Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Snažíme se už 9. měsíc. Za chvíli budu slavit 32 narozeniny. Když jsem se po půl roce snažení ptala gynekologa říkal, že je zatím brzo a pokud se do jednoho roka nezdaří budeme to řešit. Mně to přijde jako hrozně dlouhá doba. Než mě po roce snažení vysetri, pošle na různé testy uběhne další čas. Ve svém věku mám pocit, že si nemůžu dovolit tak dlouhou čekat. Co myslíte mám ještě vyčkat nebo začít naléhat na lékaře? Nevyšiluji zbytečně? Proč řeší gynekolog až po roce snažení?
U nás do třiceti dávají rok a pak car, po třiceti půl roku a pak odeslání do caru ![]()
@Luciet2 jsem ráda, že se vám zadařilo. Otázka zněla j Nechci, aby se diskuze stočila k tomu za jak dlouho se komu zadařilo. Zajímá mě zda vzhledem k věku a k době snažení nebude pozdě a že si ženy v mém věku mohou dovolit luxus v podobě čekání.
@SábaW píše:
@Luciet2 jsem ráda, že se vám zadařilo. Otázka zněla j Nechci, aby se diskuze stočila k tomu za jak dlouho se komu zadařilo. Zajímá mě zda vzhledem k věku a k době snažení nebude pozdě a že si ženy v mém věku mohou dovolit luxus v podobě čekání.
V tom případě - proč jsi čekala dosud?
Nech si udělat testy na AMH. Buď u gynekologa nebo jako samoplátce v laboratoři. Platíš to v obou případech, cca 600,–Kč. Podle výsledku uvidíš jestli máš dost vajíček a tím pádem čas nebo je to potřeba akutně řešit. Já měla v 32letech AMH 0,9 a okamžitě mě odeslali do CARu a doporučili IVF.
@SábaW Třeba hormonální profil by Ti mohl udělat už teď. A spermiogram partnera také, ale do nějakých invazivních vyšetření bych se teda ještě nehrnula.
A jinak Ti do toho roka zbývají už jen tři měsíce, ty nebudou přece hrát tak zásadní roli.
@Veverka X To máš pravdu.Ale mě teď každý den čekání přijde jako věčnost
Tak se sama objednej do nejakeho reprodukcniho centra, tam te vysetri hned.
My nečekali vůbec, tušili jsme problém u muže z dětství a následnou léčbou v dospělosti, takže muj gynekolog nechal udělat muži spermiogram a hned jsme dostali žádanku do CARu. Tam se docela divili, když na otázku, jak dlouho se pokoušíme o dítě, jsme odpověděli, že jsme se nepokoušeli. Jen do svatby se chránili a pak jsme se šli inforomat ke gynekologovi, jestli bude problém
Já se objednávala sama přímo do Gennetu, s gynekologem jsem to celkem nijak neřešila, oni si stejně v CARu všechna vyšetření dělají sami ![]()
@SábaW Ten vek mi neprijde nijak rizikový. Meris si bazalni teplotu? Mas ovulaci a normální délku cyklu? Pak by stalo za to jen AMH připadne spermiogram. V CAR Tě budou směrovat do IVF, jsou to pro ně peníze. Já měla první ve 33 a druhé ve 39, mezi detma jsem byla na dvou IVF, které nevyšly. Čili ani IVF není jistota ![]()
My se dočkali téměř po dvou letech. A to až po roce jsem šla k dr., poslala nás na vyšetření. Já bezovulační cyklus, manžel spermiogram, že téměř bez šance. Proběhla u mě nějaká horm. léčba, u manžela nějaké vitamíny. Když se za půl roku nic neudálo, chtěla nás dr. odeslat dál, že už je třeba nám s tím pomoct. No a mě přeskočilo, řekla jsem, že to zkusíme jinak. Oba jsme prošli alternativní léčbou a než jsem ukončila kůru, byla jsem v tom. Byla jsem o něco málo mladší než ty, ale vypadalo to dost beznadějně. Takže já jsem vděčná fyzioterapii a čínské med.. Myslím, že máte dost času zkusit to přirozeně, ale vyšetření by vám mohla nechat udělat.