Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, máme 5-ti týdenní holčičku, která když nespí, tak nechce ležet. Když ji mám v náručí, tak je hodná, ale jakmile ji položím, začne brečet a brečí, dokud ji nezvednu, i když je nakojená, odříhnutá a má suchou plenku. Co s tím?
Nemůžu ji mít pořád na rukou nebo v šátku. Máme doma ještě dvouleté batole a tomu se také musím věnovat, což je s miminem, co se chce pořád nosit dost těžko proveditelné.
Díky za rady.
vydržet a nechat „vyřvat“ - bohužel je to tak. u prvního dítěte je to moc těžké, my jsme vozili pořád v košíku, aby byl klid, ale zpětně si na to vzpomínám a byla to chyba. myslím, že stačí na ně mluvit, aby dítě vědělo, že jsi tam a vše je v pořádku. Vyřvání praktikuji do dneška, pokud Robik prudí a vyžaduje neustálé chování.
hodně štěstí a pevné nervy
Přesně tak …nechat ležet a trochu vyřvat.....
![]()
To by ses za chvilku zbláznila.....Nezkoušela jsi třeba připo:,–(it doma do kočárku?Aby na tebe viděla,zatím co jsi u toho druhého..... ![]()
No, já teda nevím, jak 5týdení dítko pochopí, že prostě máma nemůže.. Je to ještě brzo, nechat jí plakat.. V břiše jí nic nechybělo a najednou je sama, tak potřebuje prostě pocit bezpečí. Což zkusit šátek? Nebo Baby vak?
Já trávila s druhorozeným první 3 měsíce neustále svázaná šátkem. Dá se při tom podnikat kde co (oběd v restauraci, dojít si na záchod). Anebo si koupit elektrickou houpačku na mimino. Ušetří to dost starostí a pak se dá zase prodat.
Lehátko - u nás to byla prvního půl roku nepostradatelná součást. Usínala za pomocí vibrací, koukala na hrazdičku a hlavně viděla na mě a na sestřičku. A byl klid.
A neboj časem bude ležet s vámi na zemi, pást koně, pérovat na kolínkách a víc se zabaví sama. ![]()
Jako pětitýdení miminko nechat vyřvat - hmm tak na to asi mít nebudu nikdy.
Já bych totiž brečela v tu chvíli tež. Ono je něco jiného když si chvilku pobrečí než (například dáš staršímu snídani, utřeš zadek) ale programově nechat brečet, to já nedokážu. ![]()
Ahoj Iva a Viki a Sofi.
Zkuste třeba lehátko. Mladšího jsem do něj položila a vzala do stejné místnosti, kde jsme si hráli se starším synem. Slyšel nás, viděl nás a byl spokojený (samozřejmě omezenou dobu, vydržel třeba půl hodiny, ale i to byl úspěch). Cca od jeho 3 měsíců jsem ho někdy nechávala s bráškou v pokojíčku samotného, když jsem měla jistotu, že mu starší nic neprovede. Rád s ním byl a díval se na něj.
Máme Fischer Price s vibracemi, ale myslím, že ty vibrace mu byly ukradené. Neusnul v něm tedy nikdy.
Martina
I já používám lehátko. Když potřebuji vařit, žehlit, hrát si s dětmi, tak ho vezmu sebou. Trošku mu zvednu polohu, aby na nás viděl, strčím dudlika a povídám si s ním. Bez lehátka bych si to neuměla představit
.
Ahoj, my taky pořád v šátku. Vůbec jsem se ho nemohla zbavit
. Když usnul a nedejbože jsem ho položila, zas jekot. Už jsem myslela, že se ušátkuju k smrti (a to jsem fakt maniak
).
Vyřvat za mě kategoricky ne. Co zkusit hacku (závěsné lehátko na pružině)?
Lehátko taky máme.
Len-til-kah píše:
Ahoj, my taky pořád v šátku. Vůbec jsem se ho nemohla zbavit. Když usnul a nedejbože jsem ho položila, zas jekot. Už jsem myslela, že se ušátkuju k smrti (a to jsem fakt maniak
).
Vyřvat za mě kategoricky ne. Co zkusit hacku (závěsné lehátko na pružině)?
Lehátko taky máme.
Na noc jsem ho zavinovala podle Karpa do 8 m, jinak se stále budil jako prvorozenej
Ale přes den byl pořád na mě.
Rozhodně bych nedoporučovala vyřvávací metodu u novorozence. Spíš by mělo maličký prospat většinu dne, tak mu k tomu vytvořit podmínky. Pevně ho svaž a houpej až usne. Náš Tomík byl taky skoro pořád v šátku a Honzíkovi byl rok a půl. Dalo se to, ale chce to trpělivost všech zůčastněných.
Ahoj,
tak já taky neporadím nic převratného, jen se přidám k holkám. U nás to taky jistí babyvak nebo většinou šátek a lehátko. Občas si taky pobrečí, ale snažím se ho fakt nenechávat, protože takhle malý miminko prostě potřebuje máminu náruč, vždyť je na světě teprve chvilku a nic jiného nezná.
Nechat vyřvat, aby pochopilo, že není čas??? 8-(
Trochu zvláštní metody… takový maličký prcek potřebuje tělesený kontakt. Pomoc bych hledala v šátku.
Lucka
Já bych 5-titýdení mimčo taky nenechávala vyřvat. U naší malé to dělám jen když se vzbudí když zrovna jím a chci dojet jídlo. Jinak funguje šátek či nosítko, koukání přes rameno, houpání na ruce jak v klubíčku tak na tygříka a lehátko s hrazdičkou, ale tam je to 50:50. Buď chvíli čučí a usne nebo začne nabírat tak musím k ní, podržet dudlík a hladit po hlavičce, to pak většinou usne ![]()