Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jdu si pro radu, protoze uz jsem zoufala. Nas 3mesicni natvrdo usne az kolem 3-4 hod v noci. Pak spi sice 10hod s jednou max dvema prestavkama na jidlo, ale kdyz dvouletak vstava v 8 rano tak to nemam jak dospat. Pres den pak jeste s prestavkama spi jako klasickej spanek pres den. Je evidentni ze to ma proste posunuty, protoze tenhle dlouhej spanek ma nerusenej a mliko vypije se zavrenejma ocima a hner zas spi. Jenze ja uz to takhle dlouho asi nevydrzim. Mate nekdo zkusenost jak posunovat spanek? nejak si nedokazu predstavit jak se takhle maly mimino budi/ udrzuje vzhuru. Jinak je zlatej, nerve, proste pohoda. Jen kdyby chodil spat nejak normalne. Dekuju za vsechny zkusenosti a rady
Tak si ráda poslechnu rady, mám úplně stejný problém. Jen že té naší je necelý měsíc.
@Akrobatka mrně udržuju vzhůru hračkama, mluvením atd.. když už vidim, že fakt nevydrží, tak uložim.. a mrně můžeš i probudit.. sice bude nevrlé, ale stačí pár dní a bude to
v noci dodržuju 2 věci - zhasnuto, max jemné tlumené světlo a na mrně nemluvit - kojení, přebalování, vše v tichu. Ví, že se spí ![]()
Ahoj. Vidim, ze tady resite pozdni usinani miminka. Ja mam podobny problem. Me holcicce jsou 4 mesice. Uz od miminka, nechtela spat v postylce(trpela na prdiky) takze kdyz po vecerech plakala, vzala jsem si malou do obyvaku a uspala v lehatku. Ted vim, ze to byla chyba a mala si zvykla na usinani pri pohybu. Usinala mi tvrde az ve 23:30, pak se to prodlouzilo na 2 rano a ted chodi spinkat mezi 3-4h. Doktorka mi radia malou rano budit, nenechat dospat, behem dne udrzovat vzhuru a nenechat moc dlouho pred den spinkat. Zase spoustu rodicu mi radi, at to nedelam. Ze se ji to casem upravi samo, treba se to zmeni i prikrmem a ze neni nic horsiho, nez miminko budit. Je pak nevyspala, protivna, a muze to mit vetsi vliv na jeji psychiku nez to, ze chodi spinkat pozde. To ji nijak neublizuje, ale to buzeni, nevim, nevim..co myslite vy?? ![]()
Tak ja bych se snazila ji rezim prehodit, neb ja bych pri tomto byla uplne hotova, tudiz protivna, psychicky i fyzicky vyrizena, coz pro miminko neni uplne fajn. Pokud bude dva dny, par dni… nevyspala, tak ji to urco neublizi…dle meho nazoru rozhodne mun, nez ponocovani…ale zalezi hlavne na Tobe, jak to mas Ty…ono dobre rady, ze nebudit, kdyz dotycni celou noc spi, ze
@mumi91 Naše malá do 4 měsíců chodila spát v 5 ráno
byla jsem vyřízená, vůbec nic nepomáhalo. Kolem pátého měsíce najednou sama bez změny režimu přes den začala chodit spát v 9 večer
to trvalo asi tak měsíc nebo dva než začali růst zoubky, to začala chodit spát ve 12. No a za dva dny jí bude rok a chodí spát tak kolem desátý až jedenáctý. Dřív jsem se jí snažila několikrát uspávat, už jsem to vzdala a jsme asi obě dvě spokojenější. Přes den mi nespí už skoro vůbec nebo jednou na hoďku a to je všechno ![]()
@mumi91 tohle se podle me casem samo neupravi, na to uz je pozde, to se upravuje samo par tydnu po porodu. Udelala bych to, jak rika doktorka, i za cenu, ze bude par dni unavena a nevyspala a ubrecena
po par dnech by se to melo srovnat, aspon o neco. A muzes zkusit i uspavat jen v postylce nebo u sebe, casem si musi zvyknout, ze se pri usinani nehybe
podle me, cim jsou starsi, tim je tezsi je neco odnaucit!
No vidim, ze druha rada je, ze se to upravi samo. Ja bych ale teda necekala, nemohla bych pres den fungovat a to neprospeje nicemu.
@mumi91 Nejsem zastáncem inženýrování spaní, ale v tomtom případě bych do toho rozhodně šla. Tedy pokud nejsi sova a nehodláš její sový režim akceptovat.
