Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak já mám úplně jiný názor, raději očkovat, když je ta možnost. Dcera má 13 měs, má za sebou 4 dávky hexavakcíny + 2 dávky prevenaru. Naštěstí všechno snášela velmi dobře, bez teplot atd. Když je ta možnost, raději budu nemocem předcházet.
Přiznám se,že tomu moc nerozumím?Jaký je důvod děti očkovat,to chápu,ale jaký je neočkovat?Potřebovala bych to asi trochu vysvětlit ![]()
Taky radši očkovat ![]()
Dcera měla před pěti lety černý kašel a kdybych tehdy věděla, že se to dá očkovat, tak bych neváhala. Málem ji to stálo život ![]()
Taky neteř měla loni pneumokoka.
Tak nějak nechápu ten odpor některých vůči očkování. Neříkám očkovat např.na břišní tyfus, pokud se z ČR člověk nehne apod., ale pokud se může předejít nemocem, které reálně člověku hrozí, tak proč to neudělat. Než pak litovat… Když tu ta možnost je, tak proč toho nevyužít. Je to sice o penězích (ve smyslu „něco to holt stojí a někomu holt platím“), ale myslím si, že zdraví a vzdělání jsou 2 nejlepší životní investice.
Jsem homeopatka a homeopaté jsou proti očkovaní. Nicméně já mám děti obě naočkované a kdybych se opět rozhodovala, tak je dám znova naočkovat, ale později (pak je ale problém s jejich přijetim do školky).
Důvodem, proč může být očkování pro oslabený dětský organismus tak nebezpečné je, že tělo najednou napadnou miliardy mrtvých, nebo ne zcela mrtvých (ale takzvaně utlumených), mikrobů. Zároveň do těla vstoupí určité množství cizích proteinů z roztoku vakcíny a antitoxiny z kultury. Obranný systém pak musí v krátké době zorganizovat vyloučení všech těchto produktů. To může být pro malé dítě nebo pro kojence příliš těžký úkol, což má pak devastující účinek na jeho zdraví. Následky očkování se mohou objevit doslova kdekoli v těle, zejména v části, která je pro daného člověka nejslabší. Zdraví jedinci se s vakcínou vyrovnají bez následků, ale právě u slabých a mladých vyvolávají vakcíny nejhorší reakci.
Moje dcera např. prodělala po každém očkování zánět průdušek. Ačkoliv to „jakoby“ nesouviselo s očkováním, tak já věřím, že to byl ten spouštěč nemoci..
bubina
Kdyby to šlo bez rizik vedlejších účinků, tak by to lékaři jistě dělali. V současné době je to takto, třeba v budoucnu bude medicína úplně bezkomplikační. Kdo ví. Člověk tedy musí brát to, co je, a tak, jak to je, a tudíž pokud si mám vybrat mezi zánětem průdušek nebo pneumokokem/otravou krve… (přičemž samozřejmě netvrdím, že zánět průdušek je brnkačka), tak volím menší zlo. Opravdu mi to přijde jako zbytečný risk. Pokud existuje vakcína, která by eliminovala reálně hrozící nebezpečí, tak proč toho nevyužít, když mohu. Nemusí se stát nikdy nic závažného, ale taky třeba zrovna jo. Nehodlám riskovat. Toť můj názor.
Ano, je to přesně tak, jak píše Bubina, myslela jsem tím zásah do organismu a taky ta imunita..
Své dítě stále kojím a již mělo 3× ATB, napadla mě i souvislost s očkováním, ale přiznávám - NEMUSÍ TO TAK BÝT ale může.
Už to, že píchají v porodnici malá miminka..příště jej asi naočkovat nedám a nějakou dobu s tím počkám.
Ad Pneumokok - vždyť je to americká vakcína, působící ze sta proti pár druhům u nás, má se vyvíjet Evropská, ale je to asi ještě na dlouho.
Hodně maminek tohle neví a vidí reklamu, kde je srdcervoucí příběh a běží naočkovat, tím samozřejmě nenapadám žádnou z vás, ale setkala jsem se s tím..
Ame: můžeš rozvést proč právě tyto dvě bys nenaočkovala?
