Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,mám prosbu,mám doma holčičku od narození docela nejedlíka,ale teď už je to skoro o nervy.
je hodně drobná,byly jsme i v nemocnici,ale naštěstí nic nenašli.V roce vážila 7700g a měřila 70 cm,takže mám pořád v sobě zafixováno,že by měla jíst.Nutit jí nechci a ani to nejde.Ráno snídáme mlíčko většinou vypije 100ml sunar prémium,nabízím pak chlebík,ale nechce.Po desáte chodí spinkat a svčinou většinou nechce,zkouším různé varianty,oběd teda docela jí ,to naštěstí jde,pak máme zas sváču jogurtík,někdy ho sní,ale musím jí nějak zabavit.Zkouším pořád chlebík,ale spíš si stím hraje.Večeři mívala kaši,ale už jí nechutná,takže začínám zkoušet polívky.Pokud dá polívku nechce už mlíčko a naopka.V noci stále vstává na mlíko a to ypije 160ml.Dr.mi řekla a´t jí to mléko nechávám v noci,když je tak drobná.
Dneska třeba ráno mléko nechtěla,tak snědla bez problémů v půl osmé jogurt,ale pak před spanim sváču nechtěla,myslím si,že je to na ní i dost brzo po sobě,tak nevím jestli jí třeba jednu tu sváču nemám uplně vynechat.jsme už bezradná,nikdo jí skoro nechce hlídat,protže nechce od nikoho jíst a zlobí u toho,dělá ne ne ne a prostě pokud se nepodaří zabavit,tak nejí.Její taťínek byl teda prý taky takový,tak je to asi dědičný,ale mě to trápí,protože každé jídlo je vlastě boj.
Pokud máte někdo doma taky nejedlíka budu ráda,když mi napíšete vaše zkušenosti.Děkuju
ahoj, taky mám nejedlíka. Jsou mu dva a je to pořád to stejný ![]()
ale trochu mi pomohlo zjištění, že má raděj řidší konzistenci. Svýho času jsem ředila vodou i kupovaný přesnídávky. Doteď baští polívky, klidně 3 šufánky, tak holt do nich přidávám maso (pangas, hodně doměkka uvařené kuřecí,…).
Je prý dobrý dávat 5-6 porcí za den, samozřejmě svačinky jsou pak menší. Umixovala jsem třeba banán 1/4-1/3 vaničkovýho tvarohu, naředila vodou a malej baštil.
chleba obecně moc nejí, začal až tak v roce a půl. Namazaný nechce. Dr mi řekla, že místo chleba můžu klidně dávat piškoty, tak jsme hodně dlouho dávali 10-15 piškotů a k tomu nějakou dětskou sušenku (sunarka) rozmočený v čaji (sunaru). Piškoty a sušenky přidávám i do přesnídávek nebo večer do kaše (občas ji ještě mívá)
jinak koukni na rustovyhormon.cz - tam zjistíš, že u Vás je poměr váha/výška docela v pohodě, rozhodně nemáš podvyživenou holčičku, jen je prostě hubená.
My řešíme, že je synek malej a chodíme kvůli tomu na endokrinologii (v roce měl 71 a 7,6 kg)
Ahoj anonime,děkuju za odpověď,ale mám prossbu,když jsem koukal na vaši váhu a výšku v roce a že kvůli tomu musíte chodit na endokronologii,tak jsi mě moc nepotěšila,protože mi jsme na tom vlastně stejně,nebo je to jinak když já mám hočičku????
Moc ti držím aplce aby jste začli lépe jíst a doufám že i nám se to zlepší,ještě jednou díky.
Ahoj, moje dcera má sice už skoro 18 měsíců, ale nejedlík je taky už od malinkata. Větší problémy začala dělat někdy po prvních narozeninách a nám třeba pomáhá, když ji nechám jíst samotnou. CHleba jí nakrájím na kostičky a vezme si sama, jogurt nebo přesnídávku jí vyliju do misky a taktéž jí sama (víc je toho všude kolem, ale ona je spokojená), občas se mi podaří propašovat jí něco do pusy druhou lžičkou. Stejně tak to dělám s polívkama. Banán nebo jabko musí mít taky celé v ruce, aby si mohla sama ukusovat, totéž s rohlíkem. K obědu se jí snažím dávat jídlo, které si může napichovat nebo nabírat sama (brambory a maso, rýži nebo těstoviny s něčím řidším, aby to šlo nabrat…). Možná to vaše holčička ještě nedokáže, ale třeba ti to pomůže do budoucna.
Ahoj
tak my máme doma kopii tvojí malé, od mala nejí normálně, s pečivem vůbec neprudím, protože to nemá cenu vůbec ho porci nesní. Jíme převážně u televize v klidu na gauči když hraje pohádka a moc nevnímá že jí, jinak taky řve jak tur že nechce, večer taky kaši odmítala ale smůla, protože nic jíného ji na noc nenasytí a pak v noci brečí o mlíko, kterého si jen lokne a konec.
Můžu ti napsat co malá sní teď a to je teda docela kus ženské. Snídaně je kolem 8 jeden jogurt max.150g, pak dlouho nic, svačinu vůbec, oběd v poledne taky ne, nahlásí hají a jde spát, budí se okolo 3 takže teprve má pár lžiček normálního teplého jídla ( polívka, nebo maso s kaší) nevařím ani oboje nemá to cenu. Mezi tou 3-5 do ní u pohádek a hraní propašuju ještě třeba půl přesnídávky nebo pudinku a do večeře která je tak v 7 nic s tím že pak se opět řev a někdy mi teda sní porci že vím že je najezená jindy třeba jen půlku a končím. No a na noc kolem 10-11h.vypije akorát tak 200-250ml mlíka Hami a druhý den opět na novo, stalo se že nejedla některé dny skoro nic to si pak si vyřvala mlíko kolem 3h v noci jenže když ho dostala tak další den nejedla ani tu snídani.
Taky docela často jí tvaroh a já pro změnu dělám vše docela hutné aby jí to zasytilo, nikdy mě nechtěl jíst rozdrcené piškoty v čemkoliv, takže pudinky vařím docela husté a tvarohy si šlehám taky sama jen s kapkou mléka.
Jo když píšeš o té endokrinologii tak výšku hlavně ber podle vaší výšky, protože kamarádka s manželem jsou oba docela malí ona 160 on 173cm a jejich dcera stejně stará jako naše měla v roce 72cm a kolem 8kg s tím že s prominutím sežere na co příjde, a to jsou porce jak pro děti první třídy fakt. A naše dítě nejí a protože já mám 176cm a muž 178cm tak neše malá měla v roce 78cm a něco přes 9kg protože má takovou statnou konstrukci kostí.
Jinak pokud chceš podpořit „žravost“ zajdi si do lékárny pro Echinaceový sirup,(je jich dost druhů) ten nám chtěla dětská napsat, protože to s jídlem bylo i horší než teď. Nebo jiné vitamíny co malá už může a obsahuje to vitáminy skupiny B. O tom sirupu píšou sice že je i na redukční dietu, ale je to protože podpodruje trávení, což u malé bys potřebovala aby to navodilo pocit hladu a jedla.
Ještě jednou já, zapomněla jsem napsat že naše malá má teď 1 rok a 7 měsíců, a jinak znám děti co pečivem se nenají klidně do 3 let aby to udělalo normální porci, protože nemají takovou výdrž kousat, je lepší něco co se jí trochu rychleji ![]()
tady anonym 1 ![]()
s endokrinologií nechci strašit. Nám taky každej říká, že prcek je malej po nás (já 160, manža 174), ale on roste +- na 3tím percentilu a jí málo, tak jsme pro jistotu absolvovali různý vyšetření, že nemá alergii na lepek, bílkovinu kr.mléka, že má OK krevní obraz, štítnou žlázu, zažívání. Při hospitalizaci na infekčním (blicí viroza) mu zkoumali i parazity ve stolici. Teď ještě naše dětská zjistila, že nás může poslat na genetiku. Kdyby to byla holčička, tak to tak neřeším, 160 cm je v dospělosti relativně dostatečná výška. Ale u kluka to vidím jinak…
Doporučuju kouknout na ty stránky www.rustovyhormon.cz a vyplnit údaje v grafech. Uvidíš co a jak.
