Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, zajímalo by mě do kdy jste uhoupávali (jestli vůbec) svoje miminka. Nám už je přes pět měsícu a večer prostě musím malého strčit do kočárku (speciálně koupený na doma), a houpat, jinak neusne. Když ho položím do postýlky, nemůže zabrat a řve. To samé přes den usne jen v kočárku. Jinak ale v noci v pohodě, po nakrmení strčím zase do postýlky a spinká dál. ![]()
Ahoj,
tak já jsem děti uhoupávala snad až do 8m měsíců. A malou kolikrát i v noci. Bylo to na budku, ale nic jiného nezabralo. Houpali jsme v lehátkách. Pak jsem si řekla, že už stačí a začala je učit usínat samotné.
Taky pořád (9M) - na rukách. V noci ale v pohodě. Způsobila jsem si to sama, aby nestresovala a nerušila starší dceru. Teď už musím vydržet, ale taky by mě zajímalo, kdy se s tím bez dlouhého vyřvávání bude ochotná rozloučit. Momentálně by byla schopná řvát opravdu hóódně dlouho, pořád by si stoupala vpostýlce a tak dokola (vyzkoušeno).
ja som uspavala drobca na rukach od pol roka do dvoch rokov… ale ziadne pohupavanie, len som si s nim sadla a zaspal mi v naruci.
Díky holky, je to vážně na budku, v náruči být nechce, prostě musí být v kočárku a houpat, to jsem teda zvědavá, jestli se to odnaučí, to bude boj
Já ale nejsem prostě schopná ho položit a nechat řvát, je mi ho pak moc líto.
Ahoj,tak my to meli podobne do cca 7 mesice jsem pres den musela vozit a uhoupat v kocarku a vecer jsem skakala s malou na mici,cca 40minut,nebo chodila po byte.
Pak jsem ji odnaucila houpani,ale naucila na uspavani u prsa,takze byla tech cca 40 minut prisata
.A pak jsem prestala kojit v 10 mesicich (onemocnela jsem) a najednou to vse slo samo.Ted polozim do postylky,ona si v postylce treba hodku hraje a povida a pak proste usne.
Je to i tim,ze je samozrejme unavenejsi z celeho dne,neboj jednou to skonci,ja uz ani nedoufala ![]()
Ted polozim do postylky,ona si v postylce treba hodku hraje a povida a pak proste usne.
Tak na to se těšim,snad se dočkám.Uklidňuju se tim,že v 10 letech už o uspávání stát nebude…doufám ![]()
U Matyho jsme s odnaučováním začali kolem 4. měsíce (už to bylo neúnosné - dny i noci strávné na míči), Máju jsme nidy neuspávali.
Matyho jsme odnaučovali tak, že jsem si ho položila vedle sebe na sedačku tak, aby se mě co nejvíc dotýkal, držela za ručičku a uklidňovala. Až tahle fáze prošla, položila jsem ho do postýlky, seděla vedle ní a držela za ruku. Pak jsem začala na chvilky odcházet a zase se vracet až jsme se dostali do stádia - položím, přikryju, pohladím, odcházím.
Jinak nemá smysl něco odnaučovat, pokud nejseš pevně přesvědčená, že ti to vadí a že už to takhle nechceš! Dítě jakoukoliv nejistotu vycítí a to je fakt lepší jet dál v zajetých kolejích. Jak Marky píše, jednou to přejít musí, nebudeš snad kočárkovat do puberty ![]()
Neuhoupávám, ale do dnes syn usne přes den jen v kočárku. naštěstí může stát, houpat ani drncat nechce.
tak polední spánek spí jen v kočáře, takže uhoupávám ještě teď, někdy teda zabere okamžitě jen co ho tam strčím, ale strčit ho do postýlky, tak zboří barák
večerní uspávání jsem ho dala do postýlky a nazdar, chvilku si pobékal a vytuh, dneska už je to bez řevu, když nechce spát prostě vyleze
manžel měl vychytávku, dal ho do postýlky (spí na boku) tak mu dal ruku na bok a mírně s ním třásl, za další dny dal jen ruku, pak jen seděl u postele a pak už odešel
zkus třeba to vyjde
ale je ještě maličký, pokud ti to vyloženě nějak nevadí, tak to dělej dál ![]()
Ja kluky neuspavala nikdy. Od mala jsem je ucila, ze je dam do postylky a spi se. ![]()
Ahoj, malá už mi v kočárku nespí, ale jinak uspávám stále, houpám jí na kolenou a zpívám jí, zatím se jí to odnaučovat nechystám, nevadí mi to, beru to jako pěkně strávenou společnou chvilku, myslim, že až bude větší tak k tomu samostatnému usínání dojde sama.
mona77 píše:
Ja kluky neuspavala nikdy. Od mala jsem je ucila, ze je dam do postylky a spi se.
Přesně tak,aneb jaký si to uděláte,takový to máte ![]()
Uspávala jsem obě holky do nějakého půl roku v houpacím křesle. Pár zhoupnutí a byly tuhé
. Obě naprosto bez problémů začaly po tom půlroce usínat v postýlce ![]()