Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj zkušené maminky, mám doma čtyřtýdenní mimčo a nevím, jak ho přes den zabavit a jak si s ním hrát. Kojím zhruba po 3 hodinách a malá začíná hned po krmení brečet. Nepomáhá nošení na rukou, zpívání, mluvení, rádio, tancování atd. Občas na chvíli přestane, když jí před obličejem zatřesu nějakým chrastítkem, tak na pláč zapomene, ale za chvíli brečí znova. Na prdíky netrpí, spíš mi přijde, že se nudí nebo má moc energie a potřebuje se vybít. Věším nad ni různé hračky, aby na ně koukala, případně do nich bušila ručkama, ale to ji vůbec nezajímá, kouká se jinam. Tak už nevím, jak na ni ![]()
Poradíte mi třeba nějakou knížku, která by mě nasměrovala, jaké aktivity se hodí v jakém věku, aby byly adekvátní pro rozvoj miminka? Aby se mimčo nenudilo, ale nebylo ani přetěžované? Díky.
No já si myslím, že takhle malý miminko je na hraní ještě malinký. Mně prcek brečí ze dvou důvodů - buď má hlad nebo chce spát. Podle mě se ještě nudit nemůže.
Doporučuji dudlík, to je v tomhle věku ta nejlepší zábava
A budete spokojený oba dva ![]()
„Karp - Nejšťastnější miminko v okolí“
už jsem to ale četla dávno a tak ti přesně neřeknu co tam píše.
Já si myslím že se i takhle malý mimčo může nudit, ale ze své zkušenosti vím, že zabavit ho je nadlidský úkol. Nám pomáhalo naložit do kočáru a vyrazit do terénu. I když v takových mrazech? No nevím…
Třeba je prcek společensky založený, tak si začni zvát návštěvy ať chvilu chová někdo jiný, nebo po návštěvách choďte?
Neboj bude líp, ale nebude to bohužel hned.
Ahoj v tomto věku hračky ještě neocení. Můžeš ho dávat po chvilkách na bříško, česat vlásky kartáčem, (to náš malej miloval), jemně masírovat tělíčko -záda, chodidla (pokud se mu to bude líbit, každé dítko na to není), a jinak to, co děláš. Zpívat, hladit, chovat, koupit třeba nad postýlku kolotoč s melodií. Ale hlavně má v tomto věku spinkat a jíst… Pokud pláče, tak těsněji svázat do poviánku (to uklidňuje, dítě má prý pocit bezpečí, jak v děloze, kde taky bylo trochu na těsno
) A bez dudlíku si to taky neumím dodnes představit ![]()
Díky moc za odpovědi.
Co se týká dudlíka, tak toho přes den nechce, nechá si ho nacpat do pusy jen večer na usínání a stejně ho pořád plive, což ji naopak rozčílí, takže musím sedět u postýlky a dávat zpět do pusy dokud tvrdě neusne.
A kolotoč s melodií nad postýlkou máme, i jiné hrací hračky, ale to se jí taky nelíbí, chvíli se zaposlouchá a pak opět spustí řev........
Asi máme extra náročné dítě ![]()
Ahoj Detta,
dcerka byla to samé. Tvoje holčička je ještě malá na hračky. Naši slečnu kolotoč začal zajímat až tak ve dvou měsících. Musíš tohle období přečkat. Vím, o čem mluvím. Nám hodně pomohlo lehátko, máme konkrétně od Fisher price. Tam se ji docela líbilo. Ale myslím, že jsem ji tam dávala až tak po tom šestinedělí. Teď přesně nevím, přece jenom už je to nějaká doba ![]()
V tomhle období pomáhalo jezdit s kočárkem - kdekoli. Stačilo, že se jede, koukala nahoru do boudy nebo spala a byla OK. Nesmělo se ale zastavit. Tím, že ji ještě ani nezajímaly okolní předměty, přečetla jsem si „za jízdy“ spousty časopisů (později už ne, chtěla je taky
). Když jsou teď takovéhle mrazy, klidně by možná stačila chodba.
Na naši princeznu zabíral a stále zabírá šátek.. Třeba ti v něm usne a pak ji můžeš položit do postýlky. U nás ohle bohužel nefunguje, sice usne, ale jakmile ji „odložím“ tak je po chvíli vzhůru a chce zase mámu nebo tátu ![]()
Ahojky já se musím připojit k lacence..
Kniha od Karpa - ,,nejšťastnější miminko v okolí´´ je fakt bomba… doporučuji