Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám kamaráda, který svou dceru nenechal naočkovat. Rozhodli se žít „daleko“ od civilizace, takže se rozhodli pro tuto cestu. Já osobně bych do toho nešla. Sice je přesvědčený, že jeho dcera se nikdy do styku s takovými nemoci nedostane, ale to samozřejmě nemůže vědět, jen je mi líto, že on rozhoduje za ní. Sám je naočkovaný.
Rozhodně nejsem typ člověka, který do svého dítěte napere všechny možná očkování. Prevenar nemáme. Ale rozhodně pro základní očkování jsem pro, nechtěla bych ohrozit život svého dítěte.
Souhlasím s předchozí přispěvatelkou. Očkování ano, ale s rozumem, u nás se to do dětí pere od narození, přitom pneumologové léta doporučují, aby se TBC očkovalo až v půl roce.
Kdo trpí na záněty uší, chápu, že dá prevenar, taky bych dala, ale když je dítě zdravé jako řípa až na dvakrát ročně rýmu, tak to fakt považuju za zbytečné.
A zavedení dalšího povinného očkovaní považuji především za úspěšný lobbing výrobce preparátu. ![]()
Spalničky ani příušnice nejsou smrtelná nemoc, to je jen taková drobná poznámka.
Ja take nechci riskovat zdravi deti, ale pripada mi, ze ockovanich je zbytecne moc v kratke dobe… Sance, ze mi dite onemocni TBC nebo chytne zardenky je velmi nepravdepodobna, ale napr zanet prudusek = opakovany zanet=ATB=chronicky zanet prudusek=alergie=astma a uz se pekne vezem, pritom by stacilo naockovat pred nastupem do skoly, kdy ta imunita je mnohem lepsi…
Znam spoustu pripadu onemocneni hemofilem, po ocovani..
Navic jsou zname pripady obrny, po ockovani obrnou…dekuji mnohokrat.
Ockovat ano, ale pozdeji a urcite ne vsechno co se da koupit..
Ahoj, taky myslím, že někdy jde čistě o zisk výrobců vakcín
a nemyslím si, že je nutné do dětí napíchat vše, co je na trhu
(zvlášť u těch mrňousů), ale na druhou stranu - vy byste si nevyčítali, kdyby se něco zlého semlelo, čemu jste mohli předejít, že jste to neudělali? ![]()
Naše doktorka je rozumná a říká, že co nebývá s vážnýma komplikacema, tak neočkovat-nebo až kolem 3 let a později. Já to teda beru tak, že si radši odpustím něco na sebe a dám třeba ty peníze do vakcíny (třeba u žloutenek A fakt dnes nelituju
) Ale moje děti nejsou „přeočkované“ ![]()
Znám hodně důvodů pro i proti očkování a v rodině je dost doktorů
, ale přesto si myslím, že očkovat s mírou je rozumné, zvlášť teď, když řada u nás již vymýcených nemocí se sem dostává znova ze zemí, kde očkování téměř žádné nefunguje..... A souhlasím s tím, že by se do kolektivů (školky, školy apod.) mělo vyžadovat alespoň to povinné očkování. I když vím, že žádné očkování nechrání bohužel
stoprocentně…
ahoj
já bych k tomu řekla asi tolik. Povinná očkování -u mě ano, a u těch ostatních se vždycky poradím u naší praktické lékařky - ona má většinou lepší informace, než co „letí kolem“ ve formě drbů.
Takže ta nám i sama od sebe třeba řekne, že tohle spíš ne, a tohle spíš ano.
Cituji:
„Já jenom, drobnou poznámku, tím že nenecháme naše děti očkovat, tak taky riskujeme to, že nemoci, které jsou třeba už částečně v ČR eradikované (očkuje se proti nim a ustupují - viz třeba spalničky) se rozšíří, navíc mají možnost mutace a ohrozí i populaci naočkovaných. Jsem mikrobiolog a imunolog a opravdu vidím v očkování smysl a šanci
Lucie“
Samozřejmě, s tím souhlasím, ale přece jen, nebylo by lepší v těch 15ti měsících naočkovat místo spalniček, zarděnek a příušnic třeba meningokoka, žloutenku A nebo klíšťovou encefalitidu a hlavně nechat rozhodnutí na rodičích?
Očkují se moc malé děti, které na tuto živou vakcínu mají dost reakcí a odložením by se myslím nic nezkazilo.
Samozřejmě proočkování populace je nutné, nezapomeňme taky na děti, které očkovány být ze zdravotních důvodů nemohou.
Ale zkuste si v ČR pro:,–(it změnu očkovacího schématu ve prospěch nějakého nepovinného očkování a často tvrdě narazíte.
No, ale logicky..když vaše děti naočkované jsou, proč by se měly bát nenaočkovanách dětí?
