Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám jeden problém. Náš kluk 3r 2 měs. má pořád ruku ve slipech. Začíná mi to dost vadit - dívá se na pohádku, vytáhne pindíka a hraje si s ním. Venku si aspoň strčí ruku do slipů. Dělal to i na bazéně, kdy neustále ruku v plavkách. Vůbec nevíme jak na něho. Za začátku jsem si říkala, že si jen uvědomuje, že má pindíka a že to přejde, ale už to trvá několik měsíců a nic. Zkoušíme mu domlouvat, ruku vytáhne, ale za chvíli ji tam má znovu. Poradíte?
Magdulko
neporadím jen ti řeknu že je to naprosto normální:-) Náš
Ada to dělal taky, začal taky kolem toho třetího roku . Jak to rychle přišlo tak to zase odeznělo. Zkoušeli jsme všechno možný ale nepomáhalo nic. co trochu pomohlo tak jsem se ho ptala jestli ho bolí, že si tam pořád šahá a že teda budem muset jít k doktorovi:-) toho se zalekl, ale ne na dlouho:-)) Pak mě období kdy si cucal prsty:-( a ted se začal pořád olizovat, ale teda takovým způsobem že má sliny a ž na břiše:-((((( tak si říkám že ta ruka ve slipech nebyla a ž tak špatná:-))
Anni
magdulko, klid, je to opravdu normální a dělají to všechny děti. Některé dřív jiné později (můj syn taky) Necháváme to být…psal o tom už Freud. Je to prý součást budoucího sexuálního vývoje, (více jsem to nestudovala,jen že je to fakt normální a že by do toho rodiče neměli nijak zvlášť zasahovat),časem to samo odezní. Jo a mmch moje neteř to v tomhle věku taky dělala,takže ne jenom chlapečci
Opravdu buď v klidu a neřeš to :
Určitě to neřeším nějakýma trestama a tak.Já si pořád taky říkám, že je to normální, ale mamce přijde, že už to dělá moc (on tam fakt tu ruku skoro pořád). Jenže mamka nikdy neměla kluka (jsme dvě holky a ségra má 3 holky a já dvojčata holka+kluk).Taky jsem říkala, že budeme muset k paní doktorce, ale účinek tomá vždy tak 5 minut. Když venku , nikdy nevidím, že by to jiní tříletí kluci dělali. Kdyby to nebylo tak moc, tak bych se tím nezabývala. Tak snad ho to přejde.
no nic s tím nenaděláme,ale docela tě chápu, když je toho moc
můj syn se např. projevil jako pěkný vyčůránek když jsme byli třeba nakupovat a jeho to nebavilo hlásil na celé kolo „mamko trčí mi julík“
všichni okolo na nás koukali … a synovec ten „mastil“ nonstop a ještě nám to jako schválně ukazoval..i venku na písku,až jsme se se ségrou občas červenaly…ale taky to přešlo a neboj ostatní mamči budou mít pochopení ![]()
Ahojky,
moje dcera to taky dělá, ale většinou mechanicky o něco. Taky si myslím, že je to normální, ale zároveň si nemyslím, že je dobře, aby to děti dělaly na veřejnosti. Zkus mu vysvětlit, že je to věc, co je jenom jeho a nikdo jiný by ji vidět neměl. Dceři to taky neustále vysvětlujeme. Pokud začne před námi, má na vybranou - buď skončit nebo odejít do jiné místnosti, kde ji nikdo neuvidí. A na tom dost trváme. Netrestáme, ale trváme na tom, že je to věc, co se dělá pouze v soukromí. Myslím, že to snad funguje do té míry, že to nedělá mimo domov.
Jana
Tak nám to malá dělá od 16m, kdy pomalu doma odložila plenku. Venku si nevzpomene, ale doma jo. Tak jí vysvětluju, jak viz výše, že „to“ může dělat, až bude sama v postýlce, ale že když jsem tu já, že ne. Ruku vyndá a řekne něco v tom smyslu že večer. . . To si nevzpomene, teda nevim, přečtem pohádku a jdem a co se tam děje netuším, ale myslím, že nic.
Tak to je taky téma pro mě, zrovna před půl hodinou jsem přemýšlela, co z Matýska vyroste ![]()
Taky si ho pořád drandí, hlavně když kouká na pohádky a neví, co s rukama. Když mu řeknu: „Nech si toho pinďu“, tak ještě schválně přidá druhou ruku a má z toho slušnou legraci. Takže ho nechávám, když je oblečený, nebo je venku, tak to nedělá, na návštěvě taky ne, ale doma chodí nejraději nahatý. Snažím se mu dávat slípky, aby si tam tak nelezl, ale po každém čůrání je už nechce zpět.
Dneska si tam dokonce rejdil dětskou vrtačkou (bez nástavce
) a taky z toho měl děsnou srandu. To jsem mu ale hned zatrhla, že si udělá bebí a nebude mít čím čůrat, a zabralo to ![]()
Tak klid, kluci si prostě hrají.....
M.
Náš to taky dělá a pak když se mu postaví, tak by ho ubil
Nemá to rád ![]()
U nás je to to samý. Naštěstí jenom doma a když se „nudí“ u pohádky… Je mi to fuk at si dělá v soukromí co chce - přejde ho to. Manžel říká, že kdyby jsme „ho“ měly (my holky) taky bysme si s ním furt hrály. Asi na tom něco bude
.
Oživuji tohle téma, protože to momentálně řešíme doma. Mám syna 3 roky, už několik měsíců nemá ruku(ruce) nikde jinde, než mezi nohama. Při jídle, u telky, hraje si s autem a druhou rukou si ho mačká, vytahuje ze slipů, pak chodí po bytě a říká trčí mi apod. Když se mu postaví, přijde za mnou a chlubí se „mami dívej jak je velikej“ nebo „já jsem si ho nafoukl“… stahuje si předkožku víc jak do půlky žaludu. Přečetla jsem si, že je to normální, ale tohle už je teda na mě fakt moc. Ve vaně má nějaké kelímky a prázdné lahve od sprcháčů na hraní, strká pinďu do těch dírek. Většinou reaguji tak, že na to nejsme zvědaví, ať s tím jde jinam, ale už jsem párkrát vypěnila a řekla, že podám nůžky jestli s tím nepřestane.. lekl se a nechal toho asi na pár minut, pak nanovo.
Přejde ho to vůbec někdy? Teď nastoupil do školky, tak doufám, že ho tam nevytasí třeba na paní učitelku ![]()
Jo, řešíme to ted, vysvětlila jsem, že pokud se mu to líbí, tak at to dělá, ale že to patří do soukromí, když je sám třeba v pokojíčku… Že se to nedělá před ostatníma. Je to teprve 2 dny, tak ještě nevím, jestli to mělo efekt ![]()
Já zírám, teda mlátím na dřevo, že tohle doma nemám, přitom by to měl mít po kom ![]()
ale jen jsem chtěla napsat, že mě víc vytáčí chlap, co si denně vytrhává z nosu chlupy hlubokým rozmachem a pak zkoumá, co vytrh. Vlastně ani nevím, jestli trhá chlupy nebo holuby a je mi to jedno.
Z toho mě brzo raní mrtvice.
Ale jak to tak čtu, tak to není sranda s těma malejma pinďama asi. Asi bych doufala, že z toho vyrostou, že jim to začne být časem samovolně trapný nebo tak něco.
No veřim, že tě to dost trápí, ale asi je to opravdu normální, náš měl taky takové období, že to bylo až přehnané a já si připadala ja rodina úchylů co doma dělá bůh ví co. Přesně tohle jsme si z manželem říkali, že doufáme že ho nevytasí ve školce. Přejde to neboj. Tak přeji at to zkončí co nejdřív držte se! Je to opravdu někdy na palici, taky jsme říkali že ho ustřihnem atp. a on na to řekl tak já si ho pak půjčim od tatky.
Kluk pět let má ruku ve slipech jen když čumí na telku a má volné ruce
taky mi chodi hlásit, když mu stojí-no jo, celý tatínek, že
Dříve to bylo teda častější, to měl ruku v rozkroku pořád, ale pak ho to nějak omrzelo, asi tak po 3 m, kdy jsem ho neustále upozornovala, že jestli už to teda nutně dělat musí, tak nekde, kde ho nikdo nevidí ![]()