Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj,
mám dotázek: nemáte někdo podobnou zkušenost s tím, že by dítě bylo líné kousat ?? naší malé jsou dva roky a máme problémy s obědem. nechce se jí kousat, plive, nejradši by měla všechno umixované. ostatní jídla během dne jsou v pohodě - pečivo, ovoce…ale dostat do ní k obědu třeba rýži, těstoviny nebo maso je nadlidský výkon. nemáte na to nějaký fígl ??
díky moc
evelína
Ahoj Evelino,
náš malý začal kousat pomalu snad až v těch dvou letech.Nevím,jestli to bylo tím,že mu pozdě a pomalu rostly zuby(za měsíc má 3 roky a ještě nemá všechny stoličky).Taky jako miminko pořád blinkal.kousky potravy ho natahovaly,neměl stoličky,tak to nepokousal pořádně a …Kousky masa pokousal až v těch dvou letech,ale… hrozným stylem a ten čas…Po čase mi došla trpělivost a radši mu znova mixovala jako polévku(i s masem).Tak snědl to,co měl(maso se zeleninou) a spokojeni jsme byli oba.Jak mu dorostly další zuby,hodně se to zlepšilo.Teď jí jak drak a já jen vzpomínám
.Hlavně se nenech znervóznit dobrýma radama babiček a kamarádek a neporovnávej s ostatníma dětma.Fungujte tak,jak to vyhovuje vám a bude dobře.
Katty
Ještě jedna věc:vynechali jsme jedno dopolední jídlo,když byl po procházce vyhládlý,zbaštil plný talíř oběda.jinak to byla hra kdo z koho.Katty
ahojky!
Naše Janička bude mít rok a celkem hezky zvládne pokousat (jestli se to tak dá říct) skoro vše. Máme teda jenom tři zoubky- přední.
Na radu kamarádky i paní doktorky jsem se snažila dávat Janičce jídlo ke kousání co nejdříve, protože když by si zvykla na mixované, nechtěla by pak kousat. Je ale pravda, že každé dítě je jiné, takže jsem třeba možná měla spíš štěstí ![]()
Učila jsem ji kousat tak, že jsem jí říkala ať dělá mňam mňam. Brala to jako hru a tím mňam mňam se jí vlastně hýbou čelisti a dochází k rozmělňování potravy (nevím, jestli jsem to dobře popsala)
Opravdu ale každé dítko je jiné, takže to píšu jenom jako moji zkušenost.
Dana Klaudie