Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ženy, co by jste dělaly v mém případě? Nevím jak se rozhodnout.
Měla jsem dlouho problémy s endometriózou a miminko přišlo až pomocí IVF. Mimíska už mám doma ![]()
Teď se ale blíží datum, kdy vloni proběhl transfer a také zamražení zbývajících oplodněných vajíček (5ledňáčků). A tím pádem i datum, kdy by se mělo zaplatit prodloužení dalšího uchování. Když nezaplatíme, tak se zlikvidují.
Jak jste postupovaly vy? Počali jste druhé dítko normálně nebo taky pomocí IVF-díky zmrazeným embryům? Nebo i přes mrazáčky jste podstoupili znovu odběry vajíček a všechno probíhalo z „čerstvých ingrediencí“? Bylo vám líto nepoužitých mrazáčků?
Díky za odpovědi ![]()
Samozřejmě použij ty zmrzlé. Vždyť jsou to živá embrya
.
Navíc si ušetříš ty procedury s IVF spojené, zdraví (nebudeš užívat stimulační hormony, žádná narkóza). A ušetříš peníze za IVF.
Mě by ani nenapadlo to řešit jinak.
Hodně štěstí. ![]()
No, pokud plánujete sourozence, tak bych určitě nelikvidovala. Přirozeně to jít může ale taky nemusí a budete zbytečně podstupovat celé IVF znovu.
Znovu píchat inj a tak dále. Zbytečnost, když máte na mrazáku a to dokonce 5ks! ![]()
Určitě to příště zkusit ze zamražených, ušetříš si nemalou zátěž fyzické i finanční a i když je pak šance na otěhotnění nižší, rozhodně není malá, vždyť proto se přeci embrya mrazí ![]()
Nelikvidujte je,nikdy nevíte kdy je budete potřebovat.My jsme si jich víc zamrazit nenechali a ted po dvou rokách bych dala nevím co za to,kdyby jsme tenkrát za zmrazení zaplatili a měli je uchované.
Díky moc,
už když jsem to psala, tak jsem věděla odpověď
ale stejně jsem příspěvek vložila.
Tak snad příští rok budem rozmrazovat ![]()
Ahojky, my řešíme podobný problém, jen s tím rozdílem, že máme 3 děti, z toho 2 z IVF (první přirozeně s jiným partnerem). Taky nám zbyly mrazáčky a nevíme co dál. Nevíme jestli to časem ještě zkusit s mrazáčkama, dát jim šanci (z 1. IVF zbyly taky a pak se nechytly), ale představa mít 4 a třeba i 5 dětí je na mě už moc. Navíc obě těhotenství po IVF byla riziková-OHSS, mizející dvojče, předčasný porod. Ale jen tak je nechat zlikvidovat je taky nechceme. Nevíte, jestli není třeba možnost je na klinice nechat třeba k výzkumu, aby k něčemu třeba pomohly?
Určitě se poptej, ale měla by být možnost buď výzkumu nebo darování jinému neplodnému páru, ale podmínky můžou mít jednotlivá centra odlišné.
Pokud plánujete další dítko uschovej.Já otěhotněla po KET ![]()
Jinak to jde darovat na výzkum.Jiným párům prý nelze.Tam probíhají vyšetření atd atd..To mi bylo řečeno.Já mám 3 zmrzlinky.Ale my další už neplánujem,tak také řeším co dál.
Myslím, že jde darovat i jiným párům
. Ta vyšetření na nakažlivé choroby jsou už povinně dělána oběma partnerům v rámci IVF. Určitě každý CAR ty podmínky sdělí.
@Anonymní píše:Myslím, že jde darovat i jiným párům
![]()
. Ta vyšetření na nakažlivé choroby jsou už povinně dělána oběma partnerům v rámci IVF. Určitě každý CAR ty podmínky sdělí.
Tam jde hlavně o veškerou genetiku.A já vzhledem k endometrioze mi to nedoporučili.že je to běh na dlouho trať.Ale třeba se to liší od CAR od CAR
Jestli chceš další dítko, určitě je nechte - šance, že se KET podaří tu nějaká je, a je to mnohem míň náročné jak ivf… fakt by byla škoda je vyhodit ![]()
Tak my jsme pred transferem podepisovali s manzelem papir, ze pokud nebudeme chtit mrazena embrya pouzit, pouziji se bud na vyzkum nebo pro jine pary.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.