Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky všem, potřebovala bych poradit co dělat, dcerka 2,5 roku mi po obidku odmítá spat, dříve chodila ve 12h., pak se to posunulo na 14h., a teď už nechce vubec. Jenze kolem 17h.,je schopna usnout i ve stoje ať zabavuju jak se da a pokud usne budim ji a je dost protivna a večer pak usina až ve 22 h. a v noci se budí a třeba i tři hodiny nemůže zabrat, ale ráno vztane ve stejný čas 7:30h.at je dobra či špatná noc.Mam ještě roční dceru a jsem už dost unavená, protože té zas rostou zoubky a taky toho moc nenaspi.Mate někdo podobnou zkusenost? Jak jste ji porušili? moc díky
Ps:přijde mi ze přes den ten spánek ještě potrebuje, ale pak to noční řádění??
Dceři jsou dva roky a ten samý problém. Když ale nejde spát po obědě, v klidu usne ve 20h a spí až do rána. Dneska spala po obědě a už hodinu k ní chodím do ložnice, protože brečí a vymýšlí. Takže je pro mě lepší jí nedávát po obědě spát a večer v klidu usne. Ale oona není kolem 17h zralá jít spát.
@pidalka.d
Zkusila bych ji dopoledne více unavit, vem roční do kočárku a zajděte na procházku, pak oběd a třeba ti potom usne. Já mám taky skoro dvou a půl letou a usíná mi zatím celkem v pohodě, do jedné je vždy tuhá a to chodíme ven až odpo. Ve tři nejdéle ji budím a usíná mezi devátou a desátou, což se mi úplně nelíbí, ale změnit se zatím nepodařilo. Je jasné, že jak ti spí v podvečer, tak už pak blbě spí v noci.
@nataluska píše:
Dceři jsou dva roky a ten samý problém. Když ale nejde spát po obědě, v klidu usne ve 20h a spí až do rána. Dneska spala po obědě a už hodinu k ní chodím do ložnice, protože brečí a vymýšlí. Takže je pro mě lepší jí nedávát po obědě spát a večer v klidu usne. Ale oona není kolem 17h zralá jít spát.
Tak ja mam doma presne to same. Dneska taky usnula a nekolikrat jsem tam musela nabehnout. A kdyz se nevymyslela dvouleta, tak ta starsi (3,5 let) a samo ta dvouleta se k ni pridala. Ted uz je tam ticho ![]()
@Křupka1 tak ona je zatím s námi v ložnici, protože ráno vstávají starší do školy a do školky, tak se potřebují vyspat.
@Křupka1
Mě by zajímalo jak to děláte, že v tuto hodinu už jsou děti ve svých postelích a potichu, co já bych za to dala. ![]()
U nás se musí navíc uspávat u nás v posteli a pak přenášet, to je peklo. ![]()
No u nás pokud se nepodaří toho nejmladšího uložit na odpo spaní, tak ho dávám spát kolem 18 hod a ráno vstává mezi 6-7 hod. Pokud spí, tak chodí spát mezi 19-20 hod. Otázka je, pokud ti usne večer dřív, jestli bude spát do rána.
Měly to v tomhle věku obě moje holky. Musela jsem důsledně hlídat, aby kolem té páté neusnuly. S jednou to vyšlo na léto, tak jsme chodily ven, v šest vykoupat a pak si mohla dělat, co chtěla. S druhou to vyšlo na zimu, tak tam byl problém s koukáním na pohádky, musela jsem ji fakt hlídat. Pak se to přehouplo a zvládaly v pohodě cyklus 12 hodin spát a 12 bdít.
Ahoj, osobně bych ji nechala usnout v těch 17 hod, nebudila bych ji nasilu. Možná bude spát skoro celou noc, ale vzbudí se ti třeba už v 5-6 ráno. A možná si pak po obědě zdřímne, protože bude víc unavená.. A to noční buzení - spí s vámi? Pokud ne, vzala bych si ji k sobě, třeba se to zlepší - jak její tak i tvůj spánek, protože nebudeš muset k dceři vstávat..
My máme dvouletého, přes den spí, ale ne vždy.. Třeba co třetí den neusne, ale jdeme si lehnout každý den a já vytuhnu i tak a on si hraje vedle mě. V noci spíme spolu, reaguji hned, stačí když ho hned pohladím (asi 2× za noc), kdyby spal sám, tak by mi trvalo déle zareagovat na jeho neklid a tím by se on i víc probudil a trvalo to déle než by se uklidnil. Jinak spí tak od 20 do 8.
Ahojky mam dceru dva roky a to stejne…kdyz nejde spat odpoledne je kole 17 protivna a chce se ji spat takze odpoledne proste musi…kolem te druhe i kdyz je nekdy cirkus…nekdy usne hnedka nekdy za hodku…ale dela vylozene naschvaly pokud ji zazenu tak usne…ja mam na ni cas tak me to ani nevadi ale alespon na tu hodku musi jit odpo spat…
@anairda u nás nejdřív jde spát nejmladší, jak usne jdou dva starší…pokud prostřední neudělá na tatínka očíčka a nespí v ložnici. A to je často…to jde klidně i když jde nejmladší, to klidně může jít i nejstarší. Ten totiž lehne a spí…
Tak ji mám stejně teď u sebe v obýváku, protože by se uřvala. Takže asi najedeme bez spaní v poledne a v klidu pak usne před 20h a spí do rána.
@anairda Se starší to byl tak boj, od cca 8 měsícu do skoro roka a půl (já už v 8. měsíci těhotenství) jsme uspávali chováním. Pak na posteli a to přestala spát po obědě a dvakrát nám usnula ve vaně
. Po narození mladší nebyl moc čas se s ní patlat, tak tam manžel s ní seděl dokud v postýlce neusnula a postupně jsme ji tam nechávali samotnou. Mladší s usínáním neměla až na malé výjimky problém. A večer jsem tedy trvala na tom, že se spí, někdy to byl boj.
Kluk 32měsíců a občas spí už v osum a dnes ještě kouká na krtečka a spát ani náhodou. Odpoledne spát nechodí a rano vstává kolem šesté. Už taky nevím co sním aby chodil dřív spát. Na štědrý den vydržel od půl sedmé ráno do půl druhé ráno a pak v osum ráno už zase vstávl ![]()
Taky mam temer 2,5letou a bojujeme se spanim
doted byla zlata, spala po obede dve hod a vecercca do pul 9 byla v. posteli. spat chodivala sama bez kriku, ale ted je to hruza
p obede spat uz nechce-fajn dnes jsme ji nedali v domneni, ze vecer usne drive a houby
zase rev a vymysleni. A to podotykam ze spi se mnou v manz. posteli, muz spi jinde… jenze mam k tomu 7tydenni miminko, tak je to vesele
celkove zacala mala byt spurna a takova zla
strasne me to mrzi… vecer co vecer jdu s hruzou spat a premyslim co bude dalsi den ![]()