A třeba na meningokoka, toho nepovinného, nám dr poradila neočkovat. Že horší je jiný druh a že děti taky naočkované nemá.
Poradila nám Priorix tetra, žloutenku a klíšťovku.
No, nechám to asi až synovi budou 2 roky, a neštovice, poud by je nedostal do 10 let..
Anon.1
Ja mam nazor, ze jakykoliv extremismus je na skodu…jak ockovat prilis tak neockovat vubec.
Doba jde kupredu a opravdu jsem vdecna za to, ze uz neumirame na cerny kasel nebo mor nebo spalnicky a podobne…
Osobne bych odlozila na pozdeji ockovani TBC, to mi prijde docela brzo.
Prevenar bych dala pouze po nekolikerych zanetech usi ,jinak ne.
Hexa schvaluju plne .
Spalnicky,priusnice a zardenky - uz bych dala tu setrnou co ma v sobe i nestovice…z duvodu toho ze prodelat tuhle nemoc v dospelosti a riskovat tak bud neplodnost nebo vazne komplikace je opravdu zbytecne…jak muzi tak zeny.
Klistovka - dala bych ockovat pred skolou v prirode nebo pri pobytu v rizikovych oblastech - kdyz ma nekdo chatu…proste v pripade ze to dite nebude se mnou a nemam 100% jistotu, ze bude vzdy ohledano a kliste vytazeno.
Zloutenku A jsem zvazovala pouze proto, ze cekame male miminko a syn zacal chodit do skolky. Tak jsem mela strach co by bylo kdyby..nicmene po konzlutaci s Dr. jsme nedali a zatim nedame, da se to uhlidat - doufam- a je to lecitelne.
Meningokok - zatim mi nebyl doporucen a ani jsem o tom neuvazovala.
Suma sumarum…syn ma navic nestovice, kvuli miminku a taky mame v rodine dizpozice mit je vickrat, pripadne i pasovy opar…
Ja mam navic zloutenku B kvuli byvale kolegyni z prace , ktera bohuzel je nemocna.
A az bude jednou vakcina na lymskou borelizou tak do toho jdeme 100% vsichni, zatim ji davame pouze nasemu ctyrnohemu synkovi.
n.
„No, ale logicky..když vaše děti naočkované jsou, proč by se měly bát nenaočkovanách dětí?“
Výzkumy ukazují, že Prevenar na ty záněty uší moc nepomáhá a v jiných státech nejsou záněty uší důvodem k proplacení vakcíny jako u nás, zajímavě o tom psal p. Petráš na www.vakciny.net.
Priorix tetra mi přijde tahání peněz z lidí, jednak vakcína Priorix dává imunitě docela zabrat a když se přidají ty plané neštovice, je to ještě horší, navíc to vytváření protilátek prý jde ve dvou vlnách… očkovala bych jen starší děti, které ty neštovice neprodělaly.
Nevíc se neví, jakou dobu účinnosti ta vakcína má a zda-li zkutečně překryje období dospělosti, kdy jsou plané neštovice pěkný průšvih.
Jinak obávám se, že o šetrnosti u Priorixu mluvit nemůžeme, prý je stejně nešetrná jako Trivivac, akorát kultivována na kuřecích buňkách, což nám většinou přijde přijatelnější než Trivivac na psích
a navíc je Trivivac asi víc ozkoušený, máte-li zkušenosti sem s nimi.
Neda mi to, abych neprispela svou troskou do mlyna. Ziji ve Skandinavii, kde se ockovat nemusi, je to holt rozhodnuti rodicu, jak si to zaridi. Nikdo je nenuti, ale informace je poskytnuta. Ja treba chodim k homeopatum, kteri jsou taky proti ockovani. Jejich nazor je takovy, ze ockovani je prospesne, ale ne vzdy a pro kazdeho. To treba ale lekari maminkam nikdy nereknou. Muj nazor je takovy, ze by mel mit clovek vsechny pristupne informace, aby se mohl kvalifikovane rozhodnout. Mam ale takovy pocit, ze v Cesku se tlaci na pilu ve smeru ockovat a zduvodnuje se to tim, kolik deti se tim zachrani a uchrani. Jenze doktori jsou bohuzel sami naockovani lekarskyma firmama a tem jde s prominutim jen o penize. Tak je to bohuzel vsude.
O tech informacich.......nikde se nepise kolik procent risku je, ze oslabene dite muze po nekterych vakcinach skoncit jako autista. Nikde se nepise, ze vakciny Calmet (proti TBC) jsou napsrosto neucinne proti novemu druhu tubery sirici se z Ruska. Nechci propagovat myslenku neockovat, ale clovek se nekdy divi, kdyz se dostane k precteni lekarskych zprav z nestrannych zdroju a tam jsou veci o vakcinach, ktere vas fakt nuti se blize zamyslet.
