Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosím o radu…neboť už jsem bezradná
. Můj téměř 18-ti měsíční syn v poslední době ( cca 1 měsíc ) v noci velice špatně spí ( fakt je, že vždycky spal špatně, ale teď je to nejhorší ). Večer usne v pohodě, ale pravé peklo nastává po půlnoci a trvá tak do 4 ráno. Začne se v postýlce převracet a ze spaní jakoby fňukat a kňourat. Většinou u toho spí ( nebo si to alespoň myslím, oči má zavřené ). Původně jsem to přičítala zubům ( má jich 11, za poslední měsíc mu vylezly 3 stoličky ). Když se mu podívám do pusy, tak mi nepřipadá že by se tam něco chystalo
.
Vyzkoušela už jsem téměř všechno, mazání dásní Calgelem, homeopatika na růst zubů, Pediakid sirup pro klidné spaní, ale nic moc nepomáhá. Když už je fakt nejhůř, tak mu dám Panadol nebo Nurofen. Někdy to zabere, někdy ne.
Jednou za noc chce ještě Sunar, na to už mi připadá taky dost velký, ale nic jiného na něj nefunguje ( čajem ho neobelstím ).
Poslední dobou už jsem z toho úplně vyřízená, vstávám k němu každou půlhodinu. Nemáte některá zkušenosti s tím, co by to mohlo být? Ještě mně napadají růstové bolesti ( je na svůj věk poměrně velký, cca. 90 cm a 13,5 kg )? Přístí týden jde na prohlídku k doktorce, tak tam se jí také zeptám.
Díky za každou radu.
ahoj, neporadim, protoze mam doma uplne to same a uz jsem doufala, ze z toho treba vyroste…
taky se vetsinou po pulnoci vzbudi, krouti se , knoura, pak usne a do te 4h.to tak je..pak chce mliko, jinak je rev… vstava kolem 6-7h… ale u meho syna to rust nebude, i kdyz ma tez pres 80cm a vic jak 12kg, priklanim se k psychice…ale sama nevim co s tim… ![]()
Přidávám se k zoufalým matkám
My to samé…dcera má 5,5měsíce a po půlnoci kňourá, taky jsem myslela že zuby, pak bříško, hlad a nic mi nepřijde jako směrodatné…za noc vstávám někdy i co 1,5hod, ráno jsem vyřízená. Prostě jen doufám, že to přejde a při další poradně se chci zeptat doktorky, zda to není nějaké období pro některé typy dětí běžné ![]()
jeste jsem chtela dodat, ze u meho syna to buzeni od pulnoci je ta lepsi varianta…ma obdobi, kdy se budi uz od 22., co 20 min, a mliko jeste nedavno musel nekdy dostat i 2× za noc… ![]()
Tak to jste mně příliš nepotěšily
. Taky pořád doufám, že toho vyroste. Teď jsem si z lékárny přinesla homeopatika na klidný spánek, tak jsem zvědavá, co to udělá
. Myslela jsem si, že bych na podzim mohla otěhotnět, ale v tomto stavu si to vůbec nedovedu představit, vstávat potom ke dvěma dětem
.
Mám úplně to stejné. Trvá to nejmíň půl roku a zatím se to nijak nezlepšilo
Jsem zoufalá a pomalu a jistě ztrácím poslední zbytek sil. ![]()
no, ja si nedovedu predstavit, ze bych mela byt uz aspon pul roku v praci…zatim delam jen semtam, nekdy je s malym manzel v noci, ale do prace se docela bojim,tahneme to tedy jen z manzelova platu a kdyz slysim, ze kolegyne pracuje od mimcovych 2mes, dalsi od 6.atd
asi maji armadu hlidacu, ci co…
V únoru mi končí mateřská, naivně jsem si plánovala, že navážu s dalším dítkem. Po domluvě s manželem, zůstanu doma ještě další rok zadarmo a pak uvidíme. Minulý týden už jsem plakala mamce na rameni, jak to zvládla mít 2 děti po 23 měsících…prý se to celkem dalo, oba s bráchou jsme byli dobří spáči.
No přesně, mamka tak měla po sobě tři děti a pak si ještě pořídili moji sestru v 36letech jako lahůdku nakonec..... Já pořád tvrdím, že dcera je po manželovi
my byly tak hodné dětičky!
Dneds v noci třeba dobré, to jsme se vzbudili akorát ve 4h a sem tam kňourali a povídali. Ale včera to byla krizovka. Asi je to musí přejít, věřím tomu, že to není konečný stav ![]()
A co se týká práce, nějakou jsem taky měla, dělala jsem doma jen večer, ale nemohla bych to dělat déle jak měsíc…každé dítě holt dovolí něco jiného, s tím se musí člověk smířit. Známá tak maká od dvou let dítěte, přehazuje ho kámoškám, babičkám, lítá si po cvičeních, spinn…a já si často s manželem říkám, chudák děcko. Takže raděj se budu dítěti věnovat a nelítat kdesi v háji.
Ajaj, tahle diskuze mě teda nepotěšila
. Malá mi začala funět-kňourat-protahovat se v noci ve dvou týdnech, pořád čekám, kdy ji to přejde a já se naspím (manžel u toho chrní jako nic). A vysvětlení ani rada koukám žádná
.
