Nevhodnost červené řepy - dusičnany
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nebezpečná červená řepa
Ahoj maminky vyšátrala jsem na netu jeden text o nebezpečí červené řepy.Slyšeli jste o tom někdy???Myslím že hodně lidí ji mimi dává.
Text:
nevím, kdo a hlavně jak vám mohl Dr.doporučit červenou řepu od 10 měsíců. Červená řepa vůbec není vhodná pro malé děti, protože běžně obsahuje vysoké hladiny dusičnanů. Jen pro ilustraci - maximální limit v příkrmech pro kojence a malé děti (hotové příkrmy) je Evropskou Komisí stanoven na 200 mg/kg, ale červená řepa běžně obsahuje 2000 - 4000 mg/kg, tedy průměrně 15× víc. Pokud byste zrovna měli smůlu a natrefili na tu s vyšším obsahem, hrozí i akutní otrava (methemoglobinémie), která se projevuje dušením.
Pokud už z nějakého důvodu chceš řepu použít 11-timěsíčnímu dítěti, neměla by ve výsledném příkrmu nikdy činit víc než 10% objemu. Vývar z ní je lepší vylít a nepoužívat.
Bohužel, toto drtivá většina lékařů vůbec neví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Teda vůbec nechápu proč anonymně a asi by bylo vhodné uvést zdroj, když něco cituju. Já řepu do příkrmů dávala běžně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a za druhé já dávala řepu v měsíci,mudradovolila a vše v poho
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem to kdysi v nějaké knížce o zdravé výživě četla - obsahuje hodně dusitanů ostatně jako všechna zelenina, která roste pod zemí - tedy brambory, mrkev, ředkvičky… proto jsem až asi do roka a půl všechny tyto druhy kupovala v bio prodejně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ja jsem ji dneska malymu dala je nam 7 mes. na kojeni.net pisou ze se davat muze. ale koupila jsem bio repu tak snad jsem mu tim neuskodila
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já nám kupuju šťávu z červené řepy kvůli železu - doporučil mi to gynekolog, že když si dám decku denně, tak mám pokytou DDD železa… Pro mě lepší forma, protože vypít to dokážu, nesnědla bych to za nic. A dávám i malému (mnohem menší množství)… Kupuju od Alnatury, ale jak je to s dusičnanama, i když je to bio…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Slyšela a četla jsem o tom, malej řepu do roka neměl. Od roka sem tam dostane šťávu z červené řepy, ale já sama moc řepu nemusím, tak toho je fakt málo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ani nevím proč jsem to dala anonymní spíš kvůli autorovi stáhla jsem to z diskuze pro maminky kde právě kojení net dost haní (mimichodem já s tím taky řídím proto mne to překvapilo) a ptám se. Nehledě na to jsem včera vyšátrala knížku o výživě dětí ještě z faklty a opravdu to tam píšou že je to nejvíc nbezpečné hlavně kvůli její hmotnosti. Nechci šířit paniku jen mě zajímal Váš názor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych si nedělala iluze o tom, že biozelenina obsahuje zrovna menší množství dusičnanů. Jak myslíte, že se do ní dusičnany dostávaj? Jestli to chcete mít jó hlídané, tak potom krmit děti pouze ze skleniček, tam je to měřené, ale jinak není šance to zjistit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bio zaručí, že není zelenina hnojená, ale množství dusičnanů neovlivní, to oblivňuje hlavně slunce, takže se má zelenina sbírat až k večeru, nepěstovat v zimě nebo brzo na jaře ve skleníku atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
katynka: muzes sem hodit tu diskusi dost by me to zajimalo nebo mi to napis do SZ. diky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mag píše:
Bio zaručí, že není zelenina hnojená, ale množství dusičnanů neovlivní, to oblivňuje hlavně slunce, takže se má zelenina sbírat až k večeru, nepěstovat v zimě nebo brzo na jaře ve skleníku atd.
Jj, to jsem si přesně myslela, ale nebyla jsem si úplně jistá…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,já našla tohle http://www.maminkam.cz/…ch-prikrmech podle toho se to týká dětí do 6 měsíců
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Angua píše:mag píše:Jj, to jsem si přesně myslela, ale nebyla jsem si úplně jistá…
Já mám dokonce dojem, že bio hnojené být smí, ale jen "přírodními hnojivy. A i ty zkrátka dusičnany obsahjí. ![]()
S tím sluníčkem je to pravda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit