Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, zamestnavatel mi oznamil, ze by potreboval, abych nastoupila do prace drive, cca ve veku ditete ani ne 2 let.
Co s tim? Bojim se, ze kdyz odmitnu, vyhodi me po ukonceni RD. Kdyz nabidku prijmu, budu mimo jine platit majlant za hlidani. Je mozne, ze bych par dni v tydnu mohla pracovat na HO.
Zatim neni jiste, zda muj nastup takhle bude pozadovat - zalezi na stavu kolegyne.
Co byste delali vy?
Pokud nemáš hlídání tak bych odmítla. Nebo se zkusila domluvit na částečný úvazek a co nejvíc z domu a ještě ideálně aby jsi práci mohla udělat kdy budeš mít ty čas.
A kdyz by to bylo formou HO, tak by se ti chtelo vratit? Ja treba krom sestinedeli pracuju celou dobu, abych neprisla o misto ![]()
Snažila bych se mu vyhovět, případně požádat o zkrácení úvazku, jestli máš plný, úpravu pracovní doby. Hledala bych možnosti, jak zajistit hlídání.
Nárok na tvůj dřívější návrat nemá. Ale jak píšeš, může přijmout někoho jiného, kdo se osvědčí, zaučí a po ukončení RD můžeš dostat výpověď.
Navíc si myslím že zvlášť v dnešní době je příjemné mít k RP ještě výplatu. A dobré vztahy na pracovišti se s malými dětmi vždy hodí.
Na tvém místě bych si na rok zkusila diktovat podmínky. Že jo. Vrátím se, ale do nástupu za rok dítěte do školky bude převážně HO. Když oni potřebují, ať tobě vytvoří podmínky.
@Ernais píše:
A kdyz by to bylo formou HO, tak by se ti chtelo vratit? Ja treba krom sestinedeli pracuju celou dobu, abych neprisla o misto
Ještě upřesním, že taky pracuju cca od konce šestinedělí na DPP z domova. Ale to je měsíčně třeba 40 hodin, když je toho víc, jinak je toho méně.
Pokud nastoupím, zůstane mi pravděpodobně práce, co dělám teď na dohodu + mi přibyde práce kolegyně, která pracuje na plný úvazek.
@Denmarska píše:
Ještě upřesním, že taky pracuju cca od konce šestinedělí na DPP z domova. Ale to je měsíčně třeba 40 hodin, když je toho víc, jinak je toho méně.
Pokud nastoupím, zůstane mi pravděpodobně práce, co dělám teď na dohodu + mi přibyde práce kolegyně, která pracuje na plný úvazek.
A to by si stihala? Nebo jinak… to by si chtela na ukor ditete stihat? Ja jsem v tomhle ohledu taky silena ale jit do vic nez celeho uvazku s tak malym ditetem je mazec a teda klobouk dolu kdo to dava.
Ja na navrat do prace drive take premyslela, ale vzhledem k tomu, co bych dala za skolku jsem si to rozmyslela. Pracuji celou dobu co jsem odesla na MD hodinove mam vic jak puluvazek a to mi k tomu dvouletymu zatim asi staci.
Já bych do toho nesla, ale mám děti tři, takže ani to HO by nebylo moc reálné (aspoň bych nebyla schopna podavat nějaký kvalitní výkon). S jedním klidným dítětem bych do toho šla, pokud by se dala většina dělat z domova a ten plat by byl natolik vysoký, aby to pokrylo nějaké hlídání a ještě sem z toho něco měla.
A jaké ti nabídl výhody, když se vrátíš dřív? Nabídne ti třeba firemní jesle, částečný úvazek nebo home-office, zaplatí náklady za soukromou dětskou skupinu, které bys teď musela využívat? Tohle je potřeba si ujasnit před tím, a je fakt naprosto v pořádku, když mu řekneš, helejte pane šéf, ok, ráda se vrátím, ale vznikne mi tím řada problémů, tak jak to společně vyřešíme, abych nebyla tratná? Normálně směle do toho, jestli jsi pro něj tak důležitá, tak chlup musí pustit.
Tak záleží na tom, jakýám způsobem by byla práce organizovaná a co je to za práci a jak by tvoje vyhovění ocenil. Určitě bych trvala na tom, aby vzal někoho na dpp na to, co děláš ty.
Dále bych vyžadovala home office pevně danou na min. určitý počet hodina příspěvek k platu na soukromou školku.
Jde o administrativu - účetnictví a daně. V současné době nedokáží říct, zda by dcera hlídání zvládla. Zaměstnavatel mi jesle nenabídnul. Každopádně moc všem děkuji za spoustu podnětů k zamyšlení.
@Denmarska asi bych se rozhodla dle toho jak to cítím.
Na tom HO Ti bude dítě hlídat kdo?
Za částečný úvazek dostaneš kolik?
Hlídání tě měsíčně vyjde na kolik?
Nezapomeň že stále budeš pobírat RP, čili by se z toho dalo platit to hlídání.
To si musíš zvážit a případně spočítat sama.
Jinak já od konce PPM pracuji na částečný HO a tedy je to masakr. Ono se to lehce řekne, ale volno žádné, stejně to honím s dítětem za zadkem.
Těším se až ho ve 2 letech dám aspoň na nějaké dopoledne o soukromé školky a budu moc pracovat v klidu a tichu v lidskou hodinu ( normálně pracuji v noci na práci kde se fakt potřebuji soustředit).
@Florimo proč by to nestíhala? Za nás byla RP 2 roky. Pak jsme všichni supajdili do jeslí a rdiče do práce. A nemám pocit, že by se nám rodiče nestihali věnovat.
@kocourGarfield Vsak pisu jestli by to chtela stihat… a je plno rodin kde by se to treba nedalo stihnout. Za nasich rodicu bylo veci… treba dostupne jesle, jina pracovni doba…
Vim o cem mluvim, pruzkum jsem si delala. Kdybych se chtela vratit od zari do prace tak maleho vozim rano 45 minut a odpoledne hodinu domu, skolkovne 9500,– - to nejlevnejsi v a dostupne v okoli co mame ( stejne me to asi od brezna nemine, ale proc si to prodluzovat).
Ja si toto zazila 10 let zpet. Do prace jsem sla drive o pul roku… soukroma skolka ( tehdy 5 tis) ale skoro hodina cesty pres cele mesto, druha ve statni na druhem konci. Praci mi zamestnavatel “upravil” v ramci moznosti provozu… vse bylo na minuty, jakmile mi ujel autobus tak to bylo v ***. Fungoval manzel i prarodice bez toho by to neslo. Ano jak rikas, vse se da zvladnout, ale za jakou cenu? Jen si na tu dobu vzpomenu tak se mi dela blbe.