Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Píšu to sem proto, jestli někoho nenapadne, co by se mohlo dít. Tříleťák, nikdy nechodil zrovna rád spát, ale když usnul tak prostě spal, nemůžu si stěžovat. Přes den už nespí, jen občas ve školce prý usne. Vstává strašně brzo, kolem 5 hodiny, to teda odjakživa. Než šel do velké postele ve 2 letech tak i sám usínal. Od té doby co je ve velké posteli, tak se z večerního ukládání stal teror, kdy s ním někdo musí ležet, ok to bych ještě zkousla, ale poslední měsíce prostě odmítá jít spát. Když si lehnu k němu do postele a dokážu ho taky dostat do postele tak prostě sedí a řekne že spát nebude. Když mu řeknu že pokud si nelehne tak odcházím, tak se ke mně otočí zády a sedí na té posteli třeba 2 HODINY
Ale většinou prostě zdrhne a jde si hrát, nebo si sedne v pokojíčku na zem a ťuká bačkorou do země, a já fakt nevím co s ním, už mi z toho hrabe
A je úplně jedno jestli „jdeme“ spát ve 20 nebo ve 22 hodin. Jednou už jsem fakt chytla nerva a dostal pořádně na prdel, to když už jsem ho asi šedesátkrát odnesla do postele, jedinej efekt byl že seděl na zemi asi do 1 ráno (neusnul) a já jsem z toho měla akorát blbej pocit že jsem hysterka. ![]()
Co mu tam dát zábradlí? Asi se mu nelíbí ta velká postel. Náš mladej zase naopak nesnáší postylku.
@ProfZav píše:
Co mu tam dát zábradlí? Asi se mu nelíbí ta velká postel. Náš mladej zase naopak nesnáší postylku.
Velká postel si myslím že se mu líbí, v tom problém asi nebude, zábradlí přeleze.. Sám ze dne na den přestal spát v postýlce, že se tam „bojí“ a chce velkou postel ![]()
@Magnificata píše:
Asi mu holt ten spanek staci, asi bych ho nechala hrat??
No to jsem právě zkoušela, ale on by nešel spát ani o půlnoci, schválně jsem to párkrát zkusila, a on prostě nikdy nevypadá že už by šel spát, tak si hrál, bylo 23,30 a scéna se spaním byla úplně stejná jako jindy ![]()
@marmelada78 Napíšu naši, pro někoho možná celkem drsnou, zkušenost se starším. Šel tedy do normální postele až skoro ve třech, ale byla to taky hrůza - furt vylízal, usínal kolem půlnoci, odpoledne nespal, usínal mi tu u jídla, ale večer v posteli stejně nic
Máme chůvičku s funkcí, že funguje zpětně - je možné mu něco říct. Nicméně hlas zní dost strašidelně, nepoužívali jsme to, protože se toho syn bál. No a já po 14 dnech tyranie, jsem mu tam řekla schválně strašně přísným hlasem: „Okamžitě do postele!“ Tehdy jsem zapomněla, jak se toho bál, ale prostě jsem už jeden večer byla úplně ko a nechtělo se mi ho zase jít lovit někde po bytě. Pár fňuknutí, slyším, jak se vrací do postele a ticho
Stačilo pak zopakovat jednou nebo dvakrát v příštích dnech a od té doby nemáme problém ![]()
@AliTad To je brutus
Já se obávám že by spíš celej připosr. anej strachy utíkal za mnou a odmítal by pak do toho pokojíčku jít ![]()
@marmelada78 píše:
@AliTad To je brutusJá se obávám že by spíš celej připosr. anej strachy utíkal za mnou a odmítal by pak do toho pokojíčku jít
no tohle dost realne hrozi, ze pak uz tam nebude chtit jit vubec. takze ja bych na tenhle pokus nemela „koule“ ![]()
A není třeba přetažený? Máte nějaký večerní rituál, který dodržujete? A čtete večer pohádky?
Syn takhle občas taky řádí, ale držíme se konkrétního času, kdy prostě jdou do postele, přečteme pohádku, on se uklidní a většinou hned usne.
Co mu pustit CD s pohadkama at si teda posloucha a casem treba usne..?
Holka mi to občas dělá taky, ale já jsem nekompromisní, prostě bude v posteli a hotovo. Lehnu si k ní, chvíli jí hladím, povídám pohádku a pak odcházím. Když neusne, tak si tam třeba hraje chvíli, ale většinou pak usne. V Tvém případě bych klidně byla tvrdší, jako aby mi dítě lítalo o půlnoci po bytě bych nesnesla a klidně bych mu na ten zadek dala. Nehledě na to, že tříletému těžko bude stačit 5hodin spánku denně, bude pak protivný.
No mě spíš zaujalo to ťukání bačkorou. Nemůže mít nějakou lehčí PAS?
@Laaja píše:
A není třeba přetažený? Máte nějaký večerní rituál, který dodržujete? A čtete večer pohádky?
Syn takhle občas taky řádí, ale držíme se konkrétního času, kdy prostě jdou do postele, přečteme pohádku, on se uklidní a většinou hned usne.
Tak rituál - vykoupe se, koukne na pohádku na počítači nebo v televizi, pak si „sám“ připraví mléko do flašky, jdeme do pokojíčku, tam si s ním lehnu, on si vypije mlíčko, chvíli si povídáme, když chce pohádku tak jo, ale většinou si chce povídat, a pak usíná. Teda tak to bývalo. Teď nechce jít od pohádky večer, pak nakonec jde, ale začne brečet že nechce jít spát, zasekne se třeba ve dveřích a prostě nejde do postele. Jako ono se to řekne - být důsledná, ale jak? Má 17 kg takže když sebou začne zmítat že do postele nepůjde tak ho tam sice nějak odnesu ale to je tak všechno
A jak ho chytne rapl tak už žádná další komunikace směrem k němu nemá smysl, on je fakt choler.
@dendule4 To je dobré
Já bych taky uměla být nekompromisní, ale tak nějak když to dítě vůbec nereaguje, tak to jde dost těžko
A jak jsem psala, na zadek dostal, ale jemu je to fakt jedno. To už mám vyzkoušeno i v jiných situacích.
@Slečna Ferka píše:
No mě spíš zaujalo to ťukání bačkorou. Nemůže mít nějakou lehčí PAS?
To byl jen příklad. On totiž je strašnej choler a vždycky začal úplně v amoku házet věcma a házet je přes celej pokoj apod a protože už ví že to nesmí, tak s tím jen tak jako demostrativně lehce ťuká, nebo ví že nesmí kopat - např. do skříně, tak si k ní stoupne, a začne do ní jen tak jako vrtat špičkou ![]()
O PAS jsem nikdy neuvažovala
Ani o tom moc nevím..
Příspěvek upraven 28.01.15 v 12:26
@marmelada78 možná období vzdoru?
Nicméně i tak bych si trvala na svém a klidně ho dvacetkrát vracela do postele, pak je to o tom, kdo vydrží dýl ![]()