Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám 10 měsíců starou dceru. Když jí nechávám odříhnout po jídle, nebo i jindy když si hrajem, sedím na křesle a ona mi klečí čelem ke mně na břiše. Občas, protože moc ještě jiný chování neumí mě začne plácat po obličeji. Občas mi vlepí docela facku
. Nebo škube za vlasy. Říkala jsem si, že je možná docela na čase začít jí učit, že by to neměla dělat. Když jí vezmu za ručičku a řeknu jí, nijak zle ale pevně, „nebacej“ zpravidla začne plakat. Pustím jí, pohladím jí a řeknu „udělej malá“. A docela furt dokola jak magor. A je to na nic. Teď ale nějak netuším jestli to má u takhle malýho dítěte vůbec smysl? Jestli raději neodvést její pozornost někam jinam aby mě nemlátila, lépe řečeno, aby si to nezvykala protože fakt doma nechci mít spratka co nás bude bít
. Co myslíte, od kdy dítě dokáže začít chápat že nemá bacat ale dělat malá? ![]()
Spíš bych říkala: Au, to bolí/ mámu to bolí nebo převedla pozornost jinam. Vše, co začíná záporem (nebacej, nelez tam, nedělej to ap.) na mě působí špatně a v kůži dítěte bych to zrovna chtěla zkusit. Kdy to začne chápat nevím, asi záleží na konkrétním dítěti ![]()
@Vis3nn4 myslim, ze je na to jeste mala. Ale opakovanim nic nezkazis. Nas 8m fraja zas dnes chtel okouzlovat dvouletacku, tak ji laskyplne dloubal ocicka ![]()
Já nechala řvát
Nebo jsem odešla, aby mě nemohlo plácat dál a pokud dítě řvalo, tak mi to přišlo adekvátní.
Ale teda zaujalo mě dávání odříhnout v 10m
To už si snad dítě krkne bez pomoci, ne? ![]()
@Bibi239 To odříhnutí mě taky praštilo do očí. Mladší už v té době běhal s flaškou po baráku ![]()
@Vis3nn4 nevím, co znamená „udělej malá“. Dala bych jí prostě najevo, že tě to bolí a že nechceš, aby to dělala. Případně někdy jí to můžeš zkusit vrátit (třeba štípanec). Brzy určitě není. Neodváděla bych pozornost hned jinam, ať se klidně chvilku vztekne, ale ani bych ten „konflikt“ zbytečně neprodlužovala. Chvilku trvá, než pochopí, že tě musí respektovat a než ty si najdeš správnou cestu. Nemůžeš čekat výsledky při prvním napomenutí.
Já jsem syna začala usměrňovat, když začal lézt. Měl volný pohyb a pomalu se učil, ze třeba nesmí tahat za lanka od žaluzií a tak.
Moc to ještě nechápe, ale i tak vytrvej, zopakuj rázně NE a ukaž jak ANO a pak odveď pozornost jinam, opakovat to samé 10× za sebou nemá smysl téměř nikdy, natož u tak malého dítěte ![]()
Vídíš, to mě nenapadlo
člověk jede ve starých zvycích, spíš jde o to, že jí pak pokládám na zem aby lezla a jak je v poloze na 4řech, občas si ublinkne, ne vždy si hned krkne sama. Tak abych jí chvilku měla ve vzpřímený poloze asi spíš…
Syn nás nemlátil, občas to zkusí až teď, v roce a půl. Převedeme to do srandy, začneme na něj dělat ksichty, kterým se směje nebo ho zlochtáme.
Ja rikam au au, maminku to boli, zacne byt smutna a reknu udelej mala mala, pohladi me, ja pak pohladim ji a pohoda, jsou to deti, musi se to rikat porad dokola
@dani24687 píše:
Nas treba chape, ze to delat nema, ale dela to :-/
@Vis3nn4 nam bude za par dni rok, ale uz celkem dlouho nam taky rozumi a chape ze nesmi. Kdyz reknu durazne NE! Nesmis! Tak to vetsinou delat prestane. Stejne tak jako stuj! (Kdyz jde k televizi) poslechne. Mame TV nizko nuti ho to si kni stoupat, ale kdyz zjistim ze u nj stoji a reknu at jde doli tak jde opravdu dolu. Vi moc dobre co se po nem chce a umi i poslouchat. Sice nam bude rok ale v tech 10 mesicich uz ne! A stuj! Znal a i celkem poslouchal. Ale je fakt, ze ze zacatku taky vzdycky natahoval. Ale ted uz to nedela
Tak syn taky občas bouchne, ale je to fakt vyjímka, od malička ho učíme hladit a to chápe a umí to takže nás spíš pohladí
jinak neustále všechno opakujeme a opakujeme jinak takhle malé dítě asi nic nenaučíš
a s tím říháním jsem se taky zarazila syn si říhne v pohodě sám
Chytnu za ruku, řeknu au to bolí, musíš udělat malá a synovou dlaní si zlehla prejedu po tváři, aby chápal co po něm chci. Synovi je rok, velice rychle pochopil co po něm chci, akorát ještě nemá tolik citu ![]()