň zamyslet. V této diskuzi mi přijde, že projevuješ úplně stejnou krátkozrakost, jen z pozice někoho, kdo vychoval dvě děti, je přesvědčen, že správně, a že ta by měla, teď cituji, „na všechny děti fungovat“. Intepretuješ do názorů protistrany něco, co tam není.
@Hibou píše:
Podle mě by stálo za to se nad názorem protistrany aspoň zamyslet. V této diskuzi mi přijde, že projevuješ úplně stejnou krátkozrakost, jen z pozice někoho, kdo vychoval dvě děti, je přesvědčen, že správně, a že ta by měla, teď cituji, „na všechny děti fungovat“. Intepretuješ do názorů protistrany něco, co tam není.
Nene, vůbec, určitě jsem dělala a pořád dělám spoustu chyb, ale především vím, že každé dítě je jiné, každý rodič je jiný, a co funguje u jedněch, u druhých tragicky ztroskotá. Já prostě jen vidím ty mraky dětí, které se k ostatním chovají opravdu hnusně, zatímco jejich maminky na ně klidně mluví, že tohle se nesmí, a fakt mi to zvedá tlak.
Nevšimla jsem si, že by tu někdo psal, že by nechal své dítě bít jiné dítě. Ale třeba mě ještě někdo opraví. Řešení může být i to, že dítěti lopatičku nechám a fyzicky ho oddálím od poškozeného a pokusím se mu znázornit, jak má konflikt řešit příště. Protože když mu seberu lopatku, tak tím nic nevyřeším, ono si příště vezme třeba klacek.
Příspěvek upraven 22.01.24 v 11:08