Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pidulka1991 píše: Více
Já mluvím o tom, že to nevypovídá nic o morálce druhého a pokud ty takového člověk odsuzuješ, prostě jen děláš přesně to samé co on…protože nechápeš, že ona vědomě nikomu ubližovat nechtěla…Vědomě ubližuje ten co je nevěrný…Ta milenka neví jak to je, jak moc jí říká pravdu nebo nee…Někdo se za 3 měsíce rozvede, protože opravdu ten vztah už skončil jen nebyly rozvedení…Atd atd. Můžeš tady psát romány jaké chceš…Prostě máš černobílé vidění…je jedno jestli pro charakterové nedostatky nebo život na růžovém obláčku, kdy jsi sama nic v podstatě nezažila a nemusela…Je to jako třeba s překročením rychlosti…opravdu jsou amorální zrůdy všichni co nejednou na padesátce přesně 50??? Ne nejsou a udělá to někdy skoro každý…Opravdu je amorální ten, kdo někdy lže? Ne není, ti co tvrdí, že nikdy nelhali jsou právě ti malom졚táci co jsou stokrát horší ![]()
Já nikoho neobhajuju…Jen pro mě člověk, který měl poměr s někým ženatým není hned amorální, protože ve svém životě nikoho takového neznám, právě naopak…lidé jako ty jsou v reálném životě mnohem horší a ubližují svým maloměštáctvím mnohem víc a arogantně se staví na piedestal morálky…Nic víc v tom nehledej pořád.
@pisisvori píše: Více
Já přece taky šmahem neodsuzuju všechny milence, milenky, protože vím, že realita může být složitější. Jenom mě naštvalo, že tu někteří psali, že vinen je JENOM ten zadaný. Věřím tomu, že tvoje kamarádka je hodný člověk, ale když se pak tahala s třemi ženatými, tak se de facto postavila na úroveň těch, kteří prostě vědomě podvádějí. Ano, jsou milenky, které jsou bezcharakterní atd., tím nestavím tvoji kamarádku na stejnou úroveň. To ona sama se k nim vědomě postavila - v jednu dobu - i když je to teda hodný člověk, ale prostě v těch okamžicích za mě ona selhala. Ano, byla nešťastná a zklamaná a dá se to tímto pochopit nebo omluvit, ale prostě morálně v tu dobu selhala, protože předpokládám, že dopředu věděla, že se tahá se ženatými. Ano, věřím, že teď vede klidný šťastný život a nemá zapotřebí takové fauly, což je moc dobře, ale…
Ty se tváříš, že nikoho neodsuzuješ, že chápeš a máš nadhled. Ale zároveň používáš argumentační fauly, shazuješ lidi s jiným názorem a osobně útočíš. Tvoje „nic jsi nezažila“ je ukázkový příklad nemůžeš vědět, co má kdo za sebou. Možná právě proto se rozhoduje jinak.
Tvrzení, že „milenka nechtěla vědomě ubližovat“, není argument. Dělala to. A hodit vinu jen na toho, kdo podvádí, je polopravda.
Když někdo jede v obci víc než 50 a dostane pokutu, nikdo neřeší, že „nechtěl vědomě ohrozit děti“. Překročil pravidla. Stejně jako člověk, který vstoupí do cizího vztahu vědomě.
Ano, nevěra je horší než být milenka. Ale to neznamená, že ta role je nevinná. Je jen méně vinná.
Nemám černobílé vidění, jen se na věci dívám jinak než ty. A pokud to někdo označí za aroganci, možná se jen neumí smířit s tím, že někdo nepřistupuje ke světu s výmluvami.
Mimochodem, kdo tu vlastně vystupuje arogantně? Ten, kdo řekne: „Tohle bych neudělal, protože to bolí jiné,“ nebo ten, kdo říká: „Všichni dělají chyby, tak se do toho nemíchej“ a pak druhého soudí osobně?
@Giovanna1 píše: Více
Asi bych odkázala na pohádku Anděl páně „skvělé Petroneli ty nám do pekla dáš i abatyší
",o tom je ten nadhled a skutečný morální kredit
,co je skutečné hrich a amorální a co je jen neschopnost to rozlišit, protože nevím, neznám, nic jsem nezažil
Prostě Is lusny vážený a morální na výši člověk někdy "selže“, uhne hřeší…co je opravdu k souzeni je ale někde uuuuplne jinde! ![]()
Neschazuju lidi s jiným názorem, jen jsem alergická na způsob jednání jaký máš ty…a prostě si ho nenechám líbit:-), chápu, že lidi jako ty své ego neumí překročit…Mám bohužel nebo dík s takovými lidmi dost zkušeností…Plná pusa morálky, ale realita je někde jinde…takže fajn je, když je to jen trochu „hlouposti“ z neznalosti (jako Petronelek), ale pak jsou ti druzí…Pokrytečtí moralisté, co jsou svoji osobností mnohem zrádnější a horší…Já netvrdím, že taková seš, neznám tě, je to internetová diskuze…píšu jen svoji zkušenost ze života…A ano ten co podvádí, ten jedná amorálně…ten co spí se ženatým je jiný level…Jsme lidé, ne stroje…A já prostě neodsuzuju na základě pár životních škobrtnutí…a ANO můžeš mě urážet jak chceš, ale pro mě je prostě horší člověk jako ty, který apriori odsuzuje a soudí právě proto, že nikoho opravdu slušného kdo tohle dělá neznám:-) vždy je tam nějaký morální problém a mnohem zásadnější než pár týdnů sexu se zadaným…jak v pracovním životě, tak v osobním, v rodině atd atd. A jak je výš o tom celém je ta pohádka…Ty jsi při nejlepším Petronelek (za mě podstatně něco horšího, on byl jen matla
já svatý Petr:-), který už ví, co je podstatné
. Prosím méně chápavé, jde o přirovnání v názorech a postojích:-).
Díky za všechny domněnky o mně. Je fascinující, co všechno jsi o mně dokázala vyvodit z několika vět. Říkáš, že neodsuzuješ, ale celé to, co píšeš, je přesně to: soud. O mém egu, morálce, dokonce i o tom, jaká jsem v práci nebo v rodině. Já se ti nevnucuji jako lepší člověk – jen říkám, že bych nechtěla být součástí něčí zrady. A jestli to znamená, že jsem “Petronelek”, tak s tím nemám problém. Hlavně že se na mě jednou nebude dívat plačící dítě nebo podvedená žena s otázkou „proč právě já“.
Tak nesuď a nebudeš se muset cítit jako horší člověk.
. Vědět, že baba, co chodí se ženáčem notabeme s malými dětmi, není žádný svatoušek a rozhodně do toho nespadla nevinně, to není žádné pokrytectví, to je přijmutí zodpovědnosti a praktická znalost, kde má kompas střelku. Ignorovat to, to se člověku a jeho okolí pěkně vymstí.
@Takyjedna 57665343 [/citace
Mě už ukázala, ale i tak děkuji.
Jo, je vidět, že se tě to dotýká, ale z tý hromady textu, cos tu vyplodila, to ale vypadá, žes tu střelku blbě pochopila. Vychýlila se ti z jednoho extrému na druhý. Ještě to promedituj.
Málokdy se v odhadu lidí pletu…jen občas své intuici nechci věřit. Jo, někdo rád zůstane Petronelek a nestojí o poznání a pochopení, je to naprosto každého věc…Někdo nepochopí ani na smrtelné posteli, prostě je mu lépe v něvědomosti a černobílém světě, je to určitě někdy pohodlnější. Žij a nech žít, je jedna z věcí, kterou ctím…To neznamená, že nemohu vyjádřit názor.
@Takyjedna píše: Více
Když myslíš. Řekla bych, že spíš zatím nedokážeš chápat podstatu psaného a řečené, k něčemu člověk musí dorůst, ale to je každého věc, jestli o to stojí…Tak moc se snažíš mě „urazit“…aby ti bylo lépe. Ale věř, že se vysiluješ zbytečně
a lépe ti tak nebude. Jen ta frustrace bude hlubší
.
@Anonymní píše: Více
Tak vidíš. Pánbůh nás má všelijaký. ![]()
Tobě řeknu jen jedno - dej na svou intuici. Rozum, jak jsi tu četl, je v těchto případech jen od toho, aby vyargumentoval jako pozitivní nebo nedůležité to, co se uvnitř stále ozývá, že není v pořádku.