Nástup do mateřské školy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
27.2.08 19:01

Nástup do mateřské školy

Ahoj holky! Sedím nad přihláškou do mateřské školy a řeším tuto otázku - „Nástup do mateřské školy“.. Dcera je narozena 16.11., ředitelka řekla, že mi ji v tomto školním roce vezme. To znamená, že od 1.9.2007 a tudíž přijdu o rodičovský příspěvek? nebo si můžu vybrat např. od 1.11., že bych nechala dceru chvíli adaptovat, ukončila rodičovskou dovolenou ve třech letech dítěte tj, 17.11. a přišla bych tím pádem polovinu měsíce rodičovské? Určitě se tu najdou zkušené mamky, které to již mají za sebou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
27.2.08 19:18

Ahoj,

pokud budeš malou ze začátku dávat na 4 hodiny denně- tj na dopoledne do školky, nárok na rodičovský příspěvek ti zůstává. Stačí se dohodnout ve školce, např. první měsíc chodit na dopolko a pak (až budeš v práci)přejít na celodenní docházku.

Efča (nepřihlášená)

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
27.2.08 19:27

Ještě jsem zapomněla jednu důležitou věc, abys nepřišla o RP, musí dcerka do školky nastoupit až po dovršení tří let věku…

E.

• Citovat
  • Upravit
11530
27.2.08 19:42

To není pravda, že nemůže nastoupit dříve. Dcera je narozená v dubnu a v září začala chodit do školky - měla dva roky a 5 měsíců. Nemůže zatím chodit denně, ale jen na 5 dní v měsíci. Od tří let pak může chodit do školky denně, ale pokud nechceš přijít o rodičák tak jen na půl dne, to znamená, že po obědě musí jít domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.2.08 19:59

Sati, toto jsem našla

Zdroj www.aperio.cz

//Rodičovský příspěvek náleží v případech, kdy:
o dítě mladší 3 let navštěvuje jesle nebo jiné obdobné zařízení po dobu nejvýše pěti kalendářních dnů v kalendářním měsíci,
o dítě, které dovršilo 3 léta věku, navštěvuje mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení v rozsahu nepřevyšujícím čtyři hodiny denně nebo 5 dní v kalendářním měsíci,

Zajistíte-li péči o syna jinou zletilou osobou nebo bude navštěvovat školku v rozsahu povoleném zákonem, zůstane Vám nárok na rodičovský příspěvek zachován.//
Pochopila jsem, že dítě mladší 3 let může navšzěvovat školku 5 dní v měsíci, až po dovršení 3 let ty 4 hodiny denně. Ráda se ale nechám poučit.

Zajímalo by mě, jak je to ve skutečnosti.

E.

Efča

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
27.2.08 20:06

Jé, Sati, jak to teď po sobě znova čtu- špatně jsem se vyjádřila. Né, že nemůže dítě nastoupit do MŠ před třetími narozeninami, ale nemůže každodenně na dopoledne.

Omlouvám se za zmatky, ale já jsem v prvním příspěvku zmiňovala pouze ta dopolka, 5 dní v měsíci mě nenapadlo…

E.

• Citovat
  • Upravit
28414
27.2.08 20:07

Ano, dítě mladší tří let, může chodit do školky na pět dní v měsíci a po dovršení tří let jen na dopoledne (4 hodiny). Při dodržení obou dvou postupů nepřicházíš o RD.
Syn taky chodí od října, od 2,5 let. Už od začátku mám vyřízeno, že když (až) najdu práci, není problém celodenní a každodenní docházky, byť i dnes je tam nejmladší :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
27.2.08 20:13

Efčo, pochopila jsi to správně. :lol:
Jiné by to bylo v případě, že máš ještě jednoho prďolku do 3 let, na kterého bereš rodičák (můj případ).

Bramburku, domluv se s ředitelkou. Někde chtějí, aby bylo dítě zapsané už od počátku školního roku a ty platíš měsíční školkovné, i když v reálu nastoupí později. Naše ředitelka doporučovala dětem, které měly 3 roky třeba v listopadu, aby na přelomu září/říjen absolvovaly adaptační období… 5 dní na konci září a navazujích pět na začátku října. Určitě jsem pro zapsání od září a využití možných 5 dnů v měsíci. Ještě si vzpomínám… řešilo se to někde tady (nebo BC? :D )… že nesmíš zkombinovat v měsíci, kdy má dítě 3 roky, docházku na 5 dní/měsíc a 4 hodiny/den, jinak přijdeš o rodičák.

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
28.2.08 13:15

Ahooj, taky začínáme řešit školku, malej má začátkem října 3 roky a já nastupuji do práce… Ve školce naproti domu mi řekli, že tak malé děti neberou a kdyžtak až od října. Je to ale malá školka prý budou brát jen 10dětí, upřednostňují předškoláky, děti sourozenců a pak teprve jdou na řadu děti matek, co šupajdí do práce :roll:
Byla jsem proto i v jiných školkách poblíž mého pracoviště, tam už tak striktní nebyli a kdyžby ho vzali, tak od října, s tím, že se potom domluvíme na fázi adaptace. Ale určitě bych ho chtěla zapsat od září, když mám nárok na těch 5 dní v měsíci, tak toho využijeme na zácvik :roll:
Jde mi z toho hlava kolem, já se budu zaučovat v práci, dítě závislák ve školce /doufám,že mi ho někam vezmou/ a babičky, tety, chůvy NEFUNGUJÍ , ach jooo.
Doufám, že to přežijeme ve zdraví :lol:

Desire + Ondra 29měsíců

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
28.2.08 14:11

Desire,
pro hladký průběh změn bych radila nacvičit některé školkové návyky. I u malých dětí nemusí být nástup do školky problémem.

Radim šel poprvé ve 2 letech a 8 měsících. Po dohodě nenastoupil první zářijový týden, ale až druhý. Jejich školka má děti podle věku, takže ve třídě byli všichni nováčci …prý aby jich tolik nebrečelo najednou. :D První den byl do svačinky… řval, že nechce domů (společně s jednou holčičkou) :D , do konce týdne chodil na dopoledne, a protože všechno probíhalo bez zádrhele, od druhého týdne už po obědě spal. ( V mém přídapě možné, protože rodičák mám na Hanku.) Brečel 2× (asi po 14 dnech), z toho jednou přišel až do šatny naprosto v pohodě, ale rozplakal ho jeden notorický békalista (dneska jsou velcí kamarádi).
Ve školce se mu líbí. Ráno se mu někdy nechce vstávat (asi jako každému), ale obejde se to bez řevu. Snažila jsem se nacvičit pravidelný ranní rituál … snídaně, mytí, oblékání, odchod… přece jen to musím zvládnout i s Hankou.
Při nástupu do školky byl Radim bezplínový, chodil na klasický záchod (redukce), slušně se uměl najíst lžičkou a vidličkou (zbryndaná trika několikrát týdně neřeším, stačí ve školce rezervní), oblékal ponožky, punčochy jsme docvičili celkem rychle, triko, tepláky, mikinu, kalhoty na gumu… teď už trénuje i zip, knoflíky nám nejdou, ale to stejně umí málokdo z prťat, … Radim poměrně pěkně vyslovuje, ukecaný je až hrůza, nemá problém navázat kontakt a paní učitelky poslouchá… rozhodně víc jak rodiče (taky normál). :D Zvládal i organizovanou činnost - takže když se šlo zpívat, šel zpívat a neprotestoval, vydržel u klidové činnosti … dlouho strašně rád skládá puzzle, nebo lepí obrázkové samolepky do pracovních sesitů (člověk o něm desetiminuty neví), vydrží poslouchat pohádky …

Uff… to jsem zase neodhadla délku :oops: .
Celým story se nechlubím, jen chci napsat, že nástup do školky může proběhnou naprosto v pohodě a tobě ubyde alespoň starost s ubrekaným dítkem, které školku nenávidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580
28.2.08 16:02

Beruško, trošku jsi mě vyděsila. Holka má 3 roky v dubnu, do školky půjde teda až v září, v pondělí jdeme k zápisu. ALE vyděsila jsi mě tím oblíkáním.......malá se teda komplet svlíkne, ale oblíkne si jen kalhotky, kalhoty nebo tepláky a boty na sucháč, nebo i na šňůrky, ale samozřejmě nešněruje:) Co se týká trička, svetru, bundy, punčocháčů tak to ani omylem, jo někdy se podaří ponožky. Prostě směřuju k dotazu jak to s oblíkáním ve školce vypadá,,,,, jestli těm nešikovným učitelky pomůžou, jestli není až tak nutné tohle všechno umět, nebo jestli mám hoooodně přitvrdit ve snažení. Září je sice až zadlouho, mám ještě nějaký čas, ale už teď se toho bojím :) A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580
28.2.08 16:06

Beruško, trošku jsi mě vyděsila. Holka má 3 roky v dubnu, do školky půjde teda až v září, v pondělí jdeme k zápisu. ALE vyděsila jsi mě tím oblíkáním.......malá se teda komplet svlíkne, ale oblíkne si jen kalhotky, kalhoty nebo tepláky a boty na sucháč, nebo i na šňůrky, ale samozřejmě nešněruje:) Co se týká trička, svetru, bundy, punčocháčů tak to ani omylem, jo někdy se podaří ponožky. Prostě směřuju k dotazu jak to s oblíkáním ve školce vypadá,,,,, jestli těm nešikovným učitelky pomůžou, jestli není až tak nutné tohle všechno umět, nebo jestli mám hoooodně přitvrdit ve snažení. Září je sice až zadlouho, mám ještě nějaký čas, ale už teď se toho bojím :) A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
28.2.08 20:30

Anike, hlavně v klidu jo :lol:
Malej chodí od 2,5 let na pět dní v měsíci. První den byl do oběda (učitelka původně myslela do devíti do svačiny, já zase do oběda-dohodli jsme se do oběda s tím, že když něco, bude volat). Vůbec mi nechtěl domů, řval jako hyena. To samý po druhý. No a od třetí návštěvy si pro něj jezdím na půl třetí, a ani tak kolikrát nechce. Po první návštěvě (při rozhovoru s pí.uč.) jsem koukala jako blázen, že náš mladej jedl SÁM a dokonce i polívku a ani se nepocintal. Prostě mě doma hajzlík využíval a dělal, že neumí. Jo a byl bezplínkovej (v noci ne)-nehody se mu staly od října asi 4×. Jinak oblíkat se neumí ještě dneska a ani o to nemá zájem, prostě ho nedonutím, ani hrou, neobouvá se. Svlíkne si sám celkem všechno (krom bot), ale pokud se mu samo chce. Učitelky to neřeší, prý to odkouká od dětí, a chytne ho to samo. Jinak do kolektivu zapadl dobře, prý na to, že je nejmladší. No a dneska už s dětma řádí, kolikrát je v něčem předčí. Třeba v úterý jsem si vyslechla, že máme sprosté dítko (naštěstí se učitelka smála), a jedna holčička mi žalovala, že jí Adam řekl parchante. Ne, neříkáme mu tak, ale stačilo, že babička tak jednou řekla psovi, když na malýho skákal :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
28.2.08 20:54

Aniku, promiň, to jsem fakt nechtěla. :oops: :)

Radim byl v oblékání označen za šikovného … jako každé dítko je jak na co. Protože jsou u nás všechny děti ve třídě max. o rok od sebe a tedy podobně „šikovné“ je jasné, že se jim musí i pomáhat. U nás pomáhá pančelkám i Liduška… to je uklízečka. Boty máme také na sucháč… asi jako všechny děti ve třídě. Dopoledne ven se chodí ve školkovém tričku ( o jedna věc k převlékání méně) a holky mají převlékání o něco snažší, protože nemusí svlékat punčocháče… mají zástěrku.

Jinak JAninka to vystihla přesně… ty podšívky mrňouskové přesně ví, jak na rodiče a často dělají, že to neumí. :D Radim to taky často hraje na tatínka. :D Radima jsme nijak výjimečně necvičili … ve školce ho to naučí a spoustu odkouká od kamarádů… co budou umět oni se brzy naučí (ješitnost ješitná to dětem obvykle nedá). Moje situace byla jiná… oblékala jsem sebe a Hanku a Radimovi nachystala věci … to základní si ve volném čase oblékal sám. Třeba ponožky se perfektně nacvičily na nízkých kotníkáčích :D . Jinak oblečení volím takové snadnooblékací (spíše volnější, žádné roláky, minimum knoflíků …).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3141
26.3.08 12:37
BeruskaLosik píše:
Efčo, pochopila jsi to správně. :lol:
Jiné by to bylo v případě, že máš ještě jednoho prďolku do 3 let, na kterého bereš rodičák (můj případ).

ahojky, jen se chci ujistit, protoze mi dceru do te skolky, kam chci, nevezmou jen na 4 hodky - kdyz budu mit pak rodicak na syna, tak muze jit dcera (pres 3 roky) bez problemu do skolky na cely den? ptam se asi blbe a zbytecne, ale uz tady z tech vsech papiru k detem magorim :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí