Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Odnaučovala jsem to své děti asi o pár měsíců později - vzala jsem je do náruče do kojící polohy, ale prso jsem jim prostě nedala. První 2 dny obě chvilku řvaly, než pochopily, že to k ničemu nevede a 3. den už byl klid.
Nicméně sdi vytvořily návyk uspávání v náručí.
Ale postupně jsme odbourali i to. ![]()
Poslala jsem „uspávat“ manžela, ten kozy nemá
Uloží, přečte stránku pohádky, zamává a odchází. Ze začátku pak nejspíš chvíli plakal, ale když si (asi po týdnu) zvykl, mohla jsem pak chodit tímto způsobem ukládat i já a prso už nevyžadoval. Ale v době „sebrání prsa před spaním“ byl malému už rok.
Co si vzpomínám, tak mi ale u toho prsa usnul jen někdy, častěji se jenom napil a do postýlky jsem ho dávala ještě bdícího.
Uchovala jsem ho s dudlikem, kdyz si odvykl od prsa, dala jsem rovnou do postylky. Zpocatku jsem ho sla milionkrat polozit, protoze remcal, ale pochopil nakonec docela rychle. Zkousela jsem to uz pred tim, ale asi jsem nebyla odhodlana vydzrzet par dni ustavicneho pokladani. Na usinani s nim v pokoji nejsem. Ne, ze bych nechtela, ale delal by opicky, stal, vystrkoval hlavu, odhazoval dudlik atp.
Já jsem teď řešila podobný problém, ale se 14 měsíčním. Usínal u kojení, byla jsem spokojená, ale poslední dobou už neusnul a jakmile jsem ho dala do postýlky spustil řev. Takže jsem ho po kojení dala do postýlky a za tmy jsem čekala než usne, několikrát jsem ho položila, přikryla, dělala pšššš a nakonec se vysílil a usnul, ale trvalo to třeba hodinu. Teď jsem přestala i kojit, takže jsem přešla na lahev a dělám to samé. Vezmu si dítě jako bych ho kojila, dám láhev. Potom si ho nechám ještě v náručí a pak mi v tom náručí většinou i usne, tak ho opatrně položím do postýlky. Když neusne, tak ho chvíli nechám v náručí a potom dám do postýlky a čekám až usne. Zatím jsem na jinej fígl nepřišla.
Včera jsem poprvé nechala uspávat manžela. Po hodině uspávání si šel taky lehnout
Asi ho to unavilo ![]()
@marrlinka muzu se zeptat jak stare dite bylo, kdyz jsi ho takto naucila usinat samotneho?
@kar-maa píše:Kolem toho osmeho mesice.
@marrlinka muzu se zeptat jak stare dite bylo, kdyz jsi ho takto naucila usinat samotneho?
@kar-maa píše:
@marrlinka A tim remcal mas namysly co? Plakal?
Nadaval tou svoji svahilstinou, lomcoval s postylkou, obcas pobreknul, ale vedela jsem, ze proste jen vymrzuje. Obcas me nekdo poucpval, jak mu tim chovanim vytvarim navyk a ze ho to neodnaucim, bude s nami v posteli do patnacti atp.
Ale ja to ududlavani u prsu, uspavani na rukou a spani v nasi posteli odbourala az ve cjvili, kdy jsem byla presvedcena, ze to tak ma byt. U druheheo bych postupovala stejne. Treba to bude taky v osmi mesicich, treba v deseti. Vi buh.
Stejne tak nocni piti mlika - ted uz ma UM. Je mu 15m a v noci ho stalr pije. Az se bude zdat, ze je to jen zlozvyk, tak to zrusim, driv ne ![]()
@marrlinka píše:
Az se bude zdat, ze je to jen zlozvyk, tak to zrusim, driv ne
Tak tak, mne prislo, ze uz je to zlozvyk, nevyhovuje mi to uz. Muzu se zeptat na tu tvou metodu s pokladanim? Tos prcka pochovala a polozila a odesla a kdyz zacal brecet, tak znovu?
@Luca10 Můj syn do tří měsíců usínal u prsa a jakmile jsem ho položila, začal se vztekat. Bylo to hodně vyčerpávající, protože jsem uspávala třeba dvě hodiny, než konečně usnul a nepostřehl přesun do postýlky. Jednou večer jsem ho nakojila, dala na odříhnutí a bdělého dala do postýlky. Tam chvíli kňoural a vztekal se, ale nechali jsme ho a on usnul. Od toho večera usíná sám, a to i přes den.
@Luca10 píše:
Tak tak, mne prislo, ze uz je to zlozvyk, nevyhovuje mi to uz. Muzu se zeptat na tu tvou metodu s pokladanim? Tos prcka pochovala a polozila a odesla a kdyz zacal brecet, tak znovu?
Jj, prisla jsem, dala pusu, polozila, dala dudlik, pohladila, maminka te ma rada a odchod. Nekdy jswm dala napit vody. Zpocatku to trvalo treba hpdinu, nez usnul. Zacala jsem s tim na denni spani, kdy nebyl tolik utahany. Pokud brecel, tak jsem ho proste chvili nechala. Driv, kdyz jsem hledala po diskuzich a maminky tam psaly tenhle postup, tak mi to pripadalo jako teror. Nicmene zkusila jsem to ve chvili, kdy jsem si byla jista, ze takhle to chci, tak je to dobre, dite je pripravene a byla jsem presvedcena, zw mu nezpusobim zadnou ujmu, kdyz par minut bude brecet. Vlastni presvedcenu je, myslim, hodne dulezity. Ja mam dojem, ze ti mali teroristi vyciti, kdyz si nejsme jiste v kramflecich a o to vic vymrzuji ![]()
@Luca10 jo jeste vlastne pri kojeni jsme pousteli ukolebavku par dni, tu mu poustim do ted. Taky mam pocit, ze to hodne pomohlo.
Prosim o nejaky tip vas zkusenejsi, ja uz si nevim rady.
Mam sedmimesicni holcicku. Od narozeni je zvykla usinat u prsu. Zpocatku jsem byla nadsena, rikala jsem si, ze je to super, jen ji prilozim a za chvili usne. Nenapadlo me, ze si vytvori takovy navyk. Ted po sedmi mesicich mi to uz nevyhovuje. Zaprve jsem jedina, kdo muze uspavat, zadruhe se dcerka prejida. Kdyz ma jit spat treba po obede, protoze uz si mne oci a knoura, musim ji dat prso, takze se po prikrmu jeste docpe mlekem. No zkratka ji chci naucit na jine usinani.
Zkousim to treti den. Pres den ji dam do postylky, chvili ji ctu, ona dela kravinky, pretaci se, stavi se na ctyri… Kdyz uz vidim, ze je fakt unavena, tak ji prikryju, dam pusinku a sedim u ni, hladim ji a delam pssst, ale stejne spusti rev. Mne nevadi, ze tam s ni jsem, ale ji to evidentne nestaci, chce k prsu. Uspesnost je zatim chaba, zvladly jsme to dvakrat z celkem sesti dennich uspavani, protoze nekdy proste rezignuju a dam ji prso, to vzdycky usne hned. Vecerni uspavani je o to horsi, ze kdyz mala place delsi dobu, zacnou nam sousedi klepat do trubek od topeni, abychom jako vedeli, ze uz je osm vecer a rusime je…
Uz si nevim rady. Uz ani nevim, jak jinak ji to odnaucit. Jeste usne pri chovani, ale to je z deste pod okap… Nejsem striktne proti vyplakavani, ale nekdy to proste nevydrzim…
Jake mate zkusenosti vy?