Nechce jíst, jen kojit - 20měsíční
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nechce jíst
Prosím poraďte,mám 20ti měsíčního syna a kromě kojení nechce přijímat jinou potravu,ale nebylo tomu tak.Když jsem mu v 6měsících začela přidávat ke kojení jogurty,zeleninu postupně ovoce,maso atd.tak bylo vše v pořádku,kolem 1roku už jedl 3-5 jídel denně ak tomu jsem ho kojila v poledne,večer a v noci kdy u toho usínal. Ale postupem času se to začalo obracet, jídla ubývalo a kojení příbývalo,prestal jíst mléčné výrobky(tvaroháčky,jogury ovocné,lipanky),přesnídávky,pečivo s čímkoliv,teplé pokrmy. Myslela jsem že má nějaké období to někdy děti mívají né?A žeto brzo přejde tak aby nestrádal jsem ho kojila,ale teď vím že jsem udělala chybu,připadá mi že je na prsu závislý,když mu nabídnu jakékoliv jídlo jen mi odstrčí ruku,zkoušela jsem to po dobrém i pozlém ale nezabralo.Byla jsems ním i u lékařky,brala mu krev,všeje v pořádku,jen železo má na hraně to může způsobovat nechutenství tak mu ho dávám 2krát denně, ale zatím nic. Když už něco sní tak je to ráno půl plátku sýru,někdy čtvrt rohlíku,na svačinky osminku jabka,kiwi,jahody,kousek brumíka nebo mléčného řezu,na oběd několik lžiček polévky,a k večeru sní pár soust treba ryby nebo kuřete,a taky někdy kousek okurky nebo kapii.Sladkosti mu nedávám!Jinak chce jen kojit,chvíli vydržím mu nedat,ale on za mnou pořád chodí a pláče a žádné jídlo nechce tak nakonec ustoupím a nakojím ho.Mám ještě 4letého syna ale s ním bylo vše vpohodě,poraďte prosím,děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj - sice nejsem zatím mamina, tak neporadím ze své zkušenosti, ale když to čtu, tak jako bych četla o sobě! a za komunistů na malým městě…to měli moji rodiče teprve nervy. já nechtěla prý žádné příkrmy…nikdy…jen kojit a když už mi byly skoro dva roky, tak mě babička prý přemlouvala, že už bych měla jíst jako velká holka. doktoři si se mnou nevěděli taky rady, byla jsem hrozně hubená - rvali do mě rybí tuk a všechno možný na podporu chuti k jídlu. rodiče byli nešťastní…navíc je lidi u nás ve městě pomlouvali, že mi nedávají najíst, ale hlavně, že máma kupuje tátovi pivo (vždy mu koupila jedno k obědu)! v první třídě (v sedmi letech) jsem vážila 15,5kg!!!!
fakt drobek! byla jsem i v ozdravovně a tam mi skoro vypěstovali bulimii…vyzvracela jsem vše, co do mě násilím narvali…nemělo to smysl! pořádně jsem se rozjedla až v pubertě a dneska je ze mě gurmán nehoráznej!! ale podle sebe, co si pamatuju ty svoje slzičky, když mě nutili jíst - nenutit dítě násilím do jídla!! do dneška si to pamatuju a je to nepříjemný! mamka pak přišla na to, že když nechci nějaký jídlo a ona mi udělá palačinku, tak aspoň tu sním…takže mamka vařila vždy oběd a pro mě ještě palačinku - zkus přijít na to, co mu chutná a až bude jeho tělo potřebovat víc…řekne si! ale nejsem doktor…nevím, jestli je to správná rada… ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
u nás to takhle bylo do 19ti měsíců, pak malj dostal neštovice, měl je i v pusince, nemohl pít a ze dne na den se odstavil.
Ze dne na den začal jíst úplně všechno jídlo, měl strašnej hlad. V noci namazanej chleba, jogurty, přs den vše co mu přišlo pod ruku. Ke kojení už jsme se nevrátili, mlíko jsem ztratila během 3dnů. Dost mě to mrzlo al dnes vím, že mu mé mléko stačilo. Plně ho nasytilo. Tohle mi tvrdila i doktorka, vždycky mi říkala, že není na normální jídlo připravný a ať mu dám čas.
To samé radím i Tobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky se potýkám s podobným problémem. Problémy začaly taky až později až tak kolem 16ti měsíců, do té doby malá v pohodě dlabala, s prvními příkrmy nebyl problém, později jedla 4 jídla denně + mlíko, všude byla za jedlíka co sní cokoliv. Pak se to obrátilo a asi tak od těch 16ti - 17ti měsíců odmítá veškeré jídlo ať už vařené nebo kupované příkrmy, pouze pije sunar a jí věci , co se dají jíst z ruky - pečivo s máslem nebo lučinou, kus sýra, sušenky, piškoty, banán, jablko, mrkev, případně ještě okurku. Toť vše. Jednou za čas, tak jednou týdně někdy i méně sní trochu polévky nebo trochu těstovin či rýže s omáčkou. Maso vůbec maximálně rozmixované do omáčky nebo ve vývaru. Dělám si kvůli tomu starosti, že nedostává vše co potřebuje, ale přibírá normálně a nepomohlo nic co jsem zkoušela, takže jsem bezradná a jen doufám, že až bude potřebovat tak se nají… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji vám za příspěvky,moje doktorka mi tvrdí opak,že je moje mléko pro něj málo,že mu nedává co potrebuje.Myslím že kdybych přišla o mléko tak by mu nic jiného nezbývalo než začít jíst normální jídlo. No ale v žádném případě mu jídlo nenutím,vím že je to zbytečné,jen začne plakat a uteče mi ze židličky.Než půjde do školky tak se to snad spraví
díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teď bude tedy asi za hodně ošklivou, ale přijde mi, že některé maminky tak rády kojí, že to upřednostňují na úkor potřeb dítěte. Ja už jsem se setkala s několika podobnými příklady jako u Haňule, kdy kojení víceméně bránilo rozvinutí stravovacích návyků. A teprve po skončení kojení, dítě úplně normálně začalo jíst. A zatímco dítě po kojení už ani nevzdechlo, matky to sotva vydýchaly. Kojení je super do roka, ale ve dvou letech je myslím už docela na místě zvážit co je pro dítě lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ZuzoM,Tvůj názor,nikdo Ti ho nebere,ale já s ním nesouhlasím.
Mamilku,je to o dítěti..Věřím,že je to období a přejde to..Adámek upřednostňoval MM až do 18 měsíců a potom jako když utne,začal ze dne na den zničehonic jíst všechno..Kojila jsem ho dál,ale před tím chtěl jen kašovitou stravu,mléčné kaše,od všeho pár lžiček a jinak MM..
Emička,to je jiný případ!!Je taky stále kojená,ale rozhodně MM neupřednostňuje před jídlem.Sní na co přijde,dává přednost zelenině,masu,chlebu s pomazánkami z tvarohu,žervé.Kašovitou stravu,přesnídávky ani kaše nejí.Jedla je jen prvních pár týdnů po zavedení příkrmů..
Dej mu čas.Kojení je ta nejpřirozenější potravina a pokud mu to stačí,Tebe kojení tak velkého dítěte neobtěžuje a nevadí,nekouše Tě,proč mu ji nedopřát.Každé dítě je připravené jindy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ZuzaMnenapsala si nic špatného,myslím že máš pravdu,ale poraď mi teda jak ho mám přestat kojit ze dne na den,i když mi to přepadá dost drastické vůči dítěti,radši bych to zkoušela postupně,tak jak jsem to udělala u prvního syna,ve 20ti měsících jsem ho kojila už jen v noci a pak jsem jednoho dne zalepila bradavky jakože mám „bebi“ místo prsu jsem mu nabídla čaj a bylo po kojení ale vím že každé dítě je jiné.Budu to zkoušet omezovat,uvidím jak to půjde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jani 206I tvůj názor je mi sympatický,kojení je krásná věc,a nemělo by se dítěti odpírat,ale ve 20ti měsících by mělo mít už stravovací návyky a jíst pestrou stravu a to MM už jen večer před spaním nebo v noci,ale doufám že je to jen období jak píšeš a zlepší se to časem samo,jen aby to období netrvalo moc dlouho ahoj a díky všem za příspěvky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chci jen dodat, že jsem malému kojení nenutila a dost mě tehdy trápilo, že nechce jíst nic jiného. Když s odstavil, tak mi to samo bylo líto ale tak jak to popsala Zuza M jsem to fakt nepociťovala.
Kromě toho jsme se snažili o druhé dítě a protože u mě kojení zřejmě fungovalo jako antikoncepce jsem byla i trochu ráda, že se to možná povede. Taky se povedlo. Matýska jsem přestala kojit před 4měsíci a niní se radujeme z ukončeného 12týdne těhu:-)Ale to sem až tak nepatří…
Mamilku zkus se tím tolik ntrápit. Uvidíš že brzy začne baštit. Prostě se to zlomí. Vidím to dnes jinak než před 6ti měsíci.
Matěj je krásnej zdravej kluk. Za svůj život zatím nestonal(kromě neštovic), nikdy nezvracel, neměl průjem, netrpí ekzémem ani alergií…Je to zázrak a já věřím, že jsem mu do života dala to nejlepší.
Ty jsi to svému malému dala taky.
Nabízej mu stále něco dobrého a uvidíš že se chytí.
Ze dne na den bych neodstavovala. Já musela kvůli těm neštovicím a pro malého to bylo dost dramatické.3noci proplakal, protože pít chtěl až pak to chudák vzdal a začal papat vše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Oživuji téma, týká se i nás. Syn 1 a 1/2 roku byl před měsícem nemocný-horečka, kašel a trošku i rýma. Do té doby jedl pěkně, měl rád doma vařené i kupované příkrmy, kaše i ovoce. Od té doby se chce hlavně kojit. Když ale přijde manžel z práce syn po něm loudí jeho večeři ( měl to k obědu a odmítal nebo jen ochutnal), a manžel se diví-že proč jsem ho nenakrmila. Sice sní jen trošku ale i tak mi manžel nevěří. Dále požužlá pečivo, okouše nějaké ovoce a nic víc. Pětiletá dcera v jeho věku jedla víc ( nebo pestřeji). Na pití mu nabízím hlavně vodu z vodovodu-už mu dávám z normálního hrnku-a to pije bez problému. Když si nakonec něco vezme, sní toho jenom tolik aby se mohl ještě dokojit. Chce stále pít i v noci. Nevím jestli za to může to že byl nemocný nebo je v prvním období vzdoru a snaží se mě „vydírat“. Zkoušeli jste někdo sirupy na podpoření chuti k jídlu-bude to k něčemu? Asi nemá cenu násilně odstavovat. Dceru jsem také v této době kojila, ale přes den to byl výjimka, chtěla hlavně na uspání což vydrželo do cca 2 a 1/2 let. Díky za podporu a info, jsem ráda že v tom nejsem sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zasemamina
prostě nemá chuť k jídlu, poradila bych glukopur nebo klasické Bečko na podporu chuti. Ono se to zase srovná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@relay Mám doma Multi-Sanostol, v lékárně mi to poradili že je to na podpoření imunity. Dávala jsem mu to když byl nemocný, ale píšou tam že je to i na tu chuť. Asi se k tomu vrátím a uvidím jestli to má účinek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně to mám doma taky a malý to docela jede, dobrovolně na něj otevře pusu.
Jinak já vím co to je..mám doma zarytýho nejedlíka, momentálně prodělává 6 nemoc, takže krom čaje a trošku Um nejí absolutně nic…takže sem na prášky, přeju pevné nervy @zasemamina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit