Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ptám se maminek, co praktikovaly, nebo praktikují společné spaní s dětmi, kdy dávaly děti do vlastní postele nebo do vlastního pokoje?
Mám tři děti, všechny spí se mnou. Tuhle mi švagrová řekla, že bych s tím měla něco dělat, že až půjde nejstarší do školy, budou se jí spolužáci smát. Že by měla do té doby spát ve svém pokoji.
Zažil tohle někdo? Měl tu někdo školáka v posteli a děti se mu za to smály? Máme ještě do nástupu do školy čas, třeba se to do té doby nějak samo posune, ale zatím si to nedovedu představit ani já. Dcera v noci trpí nočními můrami, vzbudí se vyděšená a volá mě. Hned po mně skočí, přitulí se a zase spí. Ale co budeme dělat až bude vedle?
Jsem si vždycky říkala, že půjdou do svého pokoje všechny tři najednou, až budou té nejmladší třeba tři roky. Nebo až budou samy chtít. Řešit to nějak „násilně“ se mi vůbec nechce
Proč by se jí měli smát? Spíš budou závidět
Jinak nevím, mám tříleťačku, zdá se mi, že to pro ní znamená víc a víc. Ty hovory před usnutím a tulení je prostě krásný zakončení dne pro nás obě ![]()
Zkusenost nemam, ale uprimne, co je komu do toho jak spite? Jestli vam to vsem vyhovuje, tak to tak nech bejt. Hlavne ted, pokud ma nocni mury, bych ji rozhodne nedavala do jinyho pokoje.
No ona švagrová učí na prvním stupni, tak nevím, jestli s tím třeba nemá zkušenost. Nechtěla jsem se v tu chvíli o tom moc bavit, tak se ptám radši tady. Taky se mi moc nezdá, že by se jí šestileté děti smály ![]()
@Antonie Bolavá spis bych se bala toho, ze jeste v 11 nebude schopna spat sama, i dyl. Mam tento pripad v rodine
![]()
Neřešila bych to, pokud vám to někomu nevadí.
Já spím s mladším v posteli (budou mu 3 roky). Starší spí s tátou (4,5roku). Společný pokoj plánuju někdy příští rok.
Taky nevim proc by se meli smat… Ja bych to nelamala, zalezi na povaze ditete…moje starsi ma 5.5 a mam ji porad nacpanou v posteli…mladsi ma necele 3 a spi ve sve posteli sam…jen obcas chce do velke s nami…koupili jsme nedavno patrovou postel, dcera se tesila ze bude jak velka spat nahore.. Jeste jsem si vymyslela, ze je postylka kouzelma, kdyz v ni spi celou noc, ma rano pod polstarem nejakou sladkost…polepila jsi ji oblibenyma samolepkama…jo spava tam, ale pred usnutim stejne musim lezet s ni nahore a drzet za ruku…ten mladsi je samostatna jednotka nic takoveho nepotrebuje a to je vychovavam stejne…
@blumen píše:
@Antonie Bolavá spis bych se bala toho, ze jeste v 11 nebude schopna spat sama, i dyl. Mam tento pripad v rodine![]()
No a smějou se mu ve škole? Protože jinak mě taková představa ani trochu neděsí. Naopak
Moja sestra spala s mamou v posteli kym sa nevydala
A nikto sa jej nesmial ![]()
Ale nas otec zomrel ked mala sestra tri roky a tak sa uz detsky pokojicek nekonal, spali sme vsetky tri v manzelskej posteli, potom som ja dosala valendu ked sme sa uz tam nevosli.
@Antonie Bolavá píše:
No a smějou se mu ve škole? Protože jinak mě taková představa ani trochu neděsí. Naopak
To by asi záleželo na tom, jak by vypadala maminka
Pokud by to byla MILF, tak by možná spíš záviděli ![]()
Z mého pohledu je v jedenácti u zdravého dítěte (speciálně kluka!) každodenní spaní s matkou už dost mimo. ![]()
@jenny.fields píše:
To by asi záleželo na tom, jak by vypadala maminkaPokud by to byla MILF, tak by možná spíš záviděli
Z mého pohledu je v jedenácti u zdravého dítěte (speciálně kluka!) každodenní spaní s matkou už dost mimo.
Cca mezi 6-9 mesici jsem deti bezbolestne premistila do svych postylek acca mez 2 a 3 roky se mi vsechny vratily jak bumerang ![]()
Ale petilety uz moc nechodi, nicmene to je povahou, ma rad svuj klidek, tak prijde maximalne az rano.
Triletak je maly bojsa a vydesenec a ten se mnou bude asi spat alespon obcas az do puberty.
Nechala bych to, jak to je, pokud jsou v tom nocni mury, tak to nestoji za to.
@Antonie Bolavá píše:
Jestli se JI smeji nevim, treba se o tom ani nezminuje. Pro me je to uz uplne mimo misu.
Jako taky se mi nezdá, že by se jí na prvním stupni děti smály. Asi budu muset sebrat odvahu a švagrové se optat, jestli takovou situaci někdy zažila. Ale vůbec se mi do toho nechce. Mi občas připadá, že jsou s tchyní na mě domluvené a tohle naše společné spaní jim vyloženě leží v žaludku ![]()
No ja bych se spis bala, ze dite na to bude tak navykle, ze bude chtit spat jen s rodici.
Znami spi se 6ti letym klukem. Nikdy nebyl pres noc u babicky, skoly v prirode jsou tabu.
Je i zvykly, ze ho uspavaji. Kdyz mi kamoska rekne, ze prijde na vino ve 22h az uspi skolaka. To je trapas.