Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám strašně hodné, hravé miminko, skoro 6m. Přes den usne kolikrát sama, jen pustím fén, někdy pohoupu v náruči a spí. Akorát večer je horor
. Přes den usíná tak po dvou hodinách bdění, někdy má 3, někdy dva spánky. V poslední době vstává tak v 15:00 - 15:30, pak mi už neusne. Bývá unavená už k večeru. Koupu v 18:00, to se probere, raduje se ve vaně. Pak nakojím a měla by jít spát, ale řve a řve a řve mi v náručí, v postýlce, zavinutá, nezavinutá, fén fučí a nic nepomáhá. Trvát i přes půl hodiny kdy mi horko těžko usne
. Je možné, že jí vadí to větší přítmí? V autosedačce, když jedu večer, řve děsně. Na prdy netrpí, lezou jí teda zoubky, ale zatím se nic neprořezalo. Bývá asi už přetažená, dnes jsem ji chtěla zkusit na chvíli uspat o půl šesté a nechtěla. Máte někdo radu?
Je pretazena. Druhy syn mi celkem dlouho chodil spat nejpozdeji v 6, kolikrat byl v pul 6 v pelechu a chrnel.
Pokud by se mi dite nevhodne rozbudilo koupanim, nekoupala bych vecer, koneckoncu neni nutne kazdodenni koupani, staci umyt prdelku po kakani vodou a pusu a ruce.
@Bibi239 V kolik ti vstával? Když ji dám dřív, nevím nevím, vstává běžně mezi pátou a šestou. Jen poslední 2 dny mi vstala v 6:30.
Zkusila bych pár dní vynechat to koupání, které ji nabudí. Když by to fungovalo a usínala líp, tak koupačku přesunout na nějakou jinou dobu ![]()
Můžeš zkusit i nějaké to noční světýlko nebo nechat lampičku, jestli jí vadí tma.
Zkoušet a vydržet, ono se to časem změní (k lepšímu, nebo k horšímu
)
U nás taky večer ječel. Já bych zavedla pravidelnej režim. Aby přesně věděla, kdy se jde spát. Nám večer pomohl delší rituál. Koupání, mazání, oblíkání - u toho se hodně mazlíme, povídáme, blbneme. Pak ho dáme do postýlky, jeden z nás u něj zůstane, vezmeme knížku. Syn si sedne, nebo stojí, vejská, lumpačí v postýlce, ale už tak klidněji. Čteme pohádku, krátkou. U toho povídám o věcech, co jsou na obrázku, on se postupně zklidňuje. Potom zhasínám a jdu. Chvíli si žvatlá a za chvíli spí.
A hlavně jsem mu dala na skříňku (kolem kytky v květináči, aby to viselo dolů) vánoční světýlka. Jsou na tužkový baterky, dáváme tam už takový slabý, ty světýlka slabounce svítěj. On usíná i se budí při slabým světle a od tý doby se ani v noci nevzbudí a pokud jo, tak slyšim, jak si zabroukne a zase spí. To světlo je pro některý děti důležitý.
Můžu doporučit knihu Každé dítě může dobře spát. U nsá je od tý doby, co jsem si ji přečetla, pohoda. (je i na uložto)
@Izzz Pravidelná doba ukládání je už od tří měsíců, proto i denně koupem. Rituály máme jako vy. Akorát je to mimino, knížka atd je pasé. Světýlka nám svítí za oknem na terase.
Dcerka mi spávala dopoledne a odpoledne. Obvykle kolem hodiny tak 9-10h a 14-15h. Chodila spát pak večer kolem 21.h. Ze začátku jsme uspávali na rukách, v půl roce dostala na postýlku hračku od Chicca, co hrála ukolébavky. Usínala u toho sama. Fén a spol neuznávám, maximálně nějakou tu želvičku se světýlkama, nebo hudbu. Snažila jsem se to půus mínus držet denně stejně, koupalo se po 19.h. Mezitím si hrála na zemi, nebo koukala v sedačce, co děláme.
Zkusit upravit jinak to spaní. Aby spala třeba hned po obědě a pak ji dát mezi 19-20.h spát, navíc může mít spurtík, tak je více ubrečená.
@Etcetera78 píše:
Zkusila bych pár dní vynechat to koupání, které ji nabudí. Když by to fungovalo a usínala líp, tak koupačku přesunout na nějakou jinou dobu
Můžeš zkusit i nějaké to noční světýlko nebo nechat lampičku, jestli jí vadí tma.
Zkoušet a vydržet, ono se to časem změní (k lepšímu, nebo k horšímu)
Ty umíš člověka potěšit, dík
. Koupání bych mohla vynechat, jen teda organizačně nevím kam s ním
. Mám ještě tříleťačku a chlap je věčně do večera v práci.
@Genovesa mlel se od 3 rano, kolem 4. jsme vcstavali na kakani. Pak se jeste nechal uzumlit u prsa a nekdy taky ne… Srovnalo se to az s prechodem na UM v 7 mesicich a prikrmy. Ale kdybych ho dala pozdeji, tak by si byl urval hlavu, tak byl asponvecer klid.
@Maty1989 Spává minimálně 2× denně - dnes dopoledne od 9 do 11:30 a pak od 13:00 do 15:15. Někdy si dáchne po obědě, když jedem pro starší do školky a pak spi tak od 14:30 do těch 16:00.
@Genovesa píše:
@Maty1989 Spává minimálně 2× denně - dnes dopoledne od 9 do 11:30 a pak od 13:00 do 15:15. Někdy si dáchne po obědě, když jedem pro starší do školky a pak spi tak od 14:30 do těch 16:00.
A jaké má jinak činnosti přes den?
@Genovesa no kdyby ti bez koupání spala líp, tak koupání zkrouhni na občasné rychlé ošplouchnutí třeba hodinu před plánovaným spaním…syn v tom věku měl těžký atopický ekzém a koupal se jen jednou týdně (plus osprchování prdelky několikrát denně
) a přesto to bylo hezké voňavé čisté miminko
Jo a teď ve dvaceti měsících se mu spaní konečně začíná zlepšovat a já spím třeba až tři hodiny v kuse ![]()
@Bibi239 píše:
@Genovesa mlel se od 3 rano, kolem 4. jsme vcstavali na kakani. Pak se jeste nechal uzumlit u prsa a nekdy taky ne… Srovnalo se to az s prechodem na UM v 7 mesicich a prikrmy. Ale kdybych ho dala pozdeji, tak by si byl urval hlavu, tak byl asponvecer klid.
Hm. Tak to je fakt podobné. Naše dítě taky rádo v noci kaká a pak má ráno.
@Genovesa nedavno byla v sama doma nejaka detska psycholozka a ta rikala, ze se po koupani nema davat spat, takze koupat driv. Ale mne by malej (4m) v 7 neusnul ani nahodou. Usina kolem 9.
tak doufam, ze to casem posunem tak na 8 ![]()
@Genovesa mám pětiměsíčního a stejný problém. Tenhle týden jsem ho jeden den uspávala 3 hodiny, kdy většinu prořval. Máme pravidelný denní režim. U nás to bylo kvůli bříšku, nesedly mu příkrmy, jak jsem je vyřadila, tak zase pohoda.
Hlavně nesmí bdít déle než 2 hodiny, to se přetáhne a je konec.
U prvního jsme nesměli mít aktivní odpoledne, to se mu špatně zpracovávaly zážitky a odráželo se to v usínání a spaní.