Timuro: pomohly ty homeopatika?? A jestli ano, jak se prosím tě jmenují?
kacakaca píše:
Ajaj, tahle diskuze mě teda nepotěšila. Malá mi začala funět-kňourat-protahovat se v noci ve dvou týdnech, pořád čekám, kdy ji to přejde a já se naspím (manžel u toho chrní jako nic). A vysvětlení ani rada koukám žádná
.Timuro: pomohly ty homeopatika?? A jestli ano, jak se prosím tě jmenují?
Ahoj, homeopatika dávám od středy, myslím že se to trochu zlepšilo ( zároveň dávám i homeo na zuby, jelikož se mu klube poslední stolička ). Homeo na spaní se jmenují Borax 9 CH , a Coffea cruda 9 CH, dávám 1× denně odpoledne 5 kuliček od každého, rozpustím ve vodě s stříkačkou do pusy. Může se ale podávat až od 1 roku. Dnešní noc ale stála za to, nespal od půl jedně do čtyř ráno
.
Ahoj…mě jen napadlo jestli se přímo nebudí a jen fňuká ze spaní, což mi Zuzka dělá taky a Adam dělával též, tak jsem to vyřešila odsunutím do děcáku. Přes zeď ve spánku je skoro neslyším, málokdy mě to vzbudí. Jen mám teda problém s tím že jelikož děcák je jeden a děti dvě tak starší spí se mnou v ložnici a když je manžel doma, což je na střídačku 4 dni doma a 4dni v práci, tak spím v kuchyni na matraci na zemi. Máme to tady malý holt. No ale aspoň se vyspím. Čekám až to malou přejde a konečně je budu moct sestěhovat definitivně do pokojíčku. Ale teda moje rada je, pokud to jde, odstěhovat prťata z ložnice.
PETRUCHA píše:
Ahoj…mě jen napadlo jestli se přímo nebudí a jen fňuká ze spaní, což mi Zuzka dělá taky a Adam dělával též, tak jsem to vyřešila odsunutím do děcáku. Přes zeď ve spánku je skoro neslyším, málokdy mě to vzbudí. Jen mám teda problém s tím že jelikož děcák je jeden a děti dvě tak starší spí se mnou v ložnici a když je manžel doma, což je na střídačku 4 dni doma a 4dni v práci, tak spím v kuchyni na matraci na zemi. Máme to tady malý holt. No ale aspoň se vyspím. Čekám až to malou přejde a konečně je budu moct sestěhovat definitivně do pokojíčku. Ale teda moje rada je, pokud to jde, odstěhovat prťata z ložnice.
No právě, on se přímo nevzbudí. Pofňukává ze spaní. Manžela to nevzbudí, ale já jsem vzhůru při každém kňournutí. Kdyby jsme měli dokončenou rekonstrukci patra, tak bych ho dala do pokojíku, který bude vedle ložnice. Takhle si asi pořídím špunty do uší
.
Timura píše:PETRUCHA píše:No právě, on se přímo nevzbudí. Pofňukává ze spaní. Manžela to nevzbudí, ale já jsem vzhůru při každém kňournutí. Kdyby jsme měli dokončenou rekonstrukci patra, tak bych ho dala do pokojíku, který bude vedle ložnice. Takhle si asi pořídím špunty do uší
Ahoj…mě jen napadlo jestli se přímo nebudí a jen fňuká ze spaní, což mi Zuzka dělá taky a Adam dělával též, tak jsem to vyřešila odsunutím do děcáku. Přes zeď ve spánku je skoro neslyším, málokdy mě to vzbudí. Jen mám teda problém s tím že jelikož děcák je jeden a děti dvě tak starší spí se mnou v ložnici a když je manžel doma, což je na střídačku 4 dni doma a 4dni v práci, tak spím v kuchyni na matraci na zemi. Máme to tady malý holt. No ale aspoň se vyspím. Čekám až to malou přejde a konečně je budu moct sestěhovat definitivně do pokojíčku. Ale teda moje rada je, pokud to jde, odstěhovat prťata z ložnice..
Tak jdi spát jinam ty
Třeba do obýváku, teda jestli ho máte
![]()
Malá je taky špatný spáč. Budila se na mlíko, dudlíkové poplachy, vstávala brzo a tak. Ale bojuju s tím a zdá se, že jsem konečně vyhrála.
Doporučuju následující (nejlíp všechno - protože jedno opatření není žádné opatření)
- přestěhovat do dětského pokoje
- omezit spaní přes den (nechávám ji 1,5h, max 2h, od 14h se snažím, aby byla vzhůru) a ukládat ve zhruba stejné časy
- Pediakid taky dávám
- mlíko zrušit, je už velký, řev vydržet (já v případě extra velkého řevu nebo pokud je slabá večeře tak nabídla mlíko z picího hrnku - to nechtěla a tím se to u nás vyřešilo. Flašku jsem nekompromisně schovala pro miminko.)
- v noci chvíli čekat a hned k děcku neběžet
Jsou to malí vyděrači - ono se jim to líbí, že na zakňourání přiběhne máma, a ještě líp s flaškou mlíka. Ale já si myslím, že vychovávat se děti mají i v noci
a v noci se má spát ![]()