U nás to první dva měsíce vypadalo, že ideální čas dceřina usínání je 22:00-22:30. To bych prostě v dlouhodobém horizontu nedávala. Takže jsem jí to prostě „šoupla“ - vana v 19:00, nakojit a pak spát. Nejdřív usínala až tak 20:30-21:00 (ale po tom kojení už měla klidový režim v postýlce, výhodou teda bylo, že tam neřvala), ale postupně se to zlepšovalo a netrvalo to ani tak dlouho a do 20h už bývá tuhá.
Dekuji vam za rady. Ja jsem sova, takze to pro me neni tak narocne jako pro jine. Spim 8 hodin denne, takze vyspana jsem a fyzicky i psychicky jsem taky v pohode. Nechci to zmenit kvuli sobe ale hlavne kvuli ni. A Mam strach, ze i tim buzenim ji to rozhodim uplne a uz mi nebude spinkat ani v kuse tech 8 hodin. Nejspis to asi zkusim, budit ji tyden a uvidime. a v te postylce mi place. Jsem tam sni, pohladim, ctu pohadku ale place. nevim jak ji odvyknout na usinani pri houpni kdyz place. Nechat vyplakat?? To nevydrzim..zkousela jsem jo tam vzdy vecer dat, zapnout kolotoc at si zvyka, marne…
Já malou naučila na spánek pěkně od začátku. Dodržuji rituály, malá už ví že se jde spinkat. Chodí spát v sedm, před tím je koupání a hra a ted už dávám i kaši, tak se nám tam zařadila i kaše. Pak si nachystám postel, převleču malou do pyžámka, vezmu si k pomoci hudbu (pouštím zvuky jungle z youtube) na pozadí v mobilu a lehnu si k ní. Dám jí prso, napije se a do půl hodiny spinká. Takhle to dělám každý den. Od mala to zvládáme skvěle a vyspím se. Akorát ukládám v sedm a vstváme v šest.
Zkoušela jste rituál? Vykoupat, zhasnout, lehnout si k němu…Nemluvit, nehrát si. Zvuky jungle dobře zabírají, nebo deště…držím palce.
Ano, dodrzuji kazdovecerni ritual. Okoupu, nakrmim, mam pritmi, jsem sni ale ne. Mala se smeje, kope nozkama, chce si hrat je uplne bdela.. septam na ni ale ona je uplne ziva.. asi prvnr musim zkusit rano budit aby byla mala vecer uz tak unavena, ze proste usne ![]()
Psala jsem, ze jsme udelali chybu hned ze zacatku, ze jsme malou vytahli z postylky kdyz plakala a uspavali v lehatku. Jenze v tu chvili jsem byla stastna, ze alespon neco na ten plac zabira a tak si na to lehatko zvykla. No u druheho budu alespon vedet..kdyz ji rano zacnu budit, snad to nebude zbytecne a za par dni se to srovna..
@anonymka227 kdybych vedela, ze jednoho krasneho dne, se nam to taky tak upravi, zbytecne bych ji nebudila a nestresovala tim tak sebe ani malickou. Ted mi to nevadi, proste se podrizuji male ale takhle to dale nejde. Ted mi zacala spinkat kolem 20h. a spinkala by i do te 23h.pak se ale probudi je bdela a pak usne az v 5 rano..
@mumi91 Buďte v klidu to se dá odbourat. Není to trvalý stav:-) Já jsem malou zezačátku odpoledne uhoupávala v náručí, později jsem nahradila kočárem a ted už se propracováváme jen k položení. To půjde jen si držte palce, nestresujte se tím a zkuste i celkově přes den ty spánky nějak řídit. Aby věděla, že tohle je prostě spánek. Moje malá to už ví, má to zažité. Jak se jde koupat tak už ví, směje se, je v náladě, pak se jde papat (ted už kaše) a pak postel a mlíko. A chvilku kope, vrtí se, já na ni zašeptám „spinkej“ dám jí pusua víc nemluvím. A ona prostě sama za chvilku vytuhne a chrní jak dudek. Ale nevěla zezačátku jak na to. Musela k tomu dospět.
Poprvé jsem myslím tohle udělala když už byla hodně nalomená a skoro usínala sama. Tak jsem ji položila a chvilku si hrála s mou rukou a najednou byl klid. Do té doby jsme museli s přítelem uspávat na střídání a houpat. Záda bolely strašně.
Druhý den jsem to zopakovala jestli to není náhodou náhoda. A znovu se povedlo. A když už to bylo po čtvrté, páté a pak celý týden a dva..tak jsem otevřela víno, dala malou spát a nalila si vítězně sklenku. Bylo to skvělé. Vlastně ted už chrní také, spí od půl sedmé a já v klidu pracuju na počítači. Byla jsem kojit vedle jen jednou a to jen cucnout.
Každý si to musí asi nastavit tak jak to bude vyhovovat jemu. Držím palce.