Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem, prosím o zkušenosti a reakce na tuto a podobné situace:
Jsem s dětma venku (4 a 1 rok), blíží se velký pes na volno, dnes dokonce dva. Jejich pán jde kus za nimi, žádné vodítko, žádný náhubek. Já obezřetně pacifikuju děti, staršího upozorním, že jde pes, ať dává pozor (je to „pan opatrný“, většinou přejde ke mně nebo zůstane v dostatečné vzdálenosti od zvířete, ruce u těla), mladšího beru do náručí. Chlap (lahváč v ruce) na mě přátelsky mává -jakože vše v pohodě, a míjejíc nás, neopomene sdělit: „Nebojte se, oni jsou hodní…“ ![]()
Tohle nebylo poprvé a věřím, že se Vám to stává taky často…
„On je hodný, on má rád děti..“ Jako vážně? Tyhle moje? Toho malého, co strká prstík všude
?
Taky to ve Vás vře? Jak na to reagujete? Chtěla bych říct něco trefného, aby jim došlo, že prostě jejich pes a moje děti se neznají a je možné, že ho něčím vyprovokují.. a on třeba zaútočí…A že moje děti taky nenechám chodit nablízko k cizím lidem, lézt jim do zóny…a to nekoušou a nejsou pro ně hrozba, tak jako psi pro ně. Jsem zvýšeně obezřetná, cizím psům nevěřím a vadí mi, jak to pejskaři bagatelizují, i když případů napadení je stále víc (např. nedávno od známých synovi ukousl kus ucha pes od jeho prarodičů ![]()
Pokud máte nějaké výstižné odpovědi pro pejskaře a reakce na tyto situace, sem s nimi
děkuju ![]()
No já mám malinkého psíčka, takže prostě rovnou zostra, že podle vyhlášky mají mít psa na vodítku a je mi úplně jedno, jestli je hodnej. Nesnáším to.
My si psy voláme, ale probůh pokud mu Tvoje dítě nic nedělá, čím tak psa vyprovokuje? Chápu obavy, a ano někdy jsou na místě, ale pes dítěti neukousne ucho jen tak.
A normální socializovaný pes nežere děti na potkání.
Edit naši psi si nevšímají, neotravuji, nekontaktují.
Příspěvek upraven 06.08.25 v 14:29
@Mateřídouška 7 píše: Více
Taky to nemám ráda. Chodím opatrně a na ty slova jsem docela alergická. Zatím teda opravdu žádný pes nic neudělal, jen jednou štěkal a snažil se vyjet ovčák na volno, kterého pán vedl po cyklostezce, kde si dovolili jezdit cyklisti ![]()
@Snopy123 A jak máš asi vědět, jestli ten pes je socializovaný a co je vůbec zač? Když vidím kolikrát, co za lidi má velké psy, které nezvládá, vlají za nimi na vodítku, nejsou vychovaní a já se budu spoléhat na to, že je hodnej? Nezájem, vodítko a hotovo.
To já jsem ve střehu, když se blíží chlap na volno. Vážně, a je to zapříčiněno zkušenostmi. Psi v pohodě.
Jelikož se mi před pár lety bezdůvodně zakousl cizí pes do stehna když jsme se míjeli a byl na vodítku, tak mám strach pokaždé. O to víc když jdu s dítětem. A když je pes úplně na volno, tak skoro i panikařím. ![]()
A ten pes vás nějak otravovali? Me vadi dementi kteri svoje pejsky nezvládají, takova krasotinka kterou vláčí na vodítku pitbul mi vadí. Pokud je pes v klidu, poslouchá svého pána, nikoho neohrožuje, ať si klidně bez vodítka.
@Monchichik píše: Více
Přesně a za druhé, malé dítě může udělat cokoli co toho psa vyvede z míry, lekne se…Pejskaři jsou šíleně sobečtí lidé a místo vlastní sebereflexe jsou ještě arogantní a nepříjemní. A to nemluvím o všech ho…kde buď…
Jeee to bude mela pejskari vs nepejskari ![]()
Jinak poslusne hlasim, ze mame jezevcika 90% na voditku a ikdyby ho cizi dite nakoplo nebo tahalo za ocas, tak je fakt hodnej a nic neudela, je zvyklej na deti doma a uz ho nic nerozhodi, ani cizi dite.
Btw ja jsem alergicka na nevychovany deti, co pribehnou k nasemu psovi na voditku a bez optani na nej sahaj. Budu asi rikat nahlas: trhej
![]()
@Monchichik Jo, proto píšu, že pokousat Tě může i pes na vodíku. Mě takhle pokousal jezevčík.
Nelíbil se mu náš pes, kde to majitel ještě ustál, moje lýtko už ne.
Přímo to nesnáším. Žádný pes nikomu nic neudělal… Dokud se to nestalo poprvé
A jsou případy, kdy pes napadne jen tak, nedávno usmrtil malé dítě někde v zahraničí, bylo k němu zády a ani o něm nevědělo. Zrovna nedávno jsem nešla na dětské hřiště, protože tam byl velký pes bez vodítka, bez náhubku, syn tam chtěl jít, já mu říkám, že ne, že je tam pes. Majitelka na mě zdálky, ať tam klidně jdeme, nato se jí tam pes vyčural do trávy, upozornila jsem ji a ona na mě už agresivně spustila, co se jako divím, že psi prostě čůrají ![]()
@Alušáček píše: Více
A jak by se ti líbilo, kdyby si každý svévolně jezdil na červenou a řekl ti, to nic vždy_ť já to stihnu, umím řídit, co plašíš…Je nějaká vyhláška a pravidla a každý kdo má psa by to měl respektovat a dodržovat…
Jediné co by fungovalo, by byly obrovské pokuty…radnice by si vydělaly a páníčkové těch bezpečných chudáčků, co nesnesou vodítko by si dali pozor.
@DandátkoP Jo to je další. Řítící se děti hladící, přejíždějící psy, atd…
Podotýkám, že psy při potkání voláme k sobě. Stejně jako nenecháváme nikoho kontaktmě, pokud neprojeví zájem ( a jsou lidi co si je pohladit chtějí).
Ale asi měsíc na mě řvala nějaká ženská na hřišti co mám psy uvázané u plotu. Byli venku samozřejmě, leželi a chrápali - nikoho neotravovali, byli mimo hřiště dal - a já jsem vždy na dosah - čili dítě ví, že nepůjdu na vzdálené houpačky, atd…
Mně taky nevychovaný psy vadí, protože to konci občas pruserem ( potkala jsem takhle třeba AMST - to jsem šla mezi ně a naštěstí se mi podařilo dovolat na PČR a oni rychle přijeli). Tam by naši psi při jeho stisku neměli šanci.
Serou mě majitele, kteří údajně mají hodně psy a ve chvíli kdy cenu zuby a jdou se dozvím “ to poprvé “.
No ale normální sociál bez vodítka mě nechává v klidu
Většinou je vidět, že funguje …
Příspěvek upraven 06.08.25 v 14:39