Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla bych poprosit o rady a zkušenosti, jak nejlépe adaptovat dítě ve školce. Článků od psychologů na toto téma jsem samozřejmě přečetla hodně, ale chci znát Vaše zkušenosti.
Dcera jde do školky od září a já nastupuji do práce až v říjnu na plný úvazek na celý den (z fin. důvodů). Mám tedy měsíc na to, aby si tam v poho zvykla. Dceři bude v srpnu 2,5 roku.
Chci ale, aby to proběhlo co nejlépe a s minimem stresu. Dcera se nyní do školky těší, půjde tam i se dvěma kamarády, které zná. Děti má ráda. Někdy je ale nevyzpytatelná. Je citlivější, není žádný rváč, cizími dětmi se nechá např. na klouzačce snadno odstrčit a předběhnout. Když jí nějaké dítě bouchne, tak kouká jak truhlíček. Nikdy nikoho nebouchla (jen mě a tatínka
. Od roka bývá jednou týdně na celý den u babičky. Ale i tak mi občas ráno udělá brečicí scénu. Když ale zavřu dveře, tak přestane.
Ve školce je možnost jít tam první dny s dcerou, dát ji tam pouze na pár hodin a čas prodlužovat - záleží, jak se domluvím s učitelkou.
Už o tom samozřejmě přemýšlím dlouho a nyní mám variantu, že bych tam první, možná druhý den šla s ní, všechno bych jí tam ukázala, aby věděla co a jak a před obědem bychom šly domů. Od třetího dne bych ji tam dala na celý den včetně spaní.
Původně jsem ji tam chtěla dát třeba na hodinu a pak dobu prodlužovat. Jenže přijde mi, že z toho bude mít větší stres, než když ji tam dám rovnou na celý den. Už od začátku se smíří s tím, že tam musí být celý den. Mám spoustu kamarádek, které dali dítě na půl dne, dítě si to odeřvalo. Když si zvyklo, tak ho dali na celý den a dítě pak brečelo znova - nový stres - protože bylo zvyklé chodit jen na dopoledne.
Co myslíte? Prosím pište jakékoliv Vaše zkušenosti. Děkuji.
Dcera chodila jen na dopoledne a pak sama přišla s tím, že chce zůstávat na spaní. Jestli máš čas na adaptaci jen jeden měsíc, tak bych ji dala rovnou na celý den. Ať v tom nemá zmatek.
Kdyby to jo nešlo, tak ti učitelky řeknou a domluvíte se na strategii ![]()
ten první den bych ji teda klidně vzala po o, to tam bývá krapet zmatek a hodně dětí jde brzo domů
Na adaptaci jsem měla u kluka lehce přes měsíc. První týden učitelky doporučovaly chodit po obědě. Od druhýho týdne tam chtěl spát, takže jsem ho brala po spaní + jsem mu nechala chvíli na hraní.
Jenom ráno jsem ho do školky vodila až když se vyspal, takže cca na 7:45. Na vstávání s budíkem jsem najela až s nástupem do práce.
Malá (4roky) jde také poprvé v září do školky. Těší se.. Ale vůbec nevím na kolikatou ji tam odvézt a do kdy ju tam nechat. Budu doma, takže sem přemýšlela, že se snad nic neděje když si ji budu brát po obědě… Stejně nespinka.. Co myslíte?
@Yarisek Já jsem najela rovnou na celodenní pobyt. Nechtěla jsem, aby si zvykla, že se chodí domů po obědě a pak došlo ke změně. Bylo to lepší i proto, že se vyspala, doma by mi už nespala a byla unavená. Před nástupem do školky doma spaní po obědě bojkotovala. Byla ale o rok starší než tvoje dcerka.
@Ajvi89 Já bych prostě začala tak, jak chceš, aby to bylo po celý školní rok.
Mám to podobně, dcera jde do školky od září, já do práce od října. Plánuji postupné zvykání ve školce - první den můžou jít rodiče s dětmi na dvě hodiny, ten první týden bych ji tam nechávala asi jen dvě hodiny, nasvačit a domů. Druhý týden už bych nechala celé dopoledne a po obědě domů. A od 3., max. 4. týdne plánuji nechávat i na odpoledne.
Do školky se taky těší, ve třídě bude mít i pár kamarádek. Ale přeci jen, jak se zavřou dveře a zůstane tam bez rodičů, tak těžko odhadovat, jak se bude chovat. Je citlivá a je docela dobrák. V posledních pár týdnech nechce chodit ani k prarodičům, kteří si ji na jedno odpoledne v týdnu brávali. ![]()
@Yarisek nechala bych tomu volný průběh. Domluvila bych se s učitelkou, některé totiž nemají rády, když se jim rodiče promenádují po třídě. A jak píšeš, dala bych dítě hned od začátku i na spaní, dítě se lépe zvykne. Často si dítko myslí, že tam bude jen na dopoledne a když má spát, tak protestuje.
