Nechce půjčovat hračky

967
25.7.07 21:49

Nechce půjčovat hračky

Ahoju všichni.
Mám 3,5letého syna a už snad rok řešíme problém. Nechce půjčovat hračky. Určitě to někdo znáte, ale zdá se mi na tyto problémy už dost velký. Prostě řev a řev. Když přijde kamarád či kamarádka, určitě budou děcka stát o tu stejnou hračku. A Tomášek ji prostě nechce dát, když se dá rozdělit na víc dílů (kostičky), tak také nechce půjčit ani pár kostek. Vysvětlujeme horem dolem, to víc snad už nejde, když mu naopak někdo něco půjčí, upozorňuji na to, jaké je to pěkné, když si děti hračky půjčují.....
Teď už jsem došla k tomu, že snad zkouším, že musí půjčit aspoň na chvilku. Ale fakt nevím, kudy vede cesta. Jen mi připadá, že jen stát a sledovat ten rachot a doufat, že za měsíc bude lépe, to nebude to pravé.
Jak to zvládáte ostatní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2649
26.7.07 08:44

Ahoj,

u nás byl problém někdy kolem 2. roku, kdy jsou všechny děti hrozně majetnické a nechtějí nic svého půjčit. Zabralo to, že jsem mu řekla, že přijde návštěva a bude dětem půjčovat hračky. Když řekl, že nepůjčí, tak jsem mu řekla, ať hračky, které nechce půjčit schová do ložnice. Takže si tam nějaké 2 - 3 kousky odnesl, měl z toho dobrý pocit a mezitím se smířil s tím, že ostatní půjčí. A když náhodou řval, že mu někdo něco bere, tak jsme zase vysvětlili a pohrozili, že když bude řvát, tak jim to prostě odnesu a nebudou si hrát s ničím …
Teď už s půjčováním hraček absolutně nemáme problém, ochotně půjčuje, ale musí se ho dotyčný nejdřív zeptat :-)

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
26.7.07 15:25

dobry tip od Zubra ;-)

nebo si s nim zkus zahrat hru na pujcovani ty … misto slovniho vysvetlovani prakticky priklad. treba se tim vic uvolni, nez kdyz rovnou prijdou deti a pujci si hracky. :-)

nebo … trochu tvrdsi pristup … a clovek musi byt opravdu dusledny .. a funguje to spis, kdyz jste nekde na navsteve .. ale, kdyz se nechce delit, tak proste z mista odejit. je to tezke, zvlast, kdyz jste treba zrovna dorazili a ty si chces taky popovidat a odpocinout, ale funguje to. ;-)

pokud je problem jenom doma, kdyz je ve svem, tak bych zkusila to, co radi Zubr nebo mu dat najevo, ze kdyz se nebude delit, tak si nebude ani hrat.

myslim si, ze ve 3.5 letech uz by nemel byt takovy problem. jo .. stane se, ze se deti pretahuji o stejnou hracku, ale uz by to nemelo byt tak moc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
967
27.7.07 11:57

No, on snad vždycky něco neatraktivního půjčí, ale prostě má tu svoji nějakou oblíbenou..... a tu nepůjčí. Obvykle ji chce každý, protože je něčím vyjimečná. Zbytek půjčí, to klidně sám nabídne, že malého bagra půjčí, ale velkého ne. A cpe každému toho malého.
Nebo podobně přijde kámoška s holčičkou, kluk začne vozit kostky, malá chce také a on ji ani jednu kostku dobrovolě nepůjčí. Prostě chce, aby vozila úplně něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.8.07 21:04

