Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
naše malá už bude mít 4 roky. Je šikovná a mnohdy nás překvapí i něčím, co bysme nečekali. Vzala si papír a tužku a maluje. Od doby, co chodí do školky maluje krásné postavičky, květinky domečky. Na to, že jí ještě nejsou 4, je to opravdu krásné. A dnes mě viděla, jak si píšu seznam věcí na nákup a začala mě napodobovat. Psala klikiháčky smyčky, vlnovky ve velikosti normálního písma. A dokonce tam napsala 2× A A. To prostě obkoukala, nikdo ji to neučil. Tak si říkám, jak ji mám dále vést? Mám jí ukázat pár písmen, jak se píší? Říká se, že děti, které umí psát dřív, než jdou do 1. třídy se pak ve škole nudí. A ona půjde o rok později, protože je narozená v září.
Máme půlročního prcka, takže většinu času se motám kolem něho a na ni už jaksi nemám čas a nevím, jak ji rozvíjet.
Opravdu poraďte mi, jak rozvíjet 4 leté dítě. Zkuste navrhnout různé hry, výtvarné projevy, hudební projevy, pohybové aktivity, psaní, logiku, motoriku apod. Budu ráda za všechny nápady. Díky Eva
Pro na?i slečnu kupujeme (tedy máme u? 3.díl) edice před?koláků - je to věkově rozli?ené, první díl se jmenuje co si pastelky povídaly, jsou to silněj?í se?ity A4 - a začíná se od uvolnovacích cviků, je k tomu i hezké povídání. Zkus mrknout v knihkupectví. A pokud bude malá ?ikulka, dnes u? není problém aby ?lo dítě do ?koly i v 5letech - zvlá?tě pokud se tady jedná o měsíc.Ahojky Soňa
Ahojky,
přesně, jak píše Soňa - zkus se mrknou do knihkupectví, dnes se nabízí celá škála různých knížek a pracovních sešitů pro předškoláky. Co se psaní týká, nejdříve bych volila uvolňovací cviky, potom bych klidně učila písmenka. Jako učitelka na 1. stupni Ti můžu říct, že děti, které umí psát a číst se v KVALITNÍ škole nenudí, naopak mají výhodu. Kromě toho, pokud je malá opravdu šikovná a bude i psychicky a fyzicky na školu vyspělá, můžeš ji bez problémů zapsat již v pěti letech. Zvlášť, když je narozená v září. Před tím byste museli stejně absolvovat testy školní zralosti a ty vám ukážou. Ale já bych se toho nebála. osobně nejsem zastáncem odkladů, když to není nutné a kdyby šlo o moje dítě, určitě bych se ho pokusila zapsat.
Papa a kdybys potřebovala vědět něco bližšího, klidně mi napiš soukromou zprávu.
Jaa
Evi
naše holky mají čerstvě 4r a junior 5m, a jak rozvíjíme? no nějak cíleně nerozvíjím nic - teď co jsou starší tak se je snažím víc „tlačit“ k tomu, aby se snažily dělat věci pořádněji, přemýšlely u toho…dělám vlastně to stejné co od narození
..prostě pokud vidím, že holky něco zaujme tak to rozvinu a dávám podněty…baví je to chvilku jako každé dítě
a přesně jako u vás..ve školce se hodně zlepšily v malování..a dle vzoru starších dětí co si podepisují obrázky samy, chtějí se taky podepisovat, takže jsem jim napsala jejich jména a ony se snaží písmenka napodobovat a už se podepisují s větším či menším úspěchem
, nebo si vyberou jiné slovo a zkouší..
a co jinak děláme: malování - všechno omalovánky, hledám obrázky na netu, malujeme jen tak, na kameny co si doneseme z venku (vše s Vítkem na klíně)
holky milují stříhání a vypadá to tak, že si něco samy nakreslí, samy vystřihnou a nalepí, nebo oblíbené vytvářet třeba zvířátka a lepit je na špejli a pak hrát divadlo vše holčičí výroba, děláme pajduláky z ruliček toaletního papíru…
plastelína, těsto - lépe tvoříme z těsta, výtvory pak upečeme..to se snad neomrzí
navlíkání i těch nejmenších korálků, výtvory pak hrdě nosí
zpíváme co se dá snad při všem co děláme, tanečky si užijí ve školce nebo je přihlásím do nějakého kroužku (to se teprve uvidí)
sportujeme (kolečkové brusle, kolo, fotbálek…vlastně od každého něco..a chodíme a chodíme
děláme hodně věcí doma společně - od natírání poliček, vaření, pečení, po listování v herbáři…
výborný je třeba na procházce si vymýšlet hádanky, jednu já, dvě holky..
hrajeme pexeso, člověče nezlob se, domino, sem tam koupím Sluníčko, Méďu Pusíka, Nauč mě maminko - děláme úkoly, vystřihujeme,vymalujeme…
je toho spousta, ale nic zvláštního, nic extra…a vše za asistence juniora…když se malý nebaví tak prostě vymyslíme něco jiného…prostě děláme normální věci jako obvykle jen se je opravdu snažím víc vést k tomu, aby holky věci dělali lépe, pilujeme
(když vidím, že to zvládají) a od podzimu chci začít hledat kroužky co by je mohly bavit…asi malování, flétnička…tanečky…nevím..
Zdenik a spol
Ahoj,
tak ucit psat bych volila az na poslednim miste. Zalezi na tom, co dceru bavi. Nase holky treba silene rady tanci. Jsou schopne protancit i cely den, takze od tri let je prihlasim na nejake pohybovky.
Co se tyce kresleni. Doporucuji poridit treba, co nejvice pracovnich nastroju, at to ma aspon pestre. S nasi starsi dcerou kreslime kridama, vodovkama, pastelkama, olejovkama, prstovkama a na ruzne povrchy. Ohledne vytvarnych technik by ti mohli poradit ve skolce nejakou knizku nebo v knihkupectvi.
Hudebni vychova - my neustale neco zpivame a tukame do tempa a taky hrajeme s rumbakoulema. Jinak pro starsi deti jsou uz fletnicky, atd. Zalezi na tom, jestli to zvladnes sama nebo bude muset do nejakeho krouzku.
Jeste me napadlo k te vytvarne vychove. Pres skolni rok byl na CT porad pro male kutily. Meli tam spousty krasnych napadu jak si doma neco vyrobit. Nevim, ale melo by to jit po netu stahnout. Tusim, ze se to jmenovalo sikulove.
Co se tyce rozvoje ditete aniz by se ucilo psat. Mam v planu je alespon naucit, co nejvice veci pojmenovat a vysvetlovat na co to je. Myslim, ze to je lepsi nez ucit ji psat prilis brzy.
Terik
Kdyžtak mrkni na tyto pracovní sešity. Naší holku to šíleně baví.