Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zulok: tak zrovna včera jsem četla v Meduňce, že aby mohlo klíště nakazit, musí nejdřív nasát nějakou krev a až pak k tomu může dojít. Takže opět - když klíště vytáhnu záhy, není riziko tak velké.
Lasicka píše:
zulok: tak zrovna včera jsem četla v Meduňce, že aby mohlo klíště nakazit, musí nejdřív nasát nějakou krev a až pak k tomu může dojít. Takže opět - když klíště vytáhnu záhy, není riziko tak velké.
dakujeeem za infoo ![]()
Tak píšu znova..máme tento týden jít na očkování Priorixem, dítě budu muset dá ve 3 letech do školky, takže musím mít potvrzení, že je doočkovaný.
Chci se zeptat - musí mít před nástupem oba vpichy? Že bych to ještě o půl roku posunula..
Bohužel jsem již nepřišla na možnost, jak neočkovat
Budu vděčna za každou radu..
Ahoj,zběžně jsem pročetla tuto diskusi.
Lia,mám známé které chodí do školky,i když nejsou doočkovaný,mají napsáno,rozočkováno a to by školce mělo stačit.
Jinak spousta zajímavých informací o očkování-neočkování najdete na www.rozalio.cz . Pro ty co zajímá téma jak neočkovat(nebo jste na pochybách),je možnost se nechat přiřadit do konference,kde se probírá spousta zajímavých věcí.
Ahojky tak teda můj názor na očkování je takový,že povinné očkování ano,ale matka by si sama měla rozhodnout kdy,což v dnešní společnosti není až tak moc reálné boužel.Například my teď byli očkováni proti spalničkám (povinně)tou klasickou vakcínou ne tou s těma planýma neštovicema a přestože jsem žádala o posunut,tak my nebylo vyhověno,protože by se jim prý narušil celý očkovací kalendář a toto očkování je povinné,budiž v ČR s tím člověk asi moc nenadělá asi bych nechtěla,aby moje dítko nebylo očkované vůbec,ale je pravda,že žádné další než povinné očkování nemáme a nemáme ani v plánu ho dávat i tak si myslím,že je toho až až.Krásně to napsala Davmi s tím pneumokokem.
Očkování proti pneumokoku a meningokoku je pouze úžasný tah fakrmaceutických firem na starostlivé matky.
Dobrý den,
narážím na Vaše příspěvky o neopodstatněnosti očkování proti pneumokokům.
Toto očkování není ve většině případů určeno primárně na ochranu zánětů středouší. Jde zejména o ochranu proti tzv. invazivním pneumokokovým nemocem, což jsou meningitidy (záněty mozkových blan), sepse (otrava krve) a komplikované zápaly plic. Všechny tyto nemoci jsou velmi vážné, v některých případech lze prvotní příznaky snadno zaměnit s běžnou virózou, ale jakékoliv zpoždění léčby může mít katastrofální důsledky - v případě mého syna šlo o trvalé poškození sluchu, ale víme bohužel i o úmrtích dětí, které byly předtím úplně zdravé…
Dnes už bohužel nejsem jediná, kdo tvrdí, že kdyby o očkování věděl, neváhal by…
Tolik názor z druhé strany.
Hodně zdraví všem přeje
K. Kalovská
chci ještě reagovat na očko proti pneumokokům: rozhodně bych neočkovala své dítě proti něčemu, co způsobuje "jen " záněty středouší, pokud by na ně netrpělo.. očkovali jsme, ale z naprosto jiného důvodu. jako ochranu proti invazivním pneumokokovým onemocněním. toto očkování má největší význam u dětí DO 2 let věku. očkovali jsme jak nejřívě jsme mohli a udělala bych to znovu. je pravda, že názory lékařů na toto očko se různí, ale já věřím tomu svému, co mám doma.
meningokoka budeme očkovat, až se Vojta dostane do rizikové skupiny, takže kolem 10roku. FSME vůbec. není to prý moc košer očkování, u většího procenta dospělých jedinců bylo dle informací z jedné velké pražské neurologie s největší pravděpodobností spouštěčem RS…
další, co nechápu očkování proti „dětským“ nemocem. spalničky ano, ale proč očkovat zarděnky u kluků a příušnice u holek a malých kluků?? a proč v 15měsících?? (když je to mmj. nejčasnější termím očkování dle příbalových letáků obou u nás používaných vakcín - a ptám se - jak by tohle proboha narušilo očkovací kalendář??????????)