My jsme dvouletého dali letos na jaro do školky na pár tydnu, šel rovnou celý den od 6-15h. Šla jsem do práce, zvládl to dobře, spokojeny. Byl se sestrama ve třídě.
Po prazdninach jde taky, bude zas se sestrou ve tride. Dokud budu doma bude chodit do oběda, jak naskocim zpět do práce během podzimu, půjde opět celý den.
Nech tomu volný průběh, jak se bude malá jevit.
Taky jde syn poprvé 3r. Doma teda odpo nespí, ale doufám že ze školky bude tak unavený že tam by spát mohl..takže ho zkusím dát hned na celý den. ( jsem doma, takže kdyby byl problém tak pro něho kdykoliv zajdu)..ale on má děti rád, ze hřišt chodíme z brekem, takže pokud budou ve školce nějaké děti, bude tam chtít být taky..spíš se obávám jak to bude probíhat, protože on je svéhlavák a dělá jen to co chce on..když je něco co se má dělat a on nechce, tak to prostě dělat nebude no..tak jsem zvědavá jak si zvykne na nějaký režim..
@Ajvi89 píše:
Malá (4roky) jde také poprvé v září do školky. Těší se.. Ale vůbec nevím na kolikatou ji tam odvézt a do kdy ju tam nechat. Budu doma, takže sem přemýšlela, že se snad nic neděje když si ji budu brát po obědě… Stejně nespinka.. Co myslíte?
Když není třeba na 6 do práce. Tak vstavame až v 7-7:15 aby jsme se stihli nachystat, vyjít chodime pěšky a dojdeme 7:50 do školky.
U nás je chtějí do 8h tam, pak se zamyká. Většina když nemusí dřív vodí mezi 7:30-8h.
@Yarisek Ahoj, naše dcera nastoupila letos v únoru, měla taky 2,5 roku, jen tam vůbec nikoho neznala a začínala teprve mluvit, to si myslím, že byl pro ni handicap. Školka je tedy soukromá, do státní se ani od září nedostala, takže si aspoň ušetříme nervy. Je neprůbojná, klidně si nechá vzít hračku. První týden ráno vždy plakala, další týdny už ne. Hodně se nám osvědčilo, že ji ráno do školky dával táta - já bych měla problém ji učitelce pověsit na krk a utéct. Táta to umí líp.
Možnosti zůstat s ní prvních pár dnů ve třídě jsme nevyužili, necítila jsem to jako dobrý nápad (možná bych jí tím zhoršovala pozici a jen oddalovala její osmělování?). Domluvila jsem se s učitelkou, že kdyby bylo nejhůř, zavolá mi a já dceru vyzvednu dřív.
Přestože jsem ráda, že dcera do školky chodí, v mnohém jí prospívá (i když i novinky domů přinesla, např. šťourání v nose nebo že na nás občas křičí stejně jako jedna holčička na svoji maminku (scéna v šatně)), tak mívám nepříjemné pocity provinění, že ve výchově selhávám. Např. když mi učitelka (ale podotýkám, že opravdu mile) řekla, že musíme trénovat oblékání, že dcera málo jí, že nereaguje na můj příkaz („odcházíme!“) a já jdu pro ni a odvedu za ruku atd. atd. Po takových hovorech s učitelkou mívám depku až do večera. ![]()
@smurfka Neboj ve školce bude poslouchat. Naše tam šlape jako hodinky, vzorná žačka. Doma je pak divoká. ![]()
První den byl odpo brek, že ještě nechce domů…
@Kelsey děkuji. Malá vstává kolem půl osmé tak to máme tak akorát ![]()
Kluk (3,5) jde taky v září do školky prvně hned na celé dopoledne a budu ho brát po obědě. Nám to doporučovali i ve školce, aspoň měsíc nenechávat spát, aby si zvykly. Ale já ho tak budu brát pořád, protože mám doma mladšího, tak mi to přijde zbytečné. Kdyby musel spát, tak bych týden nechala jen dopoledne a pak dala i na spaní, ale to je dítě od dítěte. Svého syna znám a vím, že tak by to pro něj bylo snesitelnější.
Příspěvek upraven 04.08.15 v 10:08
@Ukulina píše:
@smurfka Neboj ve školce bude poslouchat. Naše tam šlape jako hodinky, vzorná žačka. Doma je pak divoká.
První den byl odpo brek, že ještě nechce domů…
taky si říkám že když uvidí že to dělají ostatní, tak se taky přidá..kolektiv udělá hodně..syn byl už ve dvou letech na táboře a když přijel tak sem ho ani nepoznávala ( v chování a tak )..takže doufám že se v kolektivu zlepší
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.