Ono při růstu záleží na různých faktorech - dědičnost, strava, kdy přijde puberta, alergie,…
Na endokrinologii bych nespěchala, do 3 let stejně nechcou nic řešit a jen dítko změří a zváží. Krevní testy a alergie udělá i pediatrička - to bych si při podezčení, že dítko nejí tak jak by mělo, asi nechala udělat. Někomu třeba přijde zbytečný trápit prcka odběrama, ale za jistotu že mu lepkem a BKM neškodím to třeba mně stojí…
A zazněla tu dobrá rada - nechat dítě jíst samotný. U nás to funguje tak, že přílohu si jí sám (rukou nebo vidličkou), omáčku dávám já lžičkou. Na polívku taky má lžičku on i já, případně mi v polívce ukazuje, kterej kousek mrkve mám teď nabrat apod. K výživě nebo jogurtu občas dám do misky křupky nebo piškotky a střídáme to - jednou on křupku, pak já lžičku jogurtu…
taky není od věci nechat dítě vyhladovět. Ale je to těžký. My jsme to zkoušeli týden na dovolené - prostě jedl co nám navařili, nic jinýho nedostal. Je fakt, že pak kolikrát snědl i to, co by doma nejedl, ale zhubl nám za týden asi 200 g - což když tleskáme za každý deko do plusu, tak je dosti. Ve 2 letech má 10 kilo.
Pořád doufám, že se rozjí a já ho jednou budu brzdit. V naši rodině jsou všichni tak nějak normální, u manžela spíš s hodně kilama navíc…
Potěšila bě mě reakce nějaké matky nejedlíka, kterej se NĚKDY rozjedl…
Ahojky,
u nás se taky nejí/nejedlo. Vyhladovět by u nás zřejmě znamenalo nechat zemřít hlady či co. Na plavču vždy pokukuji po dětech, co spořádaně sedí na židličkách a sprásknou celou sklínku a ještě pokukují po sousedově kelímku s jogurtem.
Pokud sní mladý pán více jak 4lžičky, jásám jak pěkně papá. Krize byla když rostly zoubky, to žil prakticky jen ze vzduchu a z um a to je ochotný pít jen v postýlce před spaním nebo když se v noci probudí. Dávám mu um nebo teď už syrovátka, do um míchám actimel( jinak mi ho nevypije). Nejí ovoce ani zeleninu ani jogurty. Pije minimálně. Po třech měsících dost drastického hladovění teď jí trochu lépe. Tak se modlím, aby to vydrželo, ale je děsně vybíravej. Už jsme to jednou zažili, že se trochu rozjedl, bohužel tohle období trvalo jen krátce.
Má neustále po ruce něco k jídlu, ale nenutím mu to, jen to prostě leží na dosah. taky pomáhají klipy z youtube, krmím ho za pochodu, v klidu nevydrží, ze židličky utíká.
Vitamínky jsme taky zkoušeli, moc to nepomohlo, vlastně vůbec…( byl problém to do něj i dostat)
Radu nemám, zkoušet a zkoušet, nabízet co nejvíc druhů jídla, snad něco zabere( většinou to nejhorší). Snažila jsem se dodržovat všechny ty rady kol jídla a stolování, co se všude píšou,ale nikam to nevedlo.
Bohužel je v tomhle stejný jako jsem byla já a to začne jíst až někdy v dospělosti…
Asi jsem nikoho z vás moc nepotěšila, ale každé děcko je jiné.
Držím všem palečky a dobrou chuť všem!! ![]()
Naše malá taky dlouho chleba nechtěla, myslím, že je zbytečné ho nutit, na něm výživa nestojí. Zkus suchý rohlík, většinou ho mají děti radši. Můžeš jí nakrájet nebo dát do ruky sýr, dětskou šunku, ovoce, zeleninu. Zkus nesolené kukuřičné křupky, různá hotová dětská jídla, klidně bych je dala i na svačinu, dětem kupodivu docela chutnají. Domácí puding.
Můžeš jí dát vidličku aby zkusila sama napichovat, některé děti to baví víc, než když je krmí máma. Nebo hezky nazdobit na talíř a může zobat sama. Mléko můžeš trošku zahustit nemléčnou rýžovou kaší.