Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahoj
nastrih jsem vubec necitila,jen jsem si rikala proc ma ta PA tak dlouhe nehty ze me skrabla.
![]()
Siti taky pohoda,mela jsem malou na brisku takze jsem se venovala ji a ne tomu zda siti boli ci ne.To ze me dr zasila spatne uz je neco jineho.
Ale nestresuj,nevysiluj,treba ani strihani nebudu zapotrebi.
Preji prijemny porod.
Agatho, presne tak… PA me rekla, ze jsem pekne elasticka a kdyz budu spolupracovat, tak me nebude muset nastrihovat… Takze kdyz sla hlavicka, rekla mi, at moc netlacim, jen trosku pritlacuju a nastrizena vazne nejsem.
A Cicinko - moje porodni poraneni sousiselo s tim, ze mala mela rucicku u hlavicky, kdyz sla ven (jsem si delala srandu, ze nam chtela zamavat
). Ovsem to siti vubec takova sranda nebyla.
Ovsem ty kecy toh doktora u toho - Prej maminko, co se cukate - sem mela chut zasit mu hubu ![]()
Jo ale puvodne sem chtela rict, ze jsem mela strasne nutkani pri porodu klecet, ale nedovolili mi to ![]()
(tu rucicku by to asi neovlivilo
, ale postup porodu si myslim, ze urcite
)
Strasne pomalu jsem se otvirala, PA rikala, ze hlavicka malo naleha na porodni cesty.. Ja mela potrebu drepet nebo hopsat na balonu, ale ona me nutila lezet na boku ![]()
Tak jsem si protrpela 20 hodin, dokud jsem nevstala, ze pujdu na vecko a praskla mi voda - pak uz to bylo raz na raz a za necele dve hodky bylo po vsem!
A proc to tady tak sahodlouze popisuju?!
Po porodu mi totiz PA rekla, ze mala mela kratkou pupecni snuru, takze ji to tahlo nahoru a do doby, nez mi rupla voda tudiz na porodni cesty nalehat nemohla ![]()
ja Vám všem moc děkuji za odpovědi, ted už jsem klidnější, když vim jak na to co dělat atd… Zvládly to ostatní tak to zvládnu i já nejsem přece srab
a už se moc těším až budu mit maličkou v náručí. Wendis
Wendis, nastřihnutí jsem cítila jen jako takový kraťoučký tlak. Ani bolest, ani štípnutí..
Já jsem ani necítila, jak brouček lezl ven. Když jsem při tlačení řekla, že už nemůžu, doktor mi řekl, že teď musím. A najednou byl venku. O placentě taky nevím. Asi jsem byla už totálně mimo.
Jak tu holky psaly o šití, asi to má každá porodnice jinak, šili mě i uvnitř a umrtvili všechno. Takže při té půlhodině šití jsem si i trochu odpočinula.
Ahoj Wendis ![]()
Asi tě hodně potěším, když ti řeknu, že mám taky 20 let ![]()
Já jsem se porodu taky hrozně moc bála, nebyla jsem ani na předporodním kurzu, prostě jsem to nechala plavat. Myslím si že to zvládneš, nějak jo, já to taky zvládla a věř, že jsem si taky do porodu myslela, že to nezvládnu.
Já jsem nástřih neměla, ale jak píšou holky, max. tě to štípne jako injekce a to bude při kontrakcích jenom maličkost ![]()
Já se maličko roztrhala, museli mě to opíchat injekcema a pak mě to šila. Šití mě dost bolelo ale nechalo se to přežít, bylo to o to příjemnější, protože jsem měla malýho na rukou, vlastně to byl takový oddych po 10-hodinovým porodu ![]()
Rodila jsem 2× a ani jednou jsem vůbec nezaznamenala, že provádí nástřih. Poprvé šití i cévkování dost bolelo, podruhé téměř vůbec.
u prvního porodu jsem se také bála všeho - klystýru, nástřihu.. Při druhém už nikoli, páč jsem věděla, že mě čekají hrozné bolesti proti kterým je nástřih jako za odměnu..
Nechci tě strašit, ale je to jen a jen realita - být tebou připravím se spíš prakticky ( dýchání apod.) na hrozné kontrakce než na možnost, že nástřih možná trochu štípne. ![]()
Přeji krásný a snesitelně bolestivý ( pravda je krutá) porod a zdravé miminko. ![]()
Tak u prvniho porodu mi rikali, ze me nastrihnou - maly sel KP - takze jsme vedela, ze me nastrihavaji, ale vubec to nebolo spis takovy tkla nebo jakoby lupnuti. Siti bylo torchu horsi - sili me 45 minut, nebot me museli nastrihnout hodne, ale dalo se to vydrzet 2× mi davali znecitlivujici injekci - ke konci uz to torchu bolelo a stipalo, ale pro me bylo podstatn,ez e uz to je za mnou a zemimi je v porakdu
No pak kdyz to prislo k sobe to dost bolelo - takze jsem se dost bala, jak se o maleho budu starat kdyz jsem mela problemy i vstat z postele ci se nan i pretocit na bok - takze nakonec mi dlai prasky na bolest a bylo t o v pohode.
U druheho jsem ani o nastrihu nevedela- kdyz jsem porodila myslela jsme, ze nastrih ani nebyl. Jen pak doktor rikal, ze budeme sit - coz me prekvapilo. Stit jsme necitila az ke konci to trochu stipalo, ale dalo se t ovydrzet - no a podruhe jsme byla nastrizena jen opravdu malo a tak uz asi za tri hodiny po porodu jsem normalne sedela na posteli. No a pri odchodu z porodicej sme o siti uz ani nevedela ![]()
Kazdopadne kdybych rodila znovu - tak proti nastrizeni rozhodne nebudu.
Já teda nástřih neměla, ale taky jsem se toho bála. Ta představa, že ti stříhají do kůže. Já jsem se natrhla. Cítila jsem, že se něco stalo - buď nástřih nebo natržení, ale nebolelo to. Jen to pálilo a štípalo. Šití pak teda nic moc, hlavně to vnitřní. Ale není to nic. Taky jsem nikomu před porodem nevěřila, že to nebolí a ty asi taky úplně neuvěříš, dokud to nezažiješ!Ale fakt NEBOJ! ![]()
Procitam si tady se zaujetim vase zkusenosti. Je zajimave vedet jak to chodi u porodu a co se dela a co ne. Ja strach z nastrihnuti nemam. nemam strach ani z eventualniho cisarskeho rezu, ale to co mi skutecne nahani hruzu, je to co bude potom. Jak dlouho se zena po nastrizeni leci? Znam nekolik pripadu, kdy dokonce holky mely velke problemy, jako treba infekce a pozdeji bolest pri sexu. To je neco, co si nedokazu predstavit. Ja v zadnem pripade nechci, aby me nastrihavali. To radeji pujdu dobrovolne na cisarsky rez.
Jinak jsem docetla, ze nastrihavani se leci daleko pomaleji, nez natrhnuti. Je to lidsky zasah, kdezto s natrhnutim se telo vyporada snadneji.
Nevim co me ceka…
Beatita píše:
nemam strach ani z eventualniho cisarskeho rezu, ale to co mi skutecne nahani hruzu, je to co bude potom. Jak dlouho se zena po nastrizeni leci?
Záleží na každé, jak se s tím vyrovná… Každé tělo je jiné… Nemáš mít z čeho strach - znám případ, že holka dobrejch 14 seděla na nafukovacím kruhu, protože jí nenastřihli a ona se při porodu dost potrhala.
