Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky! Má 5 měsíční holčička nechce přes den skoro spát. to by mi ani tak nevadilo, kdyby si dokázala chvilku hrát sama. problém je v tom, že bydlíme s rodiči a ti jen když zamrňá už ji mají v náručí. říkala jsem jim to několikrát ať to nedělají, ale jen se otočím a už ji někdo nosí. to se jí samozřejmě líbí. po chvilce už jí to nebaví a začne poplakávat a to už ji dávají mně ať si ji utiším. dřív spala aspoň dvacet minutek po každém jídle. papá co 2 hoďky, teď už nezavře očka ani na pět minut. problém je v tom, že odstříkávám MM a tak potřebuji aspoň 20 minut času abych po každém jídle odstříkala další dávku. jenže malá pořád brečí a chce se nosit, zkouším ji to odnaučit, ale marně, protože až dojdou babička a děda tak ji zase vemou do náruče. problém jsou vlastně oni dva a já už si nevím rady. teď nespala 4 hoďky a je protivná a chce jen nosit. jenže já mám záda jen jedny. nosítko už mám na cestě,ale to nevyřeší problém s odsáváním mléka. večer mi malá usne ve 23 hod a spí až do 7hod. což je paráda, já stejně vstávám na odsávání a dávám jí napít, ale i tak je to v pohodě. jen přes ten den neudělám vůbec nic. jen pořád nosím a snažím se najít chvilku na odsávání. vím, že není moc rad,potřebovala jsem se jen vykecat.
![]()
Koukám, že máš doma pěknýho nespavce. Teda i to , že ti usne až ve 23hod
. Chudáku, tě docela lituju. A co kočár, tam ti nespinká? třeba venku?
Pokud máš objednané nějaké rozumné nosítko, tak ji můžeš frknout na záda, chvíli s ní pochodit po místnosti, jí by se to mělo líbit, i by mohla usnout. A prsa budeš mít volný na odstříkání.
Jinak si nemyslím, že by se dítě dalo odnaučit - tedy nechtít se tulit se svou matkou či jinými lidmi, jen může časem rezignovat, zjistí, že tuhle potřebu mít splněnou nebude, ale to mi přijde trochu kruté
Natalousku, moje holčička taky přes den nespí. Prospí celou noc a přes den dá jen mezi jídly tak deset minut. Je to naštěstí v pohodě, protože si hodně vyhraje sama, navíc hodně cestujeme, takže je pořád někde v pohybu. U tebe vidím problém spíš u těch prarodičů. Taky s mou mámou bojuju, není schopna pochopit, že by měla respektovat naše způsoby výchovy dítěte, které se liší od těch jejích pětadvacet let starých… Takže narážíme. Ty jsi máma, takže by tě měli respektovat…
A to fakt nespí přes den ani chvilku?
To je divný, ne, dyť takhle malý miminko by mělo spát přes den tak 3 hoďky
To, že se nezabaví sama bych neviděla jako takovej problém jako spíš to, že nespí ![]()
no, jestli je unavená, tak by možná spát chtěla, ale neví jak na to. Možná než přendávání z náruče do náruče bych zkusila při známce únavy si ji vzít já a zkusit uspat. I kdyby to pro začátek mělo trvat dlouho. A zkusila bych zavést režim. Ono se to lehce říká, já vím.
spinká tak deset minut po jídle nebo spíš při něm. nechci jí odepřít mazlení a tulení, potřebuji to víc než ona
je to můj mazlíček , ale dělá jí problém prostě zabrat. tak nosím a nosím než usne. a to tak na pár minut, když jí chci položit tak začne plakat a to už si myslím, že už spí tvrdě. tak jí musím vzít a zase nosit, pak už stačí když sedím a ona spí na mě a je spokojená. problém je, že u nikoho jiného neusne, někdy u babičky.a večer od šesti do těch 23hod neusne vůbec ani venku a to tam dřív tak pěkně spala.
taky nemá ráda teplo, takže v těch vedrech vlastně ani dneska při 25°C neusne venku vůbec jen mrní, že jí je teplo, takže aby byla na čerstvém vzduchu tak musíme chodit večer nebo brzo ráno. štěstí, že bydlíme na konci vesnice a za našim barákem jsou jen polňačky, tak můžem večer vyrážet
snažím se jí uspat dřív aby chodila spát nějak rozumě, ale zatím se nám nedaří.
na podzim už by jsme měli být ve svém domečku. tak tam to bude teprve boj pokud nebude spát, budu vše dělat večer, protože to s ní fakt nejde. nebo spíš mně to rve srdce když plače, tak to nevydržím a uspávám. doufám, že můj problém vyřeší nosítko. ![]()
Naty, jestli tě to utěší, mám doma teď to samé. A hned dvakrát. Taky mi holčičky moc nespinkají přes den. Naštěstí spinkají v noci. A někdy i od 23 hodin do 6-7hodin do rána. Držím nám oběma pěsti, ať se to co nejdříve zlepší. ![]()
MMartina1 píše:
no, jestli je unavená, tak by možná spát chtěla, ale neví jak na to. Možná než přendávání z náruče do náruče bych zkusila při známce únavy si ji vzít já a zkusit uspat. I kdyby to pro začátek mělo trvat dlouho. A zkusila bych zavést režim. Ono se to lehce říká, já vím.
Taky si myslím stejnou věc
. To že pofňukává a je protivná je možná proto, že je unavená … když budeš mít nosítko a usne ti v něm, možná by pak bylo dobrý jí tam dávat pravidelně např. po třech hodinách, začla by usínat ve stejnou dobu a časem by ti spala v postýlce. Je to takový jalový období, já jsem takhle s malým bojovala od 4 do 6 měsíců, pak najednou začal usínat v postýlce téměř bez problémů, z hodinovýho řvaní bylo fňukání 5 minut … vydrž, ono se to časem zlepší, až začne lézt, lépe se sama zabaví a taky bude lépe usínat (bude víc urvaná) a bude spát dýl … myslím, že na podzim už nebudeš mít takový problém, určitě bude samostatnější …
Snad ti trochu pomůže, že jsem měla doma úplně to samé. A byla jsem zoufalá (a to nežijeme s prarodiči). U nás nakonec zabralo to, že jsem malou uchovala (jak píšeš ty také při pokusu jí položit vždy se vzbudila). Pak jsem jí při pokládání říkala něco uklidňujícího (povídala a zpívala jsem jí při uspavaní) a když jsem jí položila budila se, ale já třeba říkala „šššš“, „to bude dobré“ - cokoliv a hned jak jsem jí položila přitiskla jsem na ní připravený težší polštář. U nás šlo o ten kontakt a teplo. Cca po jednom dni to začalo zabírat a malá spala třeba i 30 minut. Třeba to pomůže i vám. Držím palce.
Ahojte, taky mam syna 4,5 mes.,ktery mi treti den pres den ne a ne spat. vcera napr.spal 3× po 20 min. a to jsem ho musela ujezdit v kocare. byl uz ubreceny, furt by se jen nosil, tak jsem usoudila, ze je pretazeny, ale tech 20 min.vzdy spal jak drevo:-D noo a jinak si hraje pod hrazdickou nebo se opravdu chce nosit, tak chodime po dome a ukazuju mu veci… jinak jsem ho mivala pres den v tom kocarku kde i tedy spal, ale ted ho tam polozim a rve jak tur..asi uz tam nechce byt, nevim. ale jaky jiny program pro nej vymyslet?? nosit ho cely den neni mozne, to by moje zada nevydrzela..
Ahojky,
taky se přidávám k těm, co měly doma to samé. Naše Mařenka nespala přes den vůbec. Maximálně usnula na chvíli při kojení. To byla jediná chvilka. Záviděla jsem maminám, co doma měly fůru času, protože mimino spalo dopoledne i odpoledne. Já musela buď lítat s kočárkem venku (aby aspoň neřvala), nebo to byl pořádnej vopruz. Pořád jsme řešili, že to není normální. A nic nevyřešili. Prostě musela vyrůst. A nespavcem přes den už zůstala. Ve školce trpěla a stále trpí, protože prostě neusne a spát nepotřebuje a paní učitelky to jaksi nechápou. Takže pro ní lítám kdy můžu po o, jinak chudák kouká do stropu. Jo a od narození spí v noci jak dudek ![]()
Ahoj,
tak jsme na tom podobně, jsem ráda, že v tom nejsem sama
Dcera (8 měsíců ) mi vůbec nechce spát přes den spala by, ale prostě nespí, neusne mi, strká si palec do pusy, mne si očička, šahá si na uši, ale nic, ona prostě neusne a když jo, tak na pouhých 20 min. někdy hoďku a jen 1× denně a pak jde spát klidně až večer kolem 11-12 hod. a to ještě přes den uspávám v kočárku, večer sice taky, ale to ji pak přenesu do postýlky až spí tvrdě
je to fakt na palicu, když se ji chce spát a nespí, někdy si fakt myslím, že mo z toho hrábne ![]()
Měla jste to některá podobně? Jestli ano, přejde tohle období nebo je možný, že mi přes den přestane spát? ![]()
Mě by dcera taky přes den nespala. A pokud neusne ve dne aspoň jednou na hodinu, tak kolem 17 hod. je to s ní k nevydržení. Takže jsem se obětovala a když zrovna nejsme venku, tak jí uspávám tak, že ji vozím v postýlce. Vezmu si něco na čtení nebo sedím u PC (jako zrovna teď) a vozím. Klidně celou hodinu. A kupodivu večer mi krásně usne sama a nevyžaduje vozit (usíná kolem 8hod.). Mě osobně to za klidný průběh zbylého dne stojí ![]()
@Kelly3 píše:
Ahoj,
tak jsme na tom podobně, jsem ráda, že v tom nejsem samaDcera (8 měsíců ) mi vůbec nechce spát přes den spala by, ale prostě nespí, neusne mi, strká si palec do pusy, mne si očička, šahá si na uši, ale nic, ona prostě neusne a když jo, tak na pouhých 20 min. někdy hoďku a jen 1× denně a pak jde spát klidně až večer kolem 11-12 hod. a to ještě přes den uspávám v kočárku, večer sice taky, ale to ji pak přenesu do postýlky až spí tvrdě
je to fakt na palicu, když se ji chce spát a nespí, někdy si fakt myslím, že mo z toho hrábne
Měla jste to některá podobně? Jestli ano, přejde tohle období nebo je možný, že mi přes den přestane spát?
Nevím, jestli je to stejný případ, ale naše malá neuměla spát přes den v postýlce. Když usla v posteli po kojení, spala tak 20 minut. Naštěstí u nás zabíral kočárek, tak jsem 2× denně vyrážela na procházky, uspala a pak nechala na zahradě, to spala i dvě někdy tři hoďky. Když byl mráz nebo malá nemocná, nebo se mi prostě ven nechtělo, usínala mi v šátku nebo v manduce. V postýlce se naučila spát ve 20 měsících… a ve 24 už přes den neusíná vůbec.