Ahoj, dcerce jsou 3 roky a mesic a mame neco podobneho, kdyz prijdou za ni kamaradi tak se zacne vztekat ze nebude pujcovat hracky no a logicky deti si je pujci sami a ona jde za mnou a knuci mamiii Anitka ma moje nuzky. To knourani me fakt zabiji, vydrzi ji to treba hodinu, nebo takovou dobu nez to kamarada prestane bavit a zacne si hrat s necim jinym, potom uz neknuci treba kvuli treba tem nuzkam ale kvuli tomu s cim si zrovna kamarad zacne hrat. Tak po te hodine ji to opusti a uz je docela v pohode. Ma jit ted od zari do skolky a ja se docela desim, ale tam ja nebudu tak treba knourat nebude. Chodi tvuj kluk do skolky? My jeste k tomu mame male 3mesicni mimi, ktere je naprosto zlate (kdyz si vzpomenu ja holka ve 3 mesicich vzvadela), no a porijde mi ze je to od te doby jeste o neco horsi (ikdyz ona ho ma rada dava mu dudlik a hracky, mazli ho…) Nemate nekdo recept co s tim? stacila by kdyz napisete ze toto nejake dite preslo a je z nej sebevedomy clovicek.
 Zuzana

• Citovat
  • Upravit
76
17.8.07 19:59

ZUZANO: měli jsme podobný problém s Matějem, když jsme si domů donesli Aničku. Má ji rád, je na ni hodný, ale najednou začal kňourat a vyžadovat si pozornost. Je to prostě klasické žárlení. Vidí, že kolem Anky se skáče jak ona si píská, takže on to taky zkouší. Ale teď už je Anička o kus starší, matěj také, takže ten problém už skoro vymizel. Holt asi nezbyde než to vydržet. Kamarádka má také děti od sebe dva roky a její starší kluk svou sestřičku v nestřežených okamžicích bil a kroutil ji rukama.....

Jinak ohledně půjčování hraček je to asi také hodně o trpělivosti. Nedávno mi kamarádka na toto téma říkala, že se na to musím podívt ze svého pohledu: taky bych své kamarádce nepůjčila klíče od auta, když mi to někdo řekne......Je to asi trochu extrémní pohled, nicméně to dítě to může vnímat stejně. Ta hračka je pro něho jeho majetek, tak proč ho někomu dávat. Jinak ale v rámci výchovy aplikujeme v podstatě stejné metody, jako ZUBR

Kamila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
17.8.07 22:43

moniko27, pokud nechce půjčovat jen konkrétní, oblíbené věci tak bych ho nechala být… znamená to, že k nim má vyjímečný vztah a aby ses vyhla kraválu doporučuju velký bagr před kamarádama nevytahovat.
Náš malý půjčí a rozdá v podstatě cokoli, ovšem velice nerad půjčuje motorku odrážedlo. Sice neřve, ale chodí za mnou stěžovat si, že si ji někdo chce půjčit a občas řekne „ona mi chce ukradnout motorku“ (1 a půl stará holčička v baby centru…kámoška) což je trapné.
a tak mu říkám „jestli nechceš motorku půjčovat, netahej ji mezi děti. když nepůjčíš, tak neprovokuj.“ Pochopil to a tak si ji podle nálady bere, nebo nebere a vyvoleným ji i někdy půjčuje :wink: .

PS: taky mi nevadí něco půčit, ale některé věci bych asi nikomu nepůjčila (třeba manžela :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
17.8.07 22:55

jo ještě…z opačné strany. Když někdo něco nechce půjčit mému dítěti hned a v klidu. Zasáhnu a synovi vysvětlím, že musí respektovat, že mu to majitel prostě nepůjčí. A zá:,–(ně nikoho nežádám,aby mu něco půjčil.
Např. na koupáku má někdo koho vůbec neznáme kyblíček a syn mi řekne, že by ho potřeboval. řeknu mu, že mě nenapdlo vzít náš a že příště mu kyblíček vezmu. Naštěstí nepatří k těm dětem, které se rovnou vrhají na cizí hračky.

Půjčování hraček mezi kamárady je normální, pokud si je oni chtějí půjčovat, jinak si myslím, že nikdo nemá automaticky právo půjčovat si cizí věci a nikdo není povinen citít se provinile, když něco půjčit nechce. Nikdo by se navíc neměl ponižovat nějakým doprošováním, ani dráždit máváním atraktivní hračkou pod nosem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí