Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky.Moc Vás prosím o radu.Mám doma 4 letýho klučinu a prostě nechce kreslit.Už jsem se snažila všemožný pastelky,fixy atd.Dokonce jsme mu kreslila jako příběhy,abych ho zaujala a on prostě nechce.Děsnej křik,že nechce a že jen čmárá.Pořádně neudělá čárku,natož kolečko.Začíná mě to znepokojovat,ale nevím,jak na něj.Máte někdo radu nebo zkušenosti.
Ahojky, já bych to neřešila. Mám šestiletého klučinu a malovat začal až teďka ve školce - jako předškolák. Před tím taky nebyl schopný namalovat vůbec nic, čára nebo kolečko pro něj byl nadliský výkon. A teďka za ten rok všechno krásně dohnal a na svůj věk maluje dost hezky, i vymalovávat omalovánky umí pěkně bez přetahování. Některým dětem prostě chvíli trvá, než je něco „chytne“. Marťu od dvou let zajímalo jen skládání puzzle - na to byl fakt machr
. To ho teďka pustilo a vystřídal to právě asi tím malováním - kreslí si i před spaním v posteli ![]()
Neřekla bych,že nevidí.Prostě odmítá.Ani omalovánky ho nebaví.Já jen,že za 2 roky by měl jít do školy,tak se bojím ,aby kvůli hrubý motorice nemusel jít dýl.
asi ho to nebaví. určitě je nadaný v jiných oblastech. my máme doma taky kreslící poleno. prostě kreslení není její silná stránka
. zase je šikovná na různé sporty, tak to neřeším…nemůže být každý malířem. já taky moc kreslit neumím… a chodí starší do školky? já si od toho dost libuju, že tam se třeba trochu rozkreslí, na děti funguje taková ta davová pschóza, všichni kreslí, tak já taky ![]()
Do školky nechodí,měli jsme s tím problémy.Půjde až od 5 let.Takže se s ním právě snažím doma dělat,to co dělaj ve školce.Jen tohle se nevede.Stříhat taky nechtěl,ale naučil se.
tak u nas je to podobne.Mam klucinu v srpnu mu budou 4 a kreslit nechce, a i kdyz uz zacne nedovede tuzku drzet tak aby byl schopen neco nakreslit jen cara a snazim se ukazuju ,malo platne,taky uz si nevim rady.Ve skolce dava vse malovat jedne sve kamaradce holcicce.ta namaluje vse za nej a je spokojeny ani pani ucitelka si s nim nevi rady ![]()
Ahoj, starší dceři je 4 a 1/4 a kreslit začala až ted nedávno, a to asi díky tomu, že mladší dcera je malířka tělem i duší. Od 18m kreslí kolečka, čtverečky, čárky atd. A ẗed ve 2,5 nakreslila Františka z kouzelný školky - a fakt mu to je podobný. Takže bych to nijak nedramatizovala, já bych se musela ze starší taky zbláznit, protože oproti mladší nenakreslí nic. Akorát je z toho smutná, tak jí vysvětluju, že je zase nadaná na jiný věci. Mimochodem já taky neumím kreslit a nikdy mě to v ničem neomezovalo
a co zkusit křídy na chodníku,taky nic?dát mu je do kyblíčku a může si malovat s mamkou,třeba to co má rád,my tak kreslíme malému,ale ten měl v dubnu dva roky,sám udělá jen čárky jako déšť a tečky jako zobání pro slepičky
jinak nic,podává mi barvy,ty sám říká a diktuje mi co mám kreslit
fajn je i omalovánka co se vybarvuje štětcem a vodou-třeba zkuste toto jestli se mu to nezalíbí víc ![]()
Anju taky nebavi malovat, max udela nejake cary a slunicko
, trochu ji chytlo cmarani kridama venku, ale nejradsi dela na prochazce na chodnik sipky
Jo a ted si parkrat rekla, ze chce malovat prstovyma barvama, ale dela max. otisky rucicek
…Ale zase umi hezky tancovat, cvicit a hrat fotbal
jjelena píše:
Mimochodem já taky neumím kreslit a nikdy mě to v ničem neomezovalo
Ja zase jako dite kreslila moc krasne a nikdy mi to k nicemu nebylo ![]()
Máme doma totéž, Helenka udělá pár čar a končí, prostě ji to nebaví…
No a co… já byla ostatně vždycky stejná, malířský antitalent, kterého bavilo snad jen vymalovávat omalovánky, ale to už mi bylo snad kolem osmi let…
Neřeš to… každé dítě má jiné zájmy, proč by muselo všechny bavit kreslení…