Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Milé maminky, obracím se na vás s prosbou o radu - naše holčička 17 měsíců již 4 měsíce samostatně chodí ale stále odmítá nosit botičky. Hystericky pláče při každém pokusu o nasazení. Doma chodí v ponožkách, venku nechodí vůbec - sedí v kočáru nebo ji nosím v manduce. Někde jsem četla o podobném problému, že dítko si pak za 3 měsíce samo nechalo botičky nasadit. Ale jsou to už 4 měsíce a stále nic. Při pokusu o nasazení razantně odmítá, nebo přímo řve. Jak jsem dosud postupovala? Chválení, i před zrcadlem, ukazování u jiných dětí venku i přímo před ní, pořízení různých druhů bot i jednoduchých gumáků, aby si je mohla nasadit sama, botičky dostatečně široké i velké, povzbuzuju v obouvání, vysvětluju, proč se botičky nosí. Dál odvedení pozornosti, nasazení přes protesty a snaha o odvedení pozornosti (to jen jednou, jelikož řve jako by ji na nože brali, dokud nesundáme). Čekala jsem trpělivě, ale už to trvá velmi dlouho. V létě ťapala venku v papučkách, protože bylo teplo, a to moc ráda, pořád chtěla. Pak už nechtěla ani ty. Ale normální boty prostě nechce. Kdyby bylo po jejím, chodí i teď v zimě venku v ponožkách. Mám podezření, že první botky, které jsme zkoušely (a nechala si je nasadit) ji tlačily. Možná tedy psychický blok. Měly jste některá podobný problém? Už opravdu nevím - čekat dál, zkoušet dál? Jí to vůbec nevadí, že jiné děti ťapají a ona ne. Boty dává nám i dítěti na návštěvě, své si zkouší nasadit, ale jen napůl, nedej bože, aby v nich byla celá noha.
Muj prvni syn odmital chodit venku v zimnich botach, byl tehdy snih, boty vetsi, byl o neco starsi, tak holt jezdil v kocaru. Dneska a vcera bylo teda takovy teplo, ze bych ji klidne pustila ven v backorach ci sandalech s ponozkou ![]()
Ale jinak bych se na to vybodla, proc to hrotit, doma chodi, to staci, na jare ji kup nejake lehke tenisky a uvidis
Doporucuji variantu barefoot bot…napodobuji bosou chuzi, tak by mozna nemusely vadit…
A co má za botičky? Nejsou malé/tvrdé/úzké? Taky doporučuju spíš BF styl.
Na doporučení jsem koupila Fare. Jsou hodně široké. No a jinak se spíš bojím pokračujícího trendu v tom, že nebude chtít ani později. S ní je vše odmala složité ![]()
@Celestina7 zkuste jiné botky.. ale jako náš taky odmítá, snese jen bosé nebo capáčky, nic víc..
Doma máme už patery různé boty, takže už opravdu nechci kupovat další, abych zjistila, že ani ty nechce
Kdyby někdo chtěl, jedny krásné fungl nové mám v bazaru.
@Celestina7 píše:
Doma máme už patery různé boty, takže už opravdu nechci kupovat další, abych zjistila, že ani ty nechceKdyby někdo chtěl, jedny krásné fungl nové mám v bazaru.
a jak je na tom podrážka, jdou lehce ohnout nebo jsou jako lyžáky?
@Celestina7 Fare bohuzel patri mezi tvrda kopyta… Doporucuji procist napr. stranku nohynaboso.cz a uvidite… Kdyz uz se nerozhodnete pro barefoot, tak to aspon pomuze s vyberem bot…
Teď je zima, vydržela bych, ale až bude teplo, šla bych s ní na hřiště a když by chtěla za dětmi, nechala by ji jít bosou. Třeba v ponožkách. Ať ochutná, jak se kamínky zasekávají do nohou. A pak buď botky a nebo si nebude hrát s dětmi. Ona si to rozmyslí. Ale nezažila jsem to, tak se mi to radí… ![]()
@Celestina7 píše:
Kdepak, v malých botách to není, má nadměrek jak má být.
i na šířku?