Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Maty1989 píše:
A jaké má jinak činnosti přes den?
Hodně si vyhraje na zemi na hrací dece, převalí se na bříško, začíná lézt. Nebo je v postýlce, zas hračky a kolotoč. Když fňuká, dám ji na chvíli do jídelní židličky, je tam skoro vleže. Je to fakt moc hodný miminko. Jen teda kočár ji nebere, i venku spíš nosím.
@Werys-ek Fakt
? A proč? My si často v koupelně i hrajem, mazlíme a pak ještě kojení…
My pravidelně dáváme spát o půl 8 večer. nechápe zapnuté světlo na chodbě a otevřené dveře. Dáme pusinku, trochu čaje do flašky, jen tak 2cm a odejdeme. Zkus větší světlo, než světýlka na terase, protože pokud pláče i v sedačce, když je tma, tipla bych, že se jí tma nelíbí. Taky bych se nebála ji pak nechat třeba dva večery vykřičet. Jako poslouchat jak pláče, pokud je to jen takový to vyhrožování, nebála bych se jí tam chvilku nechat.
@Genovesa aha, já myslela, že se běžně dětem před spaním čte. Je jedno, kolik dítěti je let. Můj syn taky nerozumí slovům, která čtu, ale jsme spolu, on se u toho zklidňuje, bude zvyklý na to, že se čte a časem ho to snad začne bavit. Takže podle mě na čtení pohádek není věkovej limit.
Měla jsem dojem, že holčička vlastně neví, kdy a jak se spí…proto jsem psala o režimu, kdy bude jasno, že se spí v tolik a tolik hodin (přibližně samozřejmě). Můj syn je přesnej skoro jako hodinky.
@Genovesa píše:
@Werys-ek Fakt? A proč? My si často v koupelně i hrajem, mazlíme a pak ještě kojení…
To ano, ale evidentne ji to nabudi, je plna dojmu a nemuze usnout. Ja koupu pred predposlednim kojenim a tak se vyradi, ale nejde pak jeste spat
@Izzz píše:
@Genovesa aha, já myslela, že se běžně dětem před spaním čte. Je jedno, kolik dítěti je let. Můj syn taky nerozumí slovům, která čtu, ale jsme spolu, on se u toho zklidňuje, bude zvyklý na to, že se čte a časem ho to snad začne bavit. Takže podle mě na čtení pohádek není věkovej limit.
Měla jsem dojem, že holčička vlastně neví, kdy a jak se spí…proto jsem psala o režimu, kdy bude jasno, že se spí v tolik a tolik hodin (přibližně samozřejmě). Můj syn je přesnej skoro jako hodinky.
Tak to já zase jsem názoru, že dokud dítě samo nemluví, tak čtení je „zbytečné“. My začali číst po 2. roku, až lezla dcerka z postýlky a šla do normální postele. Tak aby usnula a pak jsme odešli. Do té doby uložit a usínala sama.
@Maty1989 jasně, každej ať si čte odkdy chce, to je jasný. Já si jenom myslim, že argument, že to je miminko, tak je to zbytečný, není správnej. Já věřim, že to smysl má už od miminka. My čteme pohádku, básničku…je to na 2minuty. Ale chci, aby si zvykl, že se čte.
@Izzz píše:
@Maty1989 jasně, každej ať si čte odkdy chce, to je jasný. Já si jenom myslim, že argument, že to je miminko, tak je to zbytečný, není správnej. Já věřim, že to smysl má už od miminka. My čteme pohádku, básničku…je to na 2minuty. Ale chci, aby si zvykl, že se čte.
Tak my začali číst přes den, jak dostala malá knížku do ruky. Samozřejmě to začalo leporely styl jak dělá pejsek?, atd. Básničky jsme taky četly a zpívaly písničky, a le pohádky až pak, no.
@Maty1989 syn dostane knížku do ruky a hned ji začne kousat, takže čtu, když je v postýlce a já sedím opodál ![]()
@Izzz No, já zas nevěděla, že čtení je povinnost. Nadto já mám 2 děti, nemůžu je dát do jedné postele a číst. Když není muž doma, starší by mi převálcovala mladší. Nadto u starší mám plno knížek, ale před spaním se čtení neosvědčilo. Ona je hodně akční a dokud je světlo, nedá se zklidnit. Takže aby mi usnula v rozumnou dobu, chodíme si s ní lehnout a povídáme pohádku jen při noční lampičce, nebo se pomazlíme při audio pohádce.
@Maty1989 píše:
Tak my začali číst přes den, jak dostala malá knížku do ruky. Samozřejmě to začalo leporely styl jak dělá pejsek?, atd. Básničky jsme taky četly a zpívaly písničky, a le pohádky až pak, no.
U starší jsem četla tak od roka. Taky přes den jako ty.
@Genovesa píše:
U starší jsem četla tak od roka. Taky přes den jako ty.
My začaly právě klasickými básničkami a písničkami. Pak se přešlo na ty pohádky. Teď ve 3,5 letech ráda zpívá, říká básničky, atd. Na čtení jsem se těšila, bez knížek bych ji nenechala, ale opravdu pohádky byly až později, dříve mi to přišlo zbytečné.
@Genovesa píše:
@Izzz No, já zas nevěděla, že čtení je povinnost. Nadto já mám 2 děti, nemůžu je dát do jedné postele a číst. Když není muž doma, starší by mi převálcovala mladší. Nadto u starší mám plno knížek, ale před spaním se čtení neosvědčilo. Ona je hodně akční a dokud je světlo, nedá se zklidnit. Takže aby mi usnula v rozumnou dobu, chodíme si s ní lehnout a povídáme pohádku jen při noční lampičce, nebo se pomazlíme při audio pohádce.
To jsem nikde nepsala, pokud se nepletu ![]()
Ahoj, potřebovala bych radu s podobným problémem. Naší holčičce jsou 4 měsíce. Je hodná do té doby, než dojde na řadu usínání. Přes den to ještě jde, když je nejhůř vyrážíme ven s kočárem, kde vždy pěkně usne. Nejhorší to je ale večer. Jakmile ji dáme do postýlky tak začne pofňukávat a za chvíli se to promění v řev. Uklidní ji jedině to, když s jí chováme (nejlépe na tygříka) a u toho chodíme. Tomu se ale snazím vyhýbat, protože ji jednak už moc dlouho neunesu a jednak to neřeší problém s usínáním, protože ji přece nemůžu každý den nosit. Zkoušla jsem skoro vše, až na vybrečení, je unavená, ale prostě neumí zabrat. Začínám z toho být zoufalá, jelikož doba uspávání (resp. jejího brekotu) se pouze prodlužuje a já se pomalu děsím každého večerního uspávání. Máte nějakou radu prosím?
Maminky mám 8 týdeni miminko chlapečka
mame problemi z usinanim večer už nevim co mám delat
ve vajčku v naručí usne musim ho udrndat ale kdybich ho dala do postilky a nespal by tak řve a řve třeba 2 hod hruza tak ze ho musim uspat a přendat do postilky a pak spí,,
pořad spinkáme v zavinovačce mel malou porodni vahu mel 1960 ale už máme 3400 ![]()
nevim co delat v 18.30 koupeme 19 hod jime 19.30 postilka dekuji moc za rady