Já jsem porodila docela macíka, nastřihnutí jsem necítila a prvních 24 hodin po porodu jsem seděla na půlce zadku
Ale už druhý den jsem o dost lépe chodila, sedět jsem seděla normálně… Je velmi důležité dodržovat důkladnou hygienu… přijde mi, že sem nedělala nic jinýho než, že jsem přebalovala, kojila (chvilinku
) a sprchovala se…
Neměj strach… Dle mého se tělo o dost hůř vyrovná s císařem - přeci jen je to operace… ![]()
Holky já jsem měla asi štěstí,protože mě vůbec nenastřihly a malý prošelkrásně měl 4kg a nakonec ještě doktorka koukala, že já neměla ani škrábaneček. Prostě nic. JÁ si myslím, že je vše individuální. Záleží na každém jak se kdo cítí. Jinak můžete použít i tu mastičku z lékarny, která se maže na hráz 6 týdnu předem. Tou mazala kamarádka, protože se taky bála nástřihu.
Ahojky! I já jsem měla strach z porodů, ale brala jsem to prostě tak, že miminko ven musí!
Poprvé jsem rodila když mi bylo 21 let, dcerka měla 3500g, bez nástřihu, bez komplikací. Druhý porod před rokem, syn měl porodní váhu 4100g. Opět bez nástřihu, žádné natrhnutí, nic. Takže Wendis, opravdu je to individuální a asi nemá cenu se zbytečně stresovat. Jak jsi napsala: zvládly to ostatní, zvládneš to taky! A odměnou ti bude tvoje překrásné miminko!!! ![]()
Lentilko - já jsem ti vůbec nějakou zprávu ani nedostala do ruky
Asi to posílali rovnou mojí gyndařce. Ale je fakt, že tam bych se to mohla dozvědět, protože mě to fakt zajímá. Dodnes prostě nevím, jak to bylo. Manža taky ne. Malej měl 4 kg, ale venku byl na 3 kontrakce během 10 minut (stejně jako jeho ségra před ním)
.
Wendis - a ten balonek, to by mohla být dobrá věc, o tom jsem ještě neslyšela, ale podle popisu to vypadá dobře. ![]()
Ahojky…přidám se se svou zkušeností. Syn měl při porodu 3460g (což není moc), ale hodně velkou hlavičku. Nejdřív to na nástřih nevypadalo, nicméně nakonec na něj došlo. Před porodem jsem to moc neřešila, asi proto, že nemám v okolí nikoho, kdo by si stěžoval na bolestivý nástřih.
Bohužel v mém případě (mám - prý - tuhou hráz) nástřih svěřili žákyňce. A ta stříhala 3×, než se jí to povedlo. Takže jsem si neodpustila decentní „au“ (jen u toho nepovedeného stříhání). Pak už bylo vše ok, šití bylo naprosto bezbolestné
.
Přeji maximálně pohodový a nekomplikovaný porod ![]()
Tak já nástřih cítila, řekla jsem au, ale vůbec to není tragedie
jako by mě „kousla“ vosa.
Šití nástřihu v pohodě a hojení taky…
Pro mě daleko horší potrhání uvnitř, tam už šití bolelo dost.. ale dá se to.. prostě to píchá, no.. ale proti porodu předtím to bylo v normě
měla jsem „to“ za sebou a byla šťastná. Horší pak problémy po porodu.. přes měsíc jsem si pořádně nesedla a jít na velkou.. nešlo.. horor, spousta pláče.
Takže za mě: nástřih klidně, to je v pohodě.. ale potrhat uvnitř se už nechci.. uvidíme za pár ![]()
Nicméně.. hlavně, že je mimčo v pořádku.. přežila jsem to jednou, přežiju i podruhý
je to odměna na celý život ![]()
A někdo tu psal, že nastřihnout NE, že to radši císaře.. no tak to tedy nevim nevim.. jizva po císaři se prý mnohdy hojí dost špatně a bolestivé to je taky..
A nastřižení se prý naopak hojí líp než natržení. ![]()
Každopádně hodně štěstí všem, co to mají před sebou a krásná miminka v náručí ![]()
Příspěvek upraven 11.01.10 v 21:53