At se kazdy rozhodne podle sveho vedeni a svedomi ![]()
Anonymni píše:
Dobrý den, chci se zeptat, najdou se mezi vámi maminky, které neočkovaly své dítě, nebo to nemají v plánu?
Jen by mě zajímalo, co vás k tomu vedlo, mám kamarádku, která se nyní rozhodla syna už neočkovat proti ničemu.
Stále přemýšlím, zatím vyhrává názor, že dám jen povinná očkování a nic víc..ale zase když už dám povinná, je celkem jedno,jestli jich pár přidám, ne..
Určitě v očkovacím průmyslu hrají i finance velkou roli..Nezlobte se, že píši jako anonym.
uff. děkuji.
nečekám odpovědi typu kdo neočkuje, riskuje život svého dítěte apod.
Všechny reakce tohoto typu jsem si již pročetla, a respektuji tyto názory.
Chci si opravdu jen v klidu popovídat,myslím,že je každého volba - neočkovat,rozhodně nechci vyvolávat žádné hádky.
Ahoj,
mám staršieho očkovaného - v neskorších termínoch a bez MMR, mladší zatiaľ neočkovaný vobec.
Nie som neočkovací fanatik, myslím, že volím vcelku kompromis. Vysvetlím: vakcína nie je vitamín, ktorý može len pomocť a neuškodiť. (Keby to tak bolo, tak do detí narvem všetko, čo sa dá…
Pretože očkovanie má svoje nežiadúce účinky, snažím sa „prekľučkovať“ tak, aby som volila cestu najmenšieho rizika.
Imunita dieťaťa dozrieva niekoľko rokov. Prvý rok života funguje dieťaťu v prvom rade nešpecifická imunita (keď je miminko choré, vyletí teplota, všetko sa to tam vymláti a za pár dní je kľud), špecifická imunita, keď je už schopné tvoriť protilátky, dozrieva až druhý a ďalší rok. Preto je podľa mňa veľmi neprirodzené stimulovať v prvom roku imunitu protilátkovú, keď to pre dieťa nie je prirodzené. To je moja prvá výhrada proti očko kalendáru.
Druhá výhrada - kým sa dieťaťu nevyvinie imunita (aspoň do 3 rokov), nie je možné špeciálnym vyšetrením určiť, či je vobec imunitne v poriadku, a či mu teda očkovaním skor neuškodím - preto u mladšieho čakáme do 3 rokov, vyšetríme imunitu a uvidíme, či vobec a čo budeme očkovať.
Tretia výhrada - očkovanie má nežiadúce účinky, a to nielen tie krátkodobé, ktoré sú písané v príbalovom letáčku, ale aj dlhodobé, o ktorých sa veľmi nehovorí, ale jednoznačne dokázané sú. Tak nejak dúfam, že riziko práve týchto než. účinkov bude s vekom očkovaného klesať - imunita sa s očkovaním, ktoré je vo svojej podstate neprirodzené, snáď u starších detí lepšie vysporiada.
Štvrtá výhrada - je skutočne nutné očkovať proti všetkému, čo je momentálne povinné, ale pritom to nie je pre deti nebezpečné, prípadne nemajú možnosť sa s danou chorobou stretnúť?
Nehovorím, že nemáte očkovať, ani nehovorím, že kto očkuje podľa kalendára, zbytočne riskuje. Očkovanie účinné je, má ale svoje limity a obmedzenia. Pre niekoho je pravdepodobnosť, že sa nakazí dávivým kašľom hrozivejšia než pre iného, pre ktorého je zas vačšou hrozbou to, čo mu s dieťaťom daná vakcína urobí.
Rada si na túto tému pokecám, pokiaľ nebudem musieť reagovať na útoky o hlúposti…
Gabika
čekám svoje první dítě v prosinci a rozhodla jsem se, že budu očkování co nejvíc oddalovat. přijde mi na hlavu, aby něco takovýho prali hned do 4denního miminka. mám trochu pocit, že ta doporučení, kdy očkovat, jsou trochu zastaralá, a pak samozřejmě tlak výrobců vakcín…
moje sestra k tomu přistupuje stejně a je doktorka, takže myslím, že alespoň trochu tomu rozumí ![]()
Já jenom, drobnou poznámku, tím že nenecháme naše děti očkovat, tak taky riskujeme to, že nemoci, které jsou třeba už částečně v ČR eradikované (očkuje se proti nim a ustupují - viz třeba spalničky) se rozšíří, navíc mají možnost mutace a ohrozí i populaci naočkovaných. Jsem mikrobiolog a imunolog a opravdu vidím v očkování smysl a šanci
Lucie