Nebojte, on nic neudělá! Aneb pes na volno a laxní páníček

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6626
6.8.25 15:07
@Petr-33 píše: Více

Takže jednou tvrdíš, že je vycvičený a hned na to, že občas neposlouchá. :roll:
Tak přesně tohle je ta nejrychlejší cesta k průšvihu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
6.8.25 15:10

@Petr-33 to je ale v pohodě, protože ho máte pod kontrolou, ale bohužel spousta pejskařů je nezodpovědných a jejich psi nevychovaní. Náš pes taky poslouchá, akorát je lovecký, tak má občas tendence jít po stopě. :oD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.8.25 15:12
@Jiřina a píše: Více

Ani na louce nemá být na volno! V trávě a keřích má zvěř mláďata. Stačí, aby je pes očuchal a už se k nim matka nevrátí. Kolik mláďat pošlých hladem má ten tvůj pes na svědomí? Zajíčci a koroptví hnízda nejsou v trávě vidět. Tohle je hrozně bezohledný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.8.25 15:12
@Janli píše: Více

Není špatné psa naučit chodit na volno vedle nohy. Jenže pes to nebude dělat sám od sebe, musí se to naučit. Pes není dítě, kterému se nějak vysvětlí, že se něco nesmí. Naučit psa chodit na volno u nohy a aby neodbíhal, se dá jedině tak, že má dobře zvládnutý povel přivolání a povel „k noze“. Pak se může začít chodit se psem na volno a stále se prohlubluje povel přivolání a povel „k noze“. Psovod pozoruje psa například při míjení s ostatními psy nebo lidmi a v případě potřeby ho usměrní zatažením za srst, obojek,… U menších plemen je to horší, protože se k nim musí člověk víc ohnout :D Po usměrnění je potřeba psa pochválit, dát odměnu,… Tento způsob výcviku zabere poměrně dost času, protože někdy na procházce nepotkáš potřebné stimuly, které by psa od nohy mohly odlákat.
Vycvičil jsem si takhle psa, který se od nohy nehnul, ba ani neotočil hlavu, i když po něm vyjížděl jiný pes. Zažil jsem dost sitaucí, kdy se mě ostatní lidé se psy ptali, jak je možné, že pes prostě ignoruje ostatní psy a drží se neustále u nohy. A přitom nebyl na vodítku. Je to jen o cvičení, o věnování se psovi, odměňování,… Akorát to stojí spoustu času.
Když měl náhodou povel volno a odběhl ode mě dál a viděl, že jde někdo proti nám, automaticky se vracel a šel sám od sebe vedle nohy. Tak silně měl tyhle situace zakódované. Nikdy jsem ho netrestal, ale naopak jsem se snažil o to, abych ho motivoval v dané situaci k požadovanému chování. Byl z něj neuvěřitelný parťák, na kterého jsem se mohl v každé situaci spolehnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.8.25 15:14

Ahoj, úplně tě chápu a nesnáším to. Mám hrozný strach z psů potom co mi kamarádky pes prokousl ruku a taky jsem chvilku předtím slyšela ať se nebojím, že je hodný. Takže vždycky odpovím něco ve stylu, že já tak hodná nebudu až mě pokouše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.8.25 15:16
@Petr-33 píše: Více

Pokud vyhláška udává, že má být pes na vodítku, tak má být na vodítku. Absolutně nechápu, k čemu tahle diskuze? Jaký chození na volno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.8.25 15:21

Pes se musí všechny situace v různých prostředích naučit. Nejde mu to vysvětlit jako děcku. Když byl mladší, tak měl víc svoji hlavu. Není to ani tak o tom, že by neposlechl, ale prostě nedělal ty věci na první dobrou. Musel jsem najít způsob, jak ho motivovat, aby dělal to co chci na jedno zavolání. A pak prostě byl den, kdy jsme neměli na procházce vůbec žádný problém a pak byl den, kdy kolem šla paní s nákupem s plnou taškou salámu a prostě to bylo silnější, než nějaký povel. Psa jsem ale měl celou dobu pod kontrolou a když jsem viděl, že jde od nohy, prostě jsem ho k noze přitáhl zpátky. Takhle jsem to myslel. Pokud takových situací bylo víc, nebo ani opakované přitažení k noze nepomohlo, šel na vodítko. Ale v žádném případě to nebylo tak, že by se vzdálil od nohy, pokud byl někdo v našem okolí. Takhle to totiž byla jediná šance, jak ho ve výsledku naučit to, aby se držel u nohy za každé okolnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.8.25 15:26

Pokud jdeme v lese nebo kolem lesa, tak jde u nohy. Už jen kvůli myslivcům. Na polní cestě, nebo na přehledném poli ho nechám klidně odběhnout. Pravděpodobnost, že by u polní cesty nebo posečeném poli bylo hnízdo nebo schované mládě, je velmi malá. Zvěř neprohání, protože poznám, když ho něco zaujme a zavětří. On sám už se otočí a čeká, co na to já jako pán. A já na to reaguju povelem přivolání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.8.25 15:29

@Petr-33 proč vědomě porušuješ vyhlášku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.8.25 15:29

Ve městě to beru. Na vesnici, kde to mám 100 metrů do polí a na polní cesty…, to neřeším :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
6.8.25 15:31
@smile_xxx píše: Více

Protože o něm psala zakladatelka diskuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
823
6.8.25 15:31

Ano proto chodím se svolením na louku k sousedovi, který ji pravidelně udržuje a má ji jako pastvu pro koníky oplocenou elektrickým ohradníkem. Blbě jsem to specifikovala to se omlouvám. A ano i tam se může zvíře objevit, ale ten pes prostě pohyb potřebuje je to pastevecký pes a musí se proběhnout. Kam jinam potom jít na cvičák a místo k tomu určené jasný ale to mam nejblíž 20 kilometru a dojíždět několikrát denně není v mých silách. Proto to řeším takto. Věřím že tam moc divokých zvířat nebude protože je tam neustále ruch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.8.25 15:35

Mám tady známého myslivce a náhodou jsme ho potkali na procházce v lese. Nejdřív mě nepoznal, tak mě samozřejmě chtěl napomenout za psa na volno. Ale jak mě poznal, tak mi říkal, že nás viděl už z dálky a že viděl i psa pořád vedle nohy, že jestli ten pes jde jako sám, nebo jak to, že jde celou dobu vedle nohy. Tak mu říkám, že jsem si ho tak vycvičil, aby šel vedle nohy. Podivoval se tomu, že takhle nemá psa vycvičeného ani on :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1568
6.8.25 15:54
@Mateřídouška 7 píše: Více

V takovem pripade volam psy k sobe, ze je chci hladit ja. Druhou rukou stahuji dite za sebe tak, aby sice na psa videlo, ale podle moznosti nedosahlo a doufam v nejlepsi. Pokud se pes i prezemne sape k diteti, chytam za obojek, jemne odstrcim tlamu a nacpu se mezi ne vic. Pejskarum nerikam nic, maximalne neco jako „jo, jo“. Pak dle chovani psa i pejskare. Nekdy psa odstrcim drsneji, pokud se na dite sape ve hre, nekdy k tomu i zavelim at jde, nekdy mu staci nas ocichat a odchazi. Vetsinou se mi ale omlouvaji pejskari, ze pejsek otravuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný