Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jsem si přečetla, že Prevenar zavedou už příští rok nebo v roce 2010… Zdá se mi, že tím víme stejně jako předtím, zkrátka buď bude hrazený, nebo ne ![]()
I když jsme to dětem zaplatili, určitě jsem pro zavedení vakcíny mezi plošné očkování (viz starší příspěvky), jen mi přijde, že by ho tedy neměli slibovat, když to pořád není jisté…
Gábiko, a jak si to věděla Ty už takhle předem?
Jak zjistím od kdy bude plně hrazený? ![]()
Nevím jestli mám nechat očkovat teď a nebo počkat do ledna.
Hm, to teda babo raď. Ale vzhledem k věku Tvého malého bych už moc nečekala. Řekla bych, že teď je docela rizikové období, chodíte víc mezi děti, hřiště apod., navíc na podzim řádí vždycky hodně chorob…
Po 2. roce už zase mají děti vyvinutější imunitní systém, takže nutnost očkování klesá…
Být Tebou bych se zkusila obrátit na pojišťovnu, kolik Ti přispěje, jestli by se třeba hrazení týkalo dalších dávek, ať aspoň neplatíte obě dávky…
Zítra jdu k mudr. tak se poptám, teď stejně bude aktuálnější vakcína na žloutenku, aspoň u nás v Praze.
No, vzhledem k věku Adámka bych ani neřekla. Ale uvidíš, co Ti řekne.
Já dala pneumokoka oběma dětem (dceři až ve 3,5, předtím jsem to nevěděla) a vloni koncem roku jsem jí nechala píchnout žloutenku, protože jezdíme hodně MHD a ona má pořád ruce v puse (to je hrůza, dohání mě to k šílenství a dělá to už skoro rok…). Synovi je rok a tři čtvrtě a ještě nemá dodělané povinné očkování (chybí mu Priorix, Prevenar dostal v 8 měsících). Takže tam ještě počkáme. Taky mi začíná v metru ohmatávat kde co, tak bych ho časem chtěla naočkovat, do té doby musím víc hlídat, umývat ručičky a snažit se dávat kočár dál od tyčí
Žloutenka by na rozdíl od mnoha invazivních pneumokokových onemocnění měla projít bez následků, ale manžel má problémy s játry, takže jsme rizikoví z hlediska následků. Jinak bych o ní ale pro malého zatím neuvažovala, dokud nepůjde do školky nebo školy.
Také jezdíme MHD a tyče
jsou moje noční můra, malý šahá na všechno, stejně se bojím nákupních košíků
. Zatím nemocný nebyl, chceme začít chodit do MC, riziko bude větší. Prevenar určitě dám buď teď a nebo v lednu. Příjemnější je za něj neplatit, zatím nemám jistotu, že v lednu bude zdarma. Žloutenku jsem neplánovala, ale je o ní moc slyšet a my se v oblasti výskytu pohybujem hodně často, začínám se bát.
Díky za info ještě vše zvázím.
Jestli bude Prevenar hrazený od příštího roku bude se to vztahovat pouze na nově narozené děti. Máme smůlu.
Stejně do něho půjdem co nejdříve. Mudr. nám vzhledem k epidemii doporučila teď naočkovat raději žloutenku. Ještě sehnat vakcínu......... ![]()
…to jsem si právě myslela, že se to bude vztahovat jen na očkovací schéma úplných prťousků..... ale každopádně, tam je to největší finanční zátěž a asi opravdu nejvíce ochrany… já jsem nechala synka až po roce, takže to bylo 2×1850… navíc jsme ale měli mezi dávkami pneumokoka ve výtěru…ale bylo nám potvrzeno, že je dobře, že má alespoň tu jednu dávku, že lépe zabírají antibiotika, po uzdravení dostal druhou dávku a kontrolní výtěry pak už byly bez pneumokoka … sousedky chlapeček očkovaný není a už měl na pneumokoka několikery atb…
Ahoj holky,
určitě se to bude vztahovat až na děti narozené ve stanoveném termínu, tedy nejdříve 2009…
Navarko, to je zajímavé, že to nebude povinné, pouze plošné… Možná je to tak dobře, podle mě by to mělo být i povinné, ale takhle se to aspoň třeba dříve schválí, žádní očkovací odpůrci tomu nebudou házet klacky pod nohy a maminky, které chtějí své děti chránit, budou mít tu příležitost, aniž by je to stálo myland (zvlášť jestli jim krouhli rodičák, jako mně…
.
Stejně nechápu, proč se v tom více neangažovaly pojišťovny, když v důsledku finančně ušetří nejvíc právě ony… Jakoby jim chybělo kapitalistické myšlení ![]()
…asi je k těm jednáním z tohoto jednoduchého důvodu nikdo nepozval
ale ta plošnost je celkem fajn i tak… hodně mamin to u úplných prťousků řeší kvůli financím (viz mnoho diskusí, které jsme tu viděli)… já rodím v prosinci… nás se to nedotkne i kdyby to schválili od 2009 ![]()
Tak jsem se dočetla na ČTK, že jestli to schválí parlament, tak od ledna se bude Prevenarem očkovat plošně (ale ne povinně). Parlament to musí schválit proto, že to budou platit pojišťovny, ne stát, jak to bylo dřív (a to je docela rozumná/logická změna, ale docela velká, tak uvidíme, jestli to projde).
Nebylo tam ale, jestli to bude až pro děti narozené v roce 2009, nebo pro všechny děti do 2 let věku, jako je to třeba na Slovensku nebo v Maďarsku… Ale i tak mi to přijde docela pozitivní, pro rodiče to je velká finanční zátěž a pojišťovny tím přece nakonec ušetří nejvíc, tak proč by to neměly platit, ne? ![]()
…jak jsem se dneska doslechla, tak by to mělo být pro novorozence, ale i pro ty narozené od října 2008, kterým v lednu 2009 budou potřebné 3 měsíce zahájit 4-dávkové schéma…tedy alespoň tak jsem to pochopila…
ten prevener je zdarma jen pro deti co se narodili v srpnu 2009 a dale.jinak kdo je narozeny drive nez v srpnu tak si to musi hradit sam,ja treba mam malou narozenou 29 cervence takze se to uz na nas nevztahuje.coz je skoda ale i tak ty penize objetuji,protoze jsme uz jednou byly pichat ouska takze to pro nas prej bude moc dobre.tak hodne stesti maminky.Jarka ![]()