Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Obracím se na vás ve stádiu největšího zoufalství. Co mám dělat s ročním dítětem, které nebaví hračky. Největší zábava je poslední dobou honit psa a lozit na konferenční stolek, gauč, postel, prostě kamkoli vysoko.
Kolem hraček jen projde, poplácá je a neztratí s nimi ani dvě minuty. A to u nich sedím, hraji si s nimi, ukazuji je a nic. Naprosto „pod jeho úroveň“. Bohužel tak se chová k hračkám co jsou pro mimina, pro jeho věk, ale i pro tříleté děti. Prostě ho to nebere.
Takže co s ním? V létě se dá být celý den venku a chodit do dětských heren. Ale přes zimu?
Tak dcera mívá různé období kdy sedí celý den a hraje si a nebo celý den nevezme hračku do ruky a baví se tím, že leze na parapet, jídelní stůl,skříň, vytahuje nádobí…Takže to je asi normální
jo a je jí 16.měsíců…
U nás pomáhá když nějaké hračky na nějakou dobu schovám a pak je vytáhnu , jsou zase neokoukané
. Zajímají jí více než kdyby je měla každý den na očích
.
Přesně tak- normálka. Vezmi ho někam do mateřského centra, kde je hodně hraček, třeba se mu tam něco zalíbí a pak to můžeš pořídit. Anebo ho tam přihlaš na cvičení a akrobacie si tam užije, až si z toho rád sedne k autíčku
![]()
Dělám vše co píšete
Hračky schovávám, jsou pryč třeba měsíc, pak vytáhnu a nic. Beru ho do MC a ke kamarádkám a tu hračku, od které se na návštěvě nemůže odtrhnout, tak tu koupím. A doma se na to tváří stylem „co to jako má být“.
Spis by me zajimalo, co s detma cely den delate, kdyz si s hrackama nehraji? 2× denne ven se mi s nim chodit nechce, kdyz je takhle (ale stejne chodi, nekdy i 3×). Mate kazdy den nejake placene aktivity?
Nemáme, ale docela ho bavily v té době knížky, motorka (takže jezdil i doma) a mlátit s věcma ![]()
Mě kluk vyklízí a přerovnává nádobí
občas si teda chce hrát, tak třeba jezdíme autama, stavíme kostky, skládáme puzzle, tancujeme, zpíváme, většinou dopoledne mám dost práce,tak ho mám za zadkem, luxujem, otíráme prach, skládáme prádlo, vaříme.Ale on je už větší,ve věku tvého syna ho hračky vůbec nezajímali, uklízel spodní skřínku s nádobím, tahal petky, přendával kolíčky z krabičky do krabičky atd, ale vždycky jsem ho měla u zadku, takže třeba vaření byl zážitek, kdy jsem pod nohama měla nastláno ![]()
Aktivity v MC nemáme, ale už tak rok se chystám ![]()
Máme to úplně stejně (prcek 17 měsíců), s tím lezením kde tam už dal trošičku pokoj, ale na hračky ho nenalákám
Nejradši má ovládače, telefony, plastové lahve a jiné blbiny pro dospěláky
Jediné co funguje jsou knížky, zkus si s malým ukazovat, předčítat … Jinak ta zima je opravdu chvilkama na palici
už se těším, až ho vypustím na zahradu ![]()
terak píše:
Dělám vše co píšeteHračky schovávám, jsou pryč třeba měsíc, pak vytáhnu a nic. Beru ho do MC a ke kamarádkám a tu hračku, od které se na návštěvě nemůže odtrhnout, tak tu koupím. A doma se na to tváří stylem „co to jako má být“.Spis by me zajimalo, co s detma cely den delate, kdyz si s hrackama nehraji? 2× denne ven se mi s nim chodit nechce, kdyz je takhle (ale stejne chodi, nekdy i 3×). Mate kazdy den nejake placene aktivity?
Já s malým taky dopoledne uklízím, vařím, nebo pouštím cd, a malý u toho hopsá. Žádné placené aktivity ještě neprovozujem, tak se snažím mu dělat pestré dny doma. Narozdíl ode mě ho to uklízení náramně baví ![]()
pokud neprší, chodíme min. 1× denně ven, jinak by mě omylo
když jsou vylítaní, tak si potom i chvilku vydrží hrát - jako hračky jim slouží vše, co uznají za vhodné, popř. knížka či stavebnice
…měla jsem to stejné…ale postupně se zvyšujícím věkem se to mění…teď mi všude čmárá, ale jinak máme jen mobul ovladače a PC, jinak chodí a dělá éééééé…ach..éééé to je jako že se nudí, je nemocný a ven to nejde, už taky nevím co s ním dělat…a je nám 21 měs.už ani nespí přes den.. pomáhá mi schovávaná..dřevěné kostky, tabule a křídy..je to asi jen o tom to zkoušet..je to o povaze,ale určo si hrát začne..Jeto takový věk přechodu z miminka na dítě…
tak mu umožni nakoukout do linky,vytáhni hrne,misky,vařechy,najdi staré prázdné tuby od mýdel apod,atˇsi šroubuje,otvírá,zavírá platové lahve, vaří v mističkách,míchá vařechou v hrníčku,čteš s ním knížky? Ukazuješ mu,jak se obléká třeba čepice,ponožky apod? Bud´vynalézavá,mám stejně staré dítě a hračky ji nechávají chladnou. DOMA JE TOLIK JINÝCH VĚCÍ K POZNÁVÁNÍ !
![]()
Máme to samé a dcerce budou teď 3 roky-hračky jí nebaví a nebavily od miminka......jí zajímám nejvíc já
Ani hračky ani knížky, ani pohádka v televizi-nic…někdy si říkám, že nechápu, jak ten den vlastně strávíme.......Asi tě nepotěšim, ale asi to co píšou holky-chodit co nejvíc ven-a jináč nevim…venku ale taky nemůžeš být pořád…No rada prostě žádná-nejsi v tom sama…možná to co píše berry-hrnce, vařečky…to malou vlastně trochu bavilo a baví-teda jen na chvilku ![]()
Malému byl rok a mám přesně to samé. Hračky ho baví jenom chvilku ráno a nebo když u něj sedím. Jakmile poodejdu, tak hned za mnou, takže dopoledne, kdy mám dost práce, tak děláme všechno spolu. Teda já dělám a malý se okolo mě motá. Luxuju (leze za mnou, chytá vysavač), věším prádlo (vyhazuje ho ven z koše, vyndává kolíčky), vařím (míchá si lžičkou v hrníčku). Všeobecně u ničeho moc dlouho nevydrží, takže zase vymýšlím něco jiného. Dneska měl hroznou prču z toho, že jsem seděla na zemi, on se chytil mých zad a já se posouvala dopředu a on za mnou, měl mě jako interaktivní chodítko a řechtal se tomu na celé kolo
. Taky si hrajeme na schovávanou nebo řeknu, že ho chytím a on se utíká (leze) schovat. No, doufám, že hračky budou časem víc v kurzu. Nejvíc ho asi baví knížky, když mu ukazuju zvířátka a předvádím, jak dělají. Nebo když stavíme kostičky nebo si hrajeme s vkládačkou.