A ještě k mé kamarádce - jsou s manželem věřící (ne ve smyslu církev nebo sekta) a věří, že když na to nebudou myslet - že dítě něco dostane, tak ho uchrání. Věří tomu.
Pneumokok
http://www.lidovky.cz/…n_noviny.asp?…
a o očkování
http://www.osud.cz/cs/clanek.php?…
Minimálně je to zajímavé..
Anonymni píše:
Dobrý den, chci se zeptat, najdou se mezi vámi maminky, které neočkovaly své dítě, nebo to nemají v plánu?
Jen by mě zajímalo, co vás k tomu vedlo, mám kamarádku, která se nyní rozhodla syna už neočkovat proti ničemu.
Stále přemýšlím, zatím vyhrává názor, že dám jen povinná očkování a nic víc..ale zase když už dám povinná, je celkem jedno,jestli jich pár přidám, ne..
Určitě v očkovacím průmyslu hrají i finance velkou roli..Nezlobte se, že píši jako anonym.
uff. děkuji.
nečekám odpovědi typu kdo neočkuje, riskuje život svého dítěte apod.
Všechny reakce tohoto typu jsem si již pročetla, a respektuji tyto názory.
Chci si opravdu jen v klidu popovídat,myslím,že je každého volba - neočkovat,rozhodně nechci vyvolávat žádné hádky.
Na tohle je tu odborník Gabika, myslím, že si o tom zjišťovala mnohé. A ač je neočkovač, dá se s ní rozumně dikutovat. Za sebe říkám, že jsem očkovač
V mé rodině pomřela spousta (fakt většina, dneska by žili…) sourozenců mých prarodičů na (z dnešního pohledu) banality - a tak nějak podvědomě považuji očkování za velmi prospěšnou věc. Ovšem ráda si počtu i názory z druhé strany.
L.
My sme sa vratili do Ciech zo zahranicia pre mesiacom, dcera 29 mesacna sa narodila v Britanii, a potom sme zili v Slovinsku, takze ma ockovania zatial podla roznych ockovacich kalendarov. Kazdopadne nema TBC (v Britanii sa neockuje), ma len pentavakcinu a nie hexa.
Este sme sa v Cechach neregistrovali u doktorky, predpokladam,ze povinne ockovania budeme musiet doockovat podla ceskeho kalendara, ale nic ineho jej davat nebudem. Ani to TBC, mozno neskor.
Myslim, ze v Britania i Slovinsko su krajiny na vysokej urovni a deti tam neumieraju viac ako u nas, i ked maju povinnych ockovani menej, prip. sa ockuje postupne a neskor v skolskom veku.
m.
Tak já jsem jednoznačně pro očkování. Janinka už má dvě dávky prevenaru a všechna povinná očkování. Starší syn měl neustále záněty uší způsobené pneumokoky a má 4 operace a kochleární implantát. Pokud je trochu naděje, že od toho uchráním Janinu, tak proč ne. Člověk utratí víc za blbosti než za dobré a prospěšné věci.
Jsem jednoznačně pro očkování, otázkou je, zda-li je český očkovací kalendář řekněme „tolerovatelný“.
Shrnuji: očkovat určitě ano, ale prioritně proti tomu, co hrozí a pak až proti tomu, co nehrozí. Očkovat v přijatelném věku.
Dobrý den, chci se zeptat, najdou se mezi vámi maminky, které neočkovaly své dítě, nebo to nemají v plánu?
Jen by mě zajímalo, co vás k tomu vedlo, mám kamarádku, která se nyní rozhodla syna už neočkovat proti ničemu.
Stále přemýšlím, zatím vyhrává názor, že dám jen povinná očkování a nic víc..ale zase když už dám povinná, je celkem jedno,jestli jich pár přidám, ne..
Určitě v očkovacím průmyslu hrají i finance velkou roli..
Nezlobte se, že píši jako anonym.
nečekám odpovědi typu kdo neočkuje, riskuje život svého dítěte apod.
Všechny reakce tohoto typu jsem si již pročetla, a respektuji tyto názory.
Chci si opravdu jen v klidu popovídat,myslím,že je každého volba - neočkovat,rozhodně nechci vyvolávat žádné hádky.
uff. děkuji.