popravdě, nechápe to ani můj muž, který není zrovna úplný laik. nicméně, očkovali jsme první dávku, pohlídala jsem si aby byl max zdravý, takže v 17m. druhou ještě nemáme, odmítla jsem očkování v době chřipek…
Lia - myslím, že stačí první dávka. moje neteř šla do školky v 5 letech s jednou dávkou…
u nas sa preockovava MMR v 11 rokoch…prvu davku mal po 15.mesiaci…a to bolo priorixom..cudne , ze u vas sa preockovava tak skoro a este sa na tom tak baziruje..
zulok píše:
u nas sa preockovava MMR v 11 rokoch…prvu davku mal po 15.mesiaci…a to bolo priorixom..cudne , ze u vas sa preockovava tak skoro a este sa na tom tak baziruje..
už se o tom mluví a i vzhledem k tomu, že horní hranice pro přeočkování není stanovena, někde už se na tom s pediatrem domluvit dá
Mmch chodíme na alergo a doktor sám mi řekl, že svojí dceru MMR naočkovanou nemá a že v daném věku (necelé 2roky moje dcera) to vidí jako zbytečnost. Stejně tak, jako podle něj pro holku je důležitá před pubertou jedna složka a pro kluky jiná, ostatní je jeho slovy zbytečné.
Z lékařské strany máme doporučeno odklad ještě o 6m, jinak mi doporučit odklad (podložen lékařsky) nemůže, dál je to případně na nás. Teprv budem doočkovávat 4 dávku obrny a i to se odloží vzhledem k tomu, že mam zrovna dítě opět v chronické fázi nemocnosti :grr:
Jinak souhlas s názorem, že extremismus na obou stranách neni dobrej a taky si myslim, že je důležité mít srovnáno, proč něco chci nebo nechci (a ne jen podlehnout „trendu doby“). Starší dcera potíže neměla, neřešila jsem. Je možné, že akt. co se nám rýsuje, klidně může být popohnáno očkem. Mladší potíže měla, řešila jsem.
Dokonce to chtěla řešit hygiena, ale fakt nešlo o to, že nechci naočkovat vůbec, ale znám své dítě, znám průběh jejích nemocí a fakt nenecham naočkovat nezdravé dítě.
Anonymni píše:
Jsem jednoznačně pro očkování, otázkou je, zda-li je český očkovací kalendář řekněme „tolerovatelný“.Shrnuji: očkovat určitě ano, ale prioritně proti tomu, co hrozí a pak až proti tomu, co nehrozí. Očkovat v přijatelném věku.
- očkují se čerstvě narozené děti, to tu TBC nejde odložit na později, když na západě se neočkuje vůbec? Samozřejmě by to šlo, ale takto je to pohodlnější…
- hexavakcína - není náhodou toho trochu moc v očkování, které začíná už ve třetím měsíci?
- zarděnky, spalničky, příušnice - taky hrozně brzy, vždyť se tím dneska snad ani nakazit nedá, zato to očkování dá dětem pěkně zabrat, je to živá vakcína…
- je třeba očkovat žloutenku typu B miminům? Jediné riziko je píchunutí injekční stříkačkou (a od kdy se chodí na písek, od 3 měsíců???), navíc nikdo neví, jestli to očkování vydrží do puberty, kdy ty děti řekněme ohrožené být mohou,
- daleko snadněji se u dětí chytne žloutenka typu A, ale proti té se neočkuje (vím, že ta vakcína je trochu dražší),
- následky meningokokových infekcí bývají děsivé, byť je to málo časté onemocnění, ale toto očkování mi v kalendáři dosti chybí, v mnoha západních zemích (např. Belgie) je standardem,
- pneumokoka nemám v hlavě dořešeného, ale nějak se mi nezdá to tvrzení, že je to americká vakcína pro americkou populaci - v příalvém letáku stojí, že výrobce je z Velké Británie, ale je tam, že je to „výrobce odpovědný za propouštění šarží“, takže jestli víte více, dejte vědět,
- navíc se zapomíná na vakcínu Pneumo 23, stojí 550 Kč, chrání proti 23 typům a je tuším od pěti let, zato ten slavný Prevenar vyjde na 8000 Kč, začne-li se spolu s hexavakcínou a to mi přijde už fakt děsná kombinace, u které se ví, že má více nežádoucích účinků, ale přesto se hojně doporučuje…
- očkování živou vakcínou proti obrně považuji za zvěrstvo, naštěstí brzy skončí,
- dále mi chybí očkování proti klíšťové encefalitidě (a nestačí mi tvrzení, že má u dětí mírný průběh, mnohdy nemá, opět na západě (např. Rakousko) povinné očkování.
tak s tím fakt souhlasím do puntíku,já osobně teď hodně přemýšlím jestli očkovat všechno co říkají,dcerka zatím nemá jediné povinné očkování jelikož nám to nehojení po TBC nedovoluje,tak nevím proč to očkují tak brzy,podle mně ty reakce jsou tím.