Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem. Máme doma 4 letého kluka a roční dceru. Od narození dcerky začal dříve pohodový kluk dělat scény a to takové, že chce dělat vše jen s pomocí maminky, najednou nic neumí a musím mu u všeho asistovat…je schopný se klidně počůrat, když mu nepomůžu sundat kalhoty a držet ho. Nikdo jiný mu pomoct nesmí. Má klidně i 20 minutový záchvat až se z toho dusí, ale dokud nepomohu, tak nepřestane. Je od narození až do ted pořád jen se mnou, možnost hlídání není, protože bydlíme s manželovo rodiči v jednom baráku a tam jde tak max na hodinu a zase za mnou…nikdy nebyl sám bez maminky krom 4 dnů, co jsem byla v porodnici, ale to byl ještě pohodovej klučík. Až s donesením miminka domu začal strhávat pozornost na sebe a nic neumět
Dnes mi manželovo matka po včerejším záchvatu syna, že nechce od ní vyndat z vany a utřít, že jen od maminky řekla, že nad ním večer přemýšlela a dospěla k závěru, že je prostě rozmazlený
Já si to nemyslím, protože nic nedostává jen tak bez zásluhy, nic si u mě nevyřve a musí poslouchat. Máte někdo podobnou zkušenost a je to opravdu rozmazlenost nebo jen následek toho, že on mě měl pořád jen pro sebe a ted se musí dělit? A může se to změnit po nástupu do školky a částečného se odpoutání od maminky? Moc děkuji za každý komentář.
@asiris : Sice nemám dvě děti, ale podle mě to není rozmazlenost, ale prostě „žárlivost“, že už tě nemá jen pro sebe…
Já si myslím, že není rozmazlený, jen na malou žárlí. Zkus malou dát na chvíli tatínkovi, nebo tchýni a věnuj se jenom jemu.
Žárlí.
Před tím tě měl jen pro sebe a najednou se musí dělit.
Neni rozmazleny, ale zarli na sourozence. Chce to snim travit vic casu, vice se spolu mazlit, hrat si a ono si to sedne ![]()
Je to pochopitelné, měl tě 3 roky jenom pro „sebe“. Trávil s tebou čas ty si se věnovala jemu. Teď přišel „vetřelec“ a maminku mu vzal:-), nechce se mu dělit. Tak si logicky vyvodil, že když se bude chovat jako mimi, bude tě mít zase zpět:-). Chce to najít si společný čas který budete trávit spolu jenom vy dva, bez dcerky a nejlépe pravidelně.
@asiris
Není rozmazlený, ale žárlivý. Asi bych ale vymezila mantinely, protože pak budeš skákat jenom kolem něho a mimčo půjde stranou. Ale samozřejmě se mu věnuj. Vlastně proč nikdy nebyl hlídanej a udělala si z něj takovýho malýho závisláčka?
@asiris píše:
Ahoj všem. Máme doma 4 letého kluka a roční dceru. Od narození dcerky začal dříve pohodový kluk dělat scény a to takové, že chce dělat vše jen s pomocí maminky, najednou nic neumí a musím mu u všeho asistovat…je schopný se klidně počůrat, když mu nepomůžu sundat kalhoty a držet ho. Nikdo jiný mu pomoct nesmí. Má klidně i 20 minutový záchvat až se z toho dusí, ale dokud nepomohu, tak nepřestane. Je od narození až do ted pořád jen se mnou, možnost hlídání není, protože bydlíme s manželovo rodiči v jednom baráku a tam jde tak max na hodinu a zase za mnou…nikdy nebyl sám bez maminky krom 4 dnů, co jsem byla v porodnici, ale to byl ještě pohodovej klučík. Až s donesením miminka domu začal strhávat pozornost na sebe a nic neumětDnes mi manželovo matka po včerejším záchvatu syna, že nechce od ní vyndat z vany a utřít, že jen od maminky řekla, že nad ním večer přemýšlela a dospěla k závěru, že je prostě rozmazlený
Já si to nemyslím, protože nic nedostává jen tak bez zásluhy, nic si u mě nevyřve a musí poslouchat. Máte někdo podobnou zkušenost a je to opravdu rozmazlenost nebo jen následek toho, že on mě měl pořád jen pro sebe a ted se musí dělit? A může se to změnit po nástupu do školky a částečného se odpoutání od maminky? Moc děkuji za každý komentář.
já tohle nechápu, dyť je to přece jasný, že žárlí…často se stává, že se zaqčnou děti i počůrávat a pod, chtěj aby se o ně maminka starala stejně jako o mimčo..
Jj žárlí a důležité je vymezit si čas jen a jen pro něj. Takže naplánovat čas jen pro vás dva, zlepší se to, nemá to lehký, snaž se do něho vcítit. jo a snaž se ho nějak zapojit do dění, dávej mu nenáročné úkoly, aby se cítil důležitý.
Po narození dcerky, by si o mě synek neopřel ani kolo, strašně žárlil, byly mu teda dva roky, ale myslím, že to je fuk, dělal scény a pak to zase přešlo v opak, že na něj nesměl sáhnout nikdo jiný než já, tchyně mi naznačovala, že to není normální a máme navštívit psychologa, poslala jsem ji k šípku a snažila se najít jen společné chvíle pro nás dva. Teď je to šikovný rozumný šestiletý kluk, narození třetího pak bral už statečně. Drž se časem to přejde.
Jak píší holky, už nemá mámu jen pro sebe, žárlí. Určitě se více pověnovat jemu samotnému, malá bez tebe chvilku vydrží. A pravidelně. Dělala jsem to samé jako malá, jen jinak - sebepoškozování
A to jsem o 7 let starší ![]()
To je normální žárlivost, taky tím teď procházíme. Ale docela si mě vyděsila tím, že dcerce je už rok a malého to stále nepřešlo. ![]()
@petulagabi
Já jsem říkala pořád, že určitě je to tím, že žárlí a je to pro něj těžké, ale dnes jak mi mamka řekla s tou rozmazleností, tak jsem prostě potřebovala ujistit, že to rozmazleností nebude ![]()
@Natálka26
Nikdy jsem neměla možnost ho někde někomu nechat na hlídání:( Moje mamka je rozmazlovací babička jen přes dárky, ale na hlídání nemá nervy a už po hodině jí vadilo, že se mu jako miminku musela věnovat a on to z ní bohužel cítí a být s ní sám nechce:( A manželovo rodiče by ho i hlídali, jenže, jak jsme s nima v baráku, tak ví, že tam může kdy chce, ale má maminku blízko a během chvilky je u mě, když mu něco přelítne přes nos. A jinou možnost kam ho dát nemám:(
@nestela
No nepřešlo ba naopak mi příjde, že je to ještě horší než když byla uplné miminko, ale u Vás to může být